Növelheti a megtakarítási forma népszerűségét a lakáspiac remélt fellendülése és a lakosság energiatudatosságának erősödése. A következő két-három évben harmadával, körülbelül egymillióra nőhet azoknak a családoknak a száma, amelyek rendelkeznek valamilyen típusú lakástakarék-pénztári szerződéssel – véli friss piaci prognózisában az OTP Lakástakarék. Az árfolyamgát meghosszabbítása és az idén év elejétől kedvezőbbé vált kamattámogatott lakáshitel is pozitívan hathat a lakástakarék-piacra.

Növelheti a megtakarítási forma népszerűségét a lakáspiac remélt fellendülése és a lakosság energiatudatosságának erősödése. A következő két-három évben harmadával, körülbelül egymillióra nőhet azoknak a családoknak a száma, amelyek rendelkeznek valamilyen típusú lakástakarék-pénztári szerződéssel – véli friss piaci prognózisában az OTP Lakástakarék. Az árfolyamgát meghosszabbítása és az idén év elejétől kedvezőbbé vált kamattámogatott lakáshitel is pozitívan hathat a lakástakarék-piacra.

Erőteljes növekedés várható a magyarországi lakástakarék-piacon a következő években – állítja friss piaci előrejelzésében az OTP Lakástakarék. A cég becslése szerint két-három éven belül egymillióra nőhet a jelenlegi 700-800 ezerről azoknak a családoknak a száma, amelyek rendelkeznek valamilyen típusú lakástakarék-pénztári szerződéssel.

„A következő évekre várt közel harminc százalékos bővüléshez több dolog is hozzájárulhat: egyrészt 2008 óta óriási elhalasztott kereslet halmozódott fel a lakáspiacon, amely előbb-utóbb felszínre tör, és ez a finanszírozási igényben is megmutatkozik majd. Másrészt a magyar lakásállomány rohamosan öregszik, az energiahatékonyság jelentősége viszont nő, így folyamatosan nő a kereslet a felújítások és korszerűsítések iránt, amihez szintén közkedvelt hátteret jelentenek a lakástakarék-pénztári megtakarítási és finanszírozási konstrukciók" – magyarázza Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A hazai lakástakarék-piacra az árfolyamgát meghosszabbítása, valamint a január óta még kedvezőbb állami kamattámogatású lakáshitelek várható felfutása is kedvező hatással lehet. „A támogatott lakáshitelek előretörése újra megerősítheti a korábban népszerű, de az elmúlt években jelentősen visszaesett lakástakarékkal kombinált hitelek iránti keresletet. Az árfolyamgát igénybe vételén megtakarított összeget mindenképpen érdemes lakás-takarékpénztári megtakarításban elhelyezni, hiszen az ötéves időszak végén jelentősen javulhat az adós anyagi helyzete a jelenlegi állapothoz képest" – mondja Köntös Péter.

Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a lakástakarék típusú konstrukciók pozíciója évek óta erősödik, ezt mutatja például az is, hogy a válság kirobbanását követően évente átlagosan több mint 20 százalékkal nőtt az OTP Lakástakarék által megkötött önálló szerződések száma.

Ehhez az is hozzájárult, hogy több olyan jogszabályi változás történt az elmúlt években, amely ösztönözte a lakástakarék-piacot. „A maximális futamidőt 2011-ben tíz évre emelték meg, aminek hatására elkezdett nőni a hosszabb távra szóló megtakarítások aránya. Nagy előrelépést jelentett az a változás is, hogy a közeli hozzátartozók megtakarítása már közös ingatlantulajdon nélkül felhasználható, hiszen ezzel egy komoly korlát tűnt el a rendszerből, lehetővé téve a szerződések családon belüli könnyebb felhasználását" – említ néhány példát a vezérigazgató-helyettes. Egy korábbi, 2007-es változás pedig a társasházaknál tette kedvezőbbé a felújítások lakástakarék általi finanszírozását a nagyobb lakásszámú épületeknél.

Mindazonáltal van még tere a további növekedésnek a hazai lakástakarék-piacon, hiszen a termék jóval kevésbé elterjedt még itthon, mint Nyugat-Európában. „Magyarországon jelenleg az általunk 2,5 millió háztartásra becsült potenciális piacból körülbelül 700-800 ezer család rendelkezik valamilyen lakástakarék-szerződéssel, ami 30 százalékos penetrációnak felel meg. Ez az arány Ausztriában vagy Németországban több mint duplája, azonban ott 70-80 éves múltra tekintenek vissza a piaci szereplők, míg hazánkban a konstrukció alig 16 éve létezik" – mondja Köntös Péter. Az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a felzárkózás és a termék ismertségének növelése érdekében a piaci szereplőknek is aktívan kell tenniük, ők például komolyan fejlesztették a saját értékesítési csatornáikat, valamint a közeljövőben erőteljes tájékoztató és reklámkampányt indítását is tervezik.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét nagyságával megegyező lakáscélú hitet is igényelhet, amelyet az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek is fel lehet számítani. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, lakáscélú hitel előtörlesztése vagy akár felújítás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük