Az idei évben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, immár hagyományosnak mondható, országjáró szűrési kampány új informatikai elemekkel, az egészségügyi rendszert hatékonyan támogató megoldással kerül lebonyolításra.

Az idei évben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, immár hagyományosnak mondható, országjáró szűrési kampány új informatikai elemekkel, az egészségügyi rendszert hatékonyan támogató megoldással kerül lebonyolításra.

Újdonság elemek:
– A hozzájáruló összes páciens, összes szűrt adata rögzítésre kerül a Smart Life Control Gondozói rendszerben.
– A páciensek nyomtatva is és elektronikus úton is hozzájuthatnak a szűrésen mért eredményeikhez, a kiértékelés anyagához.
– Egyedi vonalkódos azonosítással a páciensek által felhatalmazott orvosok, gondozók is megkaphatják a kiértékelést, a mért adatokat saját dokumentációs környezetükbe emelhetik.
– A páciensek szakképzett gyógyszerészekkel konzultálva a helyszínen is tanácsadásban részesülnek, de a folyamatos konzultációt a szűrés után is igénybe vehetik a csatlakozott gyógyszertárakban.
– Adatvédelmi szempontból abszolút biztonságos módon folyamatos kommunikációs csatornát nyitunk az egészségtudatos páciensek és a szűréshez csatlakozó gyógyszerészek között, hogy a szűrés ne csak egy egyszeri felbuzdulás legyen, hanem folyamatos gondozással minél hosszabban biztosítsa az egészségben töltött éveket.

A rendszerben rejlő szolgáltatások révén e szűrés eredményeit a közismerten túlterhelt egészségügyi ellátó rendszer fel tudja használni, a kiszűrt páciensek irányítottan kereshetik fel orvosaikat. Az önkéntes, anonim statisztikai adatfeldolgozás segítségével folyamatosan képet alkothat a szakma, a publikum a szűrt páciensek egészségügyi értékeinek alakulásáról.
Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY 2005 óta küzd a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. A szervezet idén megújult arculattal és új programokkal folytatja egészség-megőrző munkáját. „Egyszer élünk!", hangzik az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! Az „Egyszer élünk!" jelmondat egy új, interaktív egészségügyi portál és blog címe is egyben, melyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak.

 

Az Alapítvány évről-évre újabb kezdeményezésekkel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Amint azt Erős Antónia bejelentette a Szent István téri California Coffee Company-ban május 12-én, csütörtökön tartott sajtótájékoztatón, idei új programjuk, az Egy cseppes Patikahét ideje alatt, május 16. és 23. között az ország 600 „egycseppes" patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sokhelyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a Roche Accu-check vércukormérők, Dr.HU vérnyomásmérők és AccuTrend koleszterinmérő készülékek. Az Alapítvány a Patikahéttel egy időben megkezdi második országjáró ECSET körútját is.

 

Május 13-án Tatabányán indul az Egy Csepp Teszt II., melynek keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagasságot, haskörfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérleg tesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség.. A szűréseken jelen lesznek olyan sztárok is, akik az adott megye szülöttei, bátorítva az embereket arra, hogy fordítsanak egy csepp figyelmet egészségük megőrzésére.

Tavaly Szeged nyerte el a Legegészségesebb város címet Ördög Nóra vezetésével. Idén Pataki Zita képviseli Heves megyét, Véber István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Gombos Edina Hajdú-Bihar megyét, Boros Lajos és István Dániel Komárom-Esztergom megyét, Katus Attila és Vujity Tvrtko Baranya megyét, Barabás Éva Tolna megyét, Szily Nóra Vas megyét, Détár Enikő és Rékasi Károly Jász-Nagykun-Szolnok megyét, Dombóvári Vanda Békés megyét, Szellő István, Csonka András és Jakupcsek Gabi pedig Pest megyét. (http://www.egycseppfigyelem.hu/programs/ecset/egy-csepp-teszt )

 

A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot. Hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt. Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hisz egyszer élünk!

Az Erős Antónia által létrehozott EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY játékos vetélkedőjén a május 12-i napon közismert személyiségek mérték össze „erejüket", hogy felhívják a figyelmet arra, érdemes egy csepp figyelmet szánni az egészségünkre, hisz egyszer élünk! Magyarországon a lakosság közel egyharmadát fenyegeti a cukorbetegség kialakulása, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető a baj. A csütörtöki eredmény fényében úgy tűnik, Boros Lajos csapata „szereti jobban a spenótot".

 

A cukorbetegség megelőzéséért küzdő EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY egészség-vetélkedőjén Ördög Nóra és Boros Lajos csapatkapitányok választottak maguk köré ütőképes társakat, remélvén, hogy győznek, azaz, ők bizonyulnak egészségesebbnek. Boros Lajos kénytelen volt belátni, hogy sajnos ő az egyik legrosszabb példa, mert mint mondta: „egy csomót sumákoltam a testemmel kapcsolatban, s mikor tüneteim voltak, megpróbáltam elfelejteni azokat, mintha nem is léteznének". Lajos ezért szép hölgyekkel vette körül magát, s ez a stratégia bevált.

 

A másik csapatkapitány, Ördög Nóra nagyon odafigyel a szervezete jelzéseire, „Hálás vagyok neki, hogy ennyit dolgozik értem, ezért úgy érzem, tartozom neki azzal, hogy próbálom óvni!" – mondta. Az ő csapatát erősítette a 2009-es év Legegészségesebb Sztárja, Csonka András, Véber István, Barna Zsombor és Katus Attila. Az ismert sportoló az egészséges életmód nagykövetének tartja magát, és személyesen is érintett a diabétesz elleni harcban, hisz a nagypapája cukorbetegségben halt meg. A vetélkedőn Boros csapatában versenyzett Jakupcsek Gabriella, aki elmondta, hogy prevenció-hívő ember, ezért rendszeresen jár szűrésekre. Gabi az egyensúlyra törekszik, de ez véleménye szerint életkoronként és élethelyzetenként változik.

 

A mai eredmény fényében úgy tűnik, Boros Lajos csapata „szereti jobban a spenótot", azaz a Pataki Zitából, Dombóvári Vandából, Jakupcsek Gabriellából és a Barátok közt Szabó Kittijéből álló formáció bizonyult egészségesebbnek, de vajon ki viszi majd el az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY által szervezett ECSET II. Díját, a Legegészségesebb város címet? Versenybe száll még többek között Dobó Kata, Novák Péter, a Barátok Közt sztárjai és Rákóczi Ferenc is.

 

„Azért hoztam létre az Egy Csepp Figyelem Alapítványt, hogy minél több embernek segítsünk a cukorbetegség korai felisrnerésében, megelőzésében, és abban, hagy a családok egészséges életet éljenek. Magyarországon mi indítottuk el a patikai programokat a gyógyszerészekkel közösen, így ma már nem csak vércukorszintet lehet mérni az „egycseppes" patikákban, hanem vérnyomást és sok helyütt koleszterinszintet is. Médiakampányokat folytatunk az egészségmegőrzésről, a krónikus betegségek megelőzéséről, ingyenes szűréseket szervezünk, részt veszünk az ország legkorszerűbb cukorbetegségről szóló internetes portáljának fejlesztésében, és minden évben megrendezzük az ingyenes Egy csepp Világ napot. Sokat dolgozunk nagyon kevesen. Ön is részt vehet a munkánkban mindössze azzal, hagy felajánlja adója 1%-át, vagy online adományát az egycseppfigyelem.hu oldalon. Egyszer élünk, ezért kötelességünk vigyázni magunkra. Az Egy Csepp Tesztet (ECSET) az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre mindazoknak, akik szeretnének egészségesebben élni. Azért indítottuk el, hogy minden megyeszékhelyen ingyenes szűrésekkel adjunk lehetőséget arra, hogy bárki ellenőriztesse egészségi állapotát, felmérhesse a különböző betegségek esélyét és az azokkal járó kockázatokat, és még időben változtathasson életmódján. A szűrési eredmény nem diagnózis, de akinek eltérnek az értékei a kívánatostól, azt orvoshoz irányítják az alapítvány szakemberei. Aki részt vesz a szűréseken, hozzásegítheti városát, megyeszékhelyét ‚A legegészségesebb város" díjhoz, amelyet az a város nyer majd el, amelyben a leglelkesebbek voltak az egészségüket tesztelők. Az eredrnényhirdetés 2011. november 13-án lesz a hatodik Egy csepp Világnapon, amelyre ezúton is meghívom Önt, családját és barátait. Vegyen részt az Egy Csepp Teszten, ha kell, változtasson életmódján! Szánjon egy csepp figyelmet egészségére!" – mondta Erős Antónia alapitó.

 

www.egycseppfigyelem.hu

 

https://www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

 

Lantai József 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük