A lakásvásárlást tervezők közel 30%-a továbbra is vár az áprilisi bevezetéssel remélt félszocpolra, amely még mindig nem érhető el. A lakosság jelentős része kivár a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása: van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi, és a többség elengedi a folyósítási jutalékát – derül ki a hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

 

A lakásvásárlást tervezők közel 30%-a továbbra is vár az áprilisi bevezetéssel remélt félszocpolra, amely még mindig nem érhető el. A lakosság jelentős része kivár a lakás célú hitelfelvétellel, hiába a banki akciók csábítása: van pénzintézet, amely még az ügyvédi költségeket is átveszi, és a többség elengedi a folyósítási jutalékát – derül ki a hitelnet.hu összehasonlító elemzéséből.

 

Az egyes banki lakáshitel-termékeket áttekintve megállapítható, hogy a folyósítási jutalékot – melynek mértéke az igényelt hitelösszeg 1,5-2 %-a – szinte minden esetben elengedik. Nem kell megfizetni sehol az értékbecslő költségét sem, ami akár 30-40 ezer forintos kiadást jelentene. Az Unicredit minden lakáshitel esetében 50 ezer, míg a Budapest Bank a támogatott vásárlási hitelek esetén 60 ezer forintig megtéríti az adásvételi szerződés ügyvédi költségeit is.

 

„Egyre több banki partnerünk próbálja hitelfelvételre ösztönözni a lakásvásárlókat, és különböző díjelengedési akciókkal igyekeznek magukhoz csábítani a vevőjelölteket.  A lakáshitel-felvétellel kapcsolatos díjelengedési akciók eddig a válság előtti időkre voltak különösen jellemzőek." – mondta Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője a banki akciókról készült elemzés alapján, amely azt vizsgálta, milyen kedvezményekkel igyekeznek a cégek hitelfelvételre ösztönözni. „Egy bank akkor hirdet akciót, ha hitelt és minél több hitelt szeretne kihelyezni. Az egyre szaporodó akciókból arra következtethetünk, megfordulni látszik az eddigi hitelezési politika, amely a hitelhez jutás feltételeinek enyhülésében is tapasztalható." – tette hozzá a hitelpiaci szakember.

 

A fennti táblázat egy hitelfelvétel összes költségét mutatja, melyekkel az igénylőknek számolniuk kell a felvétel során. Látható, hogy a korábbi, akár lényegesen magasabb költségeket a bankok igyekeznek leszorítani. A már említett két pénzintézet a banki költségeken túl például az adásvételi költségeket is átvállalja.

 

 

 

A hitelfelvétel során a banki akciók következtében megtakarítható összegeket az alábbi táblázat mutatja 5 millió Ft támogatott lakáshitel esetében. Az összehasonlíthatóság miatt az értékbecslést mindenhol 30 ezer Ft-os értékben vette figyelembe a hitelpiaci portál elemzése.

 

 

A hitelből finanszírozott lakásvásárlást korábban egyébként számos extra költség terhelte. Az adásvételi szerződés költségén túl, általában jelentős banki költségek is felmerülnek. A hitelbírálat során minden esetben szükség van értékbecslőre, és az elkészült szerződéseket közjegyző előtt kell aláírni. Ezen túl a banki jelzálogot a földhivatalnál is be kell jegyeztetni, ami szintén többezres tétel.   Ezekhez jön még a banki folyósítási jutalék, és így a költségek akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek.

 

A jegybanki alapkamat hosszabb ideje tartó csökkenése a hitelkamatok csökkenését, és így a havi törlesztő részletek vállalható szintjét is magával hozta. Ennek következtében használt lakás vásárlására az államilag támogatott hitelek már 6,5 %-os THM értékkel elérhetők, de a támogatás nélküli ajánlatok között is találhatunk 7% körüli banki kondíciókat, ami szintén a válság előtti időket idézi.

 

Az egyre több kedvezményes lehetőség mellett az ügyféltárgyalások során az a tapasztalat, hogy a vevők több mint 30%-a még mindig kivár, és abban bízik, hogy a választások előtt a használt lakásra elérhető lesz a „félszocpol" illetve az építkezésre és az új lakás vásárlására emelni fogják a már most is elérhető támogatás összegét.  Különösen magas a kivárási arány abban az esetben, ha a rendelkezésre álló saját erő kisebb, mint 50%, és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem éri el a 10 millió Ft-ot, tehát első sorban a vidéki lakásvásárlók esetén.

 

* Prémium ügyfelek esetén

** Legalább havi 100.000,- jövedelem jóváírás és netbank használata esetén

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük