A Magyar Rákellenes Líga értesülése szerint hazánkban 7.000 nőnél állapítanak meg mell-daganatot évente,  2.300 betegen már nem is tudnak segíteni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők közül csak 40% jelenik meg, pedig ezzel évente mintegy hétszázuk élete megmenthető lenne.  

 

A Magyar Rákellenes Líga értesülése szerint hazánkban 7.000 nőnél állapítanak meg mell-daganatot évente,  2.300 betegen már nem is tudnak segíteni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők közül csak 40% jelenik meg, pedig ezzel évente mintegy hétszázuk élete megmenthető lenne.  

 

GoPink – GombaPink

Mit lehet tenni a gombával a rák ellen, a rákból történő gyógyulás, esetlegesen a megelőzés érdekében?  

 

"Go pink!" Ezzel a szlogennel indult sok évvel ezelőtt világ körüli útjára az a kezdeményezés, amely rózsaszín (pink) jelölésű közleményekkel igyekszik felhívni a figyelmet a mellrák megelőzés fontosságára. Minden év október elseje a mellrák világnapja, ilyenkor rózsaszín szalagokat tűznek ki az aktivisták és épületeket díszítenek fel pink szalagokkal.   

 

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként.  A Kaliforniai Beckman Research Institute, (City of Hope) kutató csoportja megállapította, hogy a csiperkegomba olyan anyagokat tartalmaz, ami csökkenti az ösztrogén (nemi hormon) szintet megemelő aromatáz enzim aktivitását. A szervezet túlzott ösztrogén termelése bizo­nyítottan megnöveli a mellrák kockázatát.  Az ösztrogén (tüszőhormon) megnövekedését az aromatáz nevű enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibítorokat (gátlókat) használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint pl. a prosztata-, húgyhólyag-, petefészek rák. Bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.  

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében. 2004-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a csiperkegomba hatóanyagai mind az aromatáz, mind pedig az 5-alfa-reduktáz enzim működését képesek gátolni. Sőt mi több, a már kialakulóban lévő tumorok esetében gombakivonatokkal sikeresen csökkentették a rákos sejtek poliferációját (szaporodását, növekedését).  

A kísérletek első szakaszában hét különböző növény: a hagyma, zeller, sárgarépa, paprika, brokkoli, spenót és a csiperke volt a vizsgálatok alapja. A legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort, azaz gátló anyagot, a fehér csiperke­gombában találták meg. Ausztráliában és Kanadában már évek óta rózsaszín tálcában értékesítik a csiperkegombát, október 1-től egy hónapon keresztül. Ez a nap a Mellrák Ellenes Küzdelem Világnapja,  

a ren­dezvények hivatalos színe a pink. Mindkét or­szágban a GoPink akció során értékesített csiperkegomba eladási árából, a mellrákkutatásokat és rákmegelőzést végző intézeteket támogatják. A csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében. 

 

Hazánkban 2012 októberében indult GombaPink jelszó alatt az első, rák-megelőzést és rákellenes tevékenységet támogató gombaértékesítés.

 

A világnap alkalmából a Bio-Fungi Kft,  a termesztett gomba hazai vezető szállítója Áporka-i telephelyén tartott tájékoztatót, melyen megjelentMutsi Árpád, a kft. ügyvezető igazgatója, Dr.Hajdú Csaba, a kft. kutatás-fejlesztési igazgatója,m Dr.Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Líga elnöke, és Dr.Vetter János, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának tanszékvezető tanára.

A tájékoztatót követően a megjelentek megtekintették a kft. ócsai gombatermesztő telepét.

 Elhangzott, a Bio-Fungi Kft., a termesztett gomba hazai vezető szállítója, a kezdeményezés támogatására minden eladott rózsaszín-tálcás gomba után 5 Ft támogatást ad a Magyar Rákellenes Ligának.   

A Tesco és az Aldi hazai áruház-láncok forgalmazzák a kft. GombaPink elnevezésű termékeit, ezen kereskedelmi helyek csatlakozása révén a vonatkozó üzletekben gombát vásárlók október 1-től egy hónapon keresztül nem csak saját egészségükért tesznek a termék választásával, de a Magyar Rákellenes Liga daganatellenes, rákbetegeket segítő munkáját is támogatják.   

A TESCO akció-engedéllyel, az ALDI pedig plusz 5 Ft-tal és saját marketing munkával támogatja a GombaPink kampány sikerét, így a náluk megvásárolt gomba után tálcánként 10 Ft-ot kap a Magyar Rákellenes Liga.

 

Miért „szuperélelmiszer" a csiperke gomba?

 

Egyre gyakrabban halljuk az elmúlt években a "superfood" – szuperélelmiszer kifejezést, aminek pontos  meghatározása még nem ismert. Olyan élelmiszereket értünk alatta, melyek kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaznak az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszerek közé tartozik az áfonya, főként magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt, a bogyós gyümölcsök, olajos magvak, zöldségek (brokkoli, káposztafélék, kelbimbó stb.), citrusfélék, a tengeri halak (lazac, makréla, szardínia stb.) és a magas kakaótartalmú csokoládék. Ehhez a népes csoporthoz csatlakozott a csiperkegomba is.   

 

A mesterséges gombatermesztés világszerte virágzik. Iparággá nőtte ki magát, sok millió embernek biztosít megélhetést. Nagyon pontosan beállított munkafolyamatokat igényel, különleges üzemek és termesztő-telepek végzik a termesztést.

A gombákkal és azok fogyasztásával kapcsolatosan számos tévhit létezik. Sokan a mérgezéstől való félelem miatt nem fogyasztanak gombát.  Még az sem győzi meg őket, hogy nem az erdőben gyűjtött, hanem termesz­tett gombát ajánlanak nekik. Ezt az ellenérzést gyermekkori emlékek is erősíthetik, hiszen már a meséskönyvekben, ill. az óvodában is egyolda­lúan ábrázolják a gombákat, csak a fehér pettyes piros gomba, azaz a légyölő galóca köszön vissza az ábrákról, „vigyázz, mérges vagyok" üzenettel.

 

A csiperkegomba mindhárom változatának, a fehér-, a barna-, és a portobello fajta tulajdonságai megfelelnek a kívánalmaknak:

– étkezési tulajdonságai minden más zöldségét felülmúlják: a termesztett csiperkegomba sajátos, egyedülállóan karakteres ízű és illatú élelmiszer

 

– széles körben népszerű, nyersen is fogyasztható, ill. alapanyagként használható  

 

– beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségektől, többet nyújt mind összetételében, mind ízvilágában  

 

– egy étkezési adagja a hat alapvető mikroelem több, mint 20%-át biztosítja: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén  

 

– a napfénynek kitett csiperkegomba egy étkezési adagja elegendő mennyiségben tartalmazza a napi ajánlott mennyiségű D­-vitamint  

A D vitamin jelentősége az utóbbi években került előtérbe. A kutatók rájöttek, a D2 és D3 vitaminok hatása rendkívül összetett szervezetünkre, sejtjeinkre, immunrendszerünkre, vázrendszerünkre.  

Korábban a zsírban oldódó vitaminokkal, így a D-vitamin készítményekkel kapcsolatosan voltak fenntartások, nehogy túladagolás jöjjön létre. A kutatók véleménye, ezt a fenntartást félretehetjük. Az oszteroporózis, a mellrák és a prosztatarák megelőzése végett, eddig 400 NE (nemzetközi egység) napi bevitele volt a javaslat, napjainkban az álláspont; 40-50 éves korig 1.000 NE legyen a bevitel, 50 év feletti férfiak számára ennek tízszerese is lehet a javasolt napi mennyiség, különösen a sötétebb színű lakosság körében (USA). A szükséges mennyiség észak felé haladva egyre növekszik.

 

A BioFungi kft. kutatócsoportja fejlesztette ki azt a termesztési technológiát, melynek során ibolyántúli fénykezeléssel a csiperkegombában lévő D2 vitamin mennyiségét 10-12-szeresre lehet növelni. Sikerült olyan csiperkegombát előállítaniuk, amelynek 100 grammja tartalmazza a teljes napi D-vitamin szükségletet.

 

– alacsony a kalóriatartalma, mégis igen magas tápértékű  

 

– alapvető tápanyagokat biztosít az emberi szervezet számára anélkül, hogy növelné a só-, vagy telített zsírok bevitt mennyiségét, így nem okoz hosszú távú egészségügyi problémákat  

 

– antioxidáns kapacitása hasonló, vagy gyakran erősebb is, mint a közönséges zöldségnövényeké, mivel az erős antioxidáns hatású L-ergothioneinből nagy mennyiséget tartalmaz

Az amerikai Pensylvania Állami Egyetemen Robert Beelman professzor kutató csapata vizsgálta a gombák  

L-ergothionein tartalmát, a csiperke minden más ételnél dúsabb ebben, s magas hőfokú főzésnél sem károsodik.

 

– számos kísérlet bizonyította egészségvédő, betegségeket megelőző hatását  

 

– bioaktív összetevőket biztosít az emberi szervezet számára, melyek erősítik az immunrendszert és segítenek megelőzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint mell-, vagy a prosztata-rák  

 

– mivel termesztése nem függ a külső környezettől, így egész évben olcsón, frissen elérhető, fogyasztható.

Fitten tart!  

 

A vadon termő és a termesztett gombák egyaránt csak nagyon kis mennyiségű, szárazanyag-tartalmukra vonatkoztatva, mintegy 1,5-3% zsírt foglalnak magukban.  A friss tömegre vonatkoztatva ez az érték még alacsonyabb, maximum 0,3%. Előnyt jelent emellett, hogy ez a nagyon alacsony zsírtartalom is a telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírok formájában jelenik meg. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15%-a ergoszterol, ami a D-vitamin elő-vitaminja (provitamin).  

A gombák többsége kiváló forrása a B1, B2 és B3 vitaminnak, káliumnak, réznek és folsavnak.

 

A csiperkegomba nemcsak csekély zsírtartalma, de nagy víz-, és rosttartalma miatt is kiváló eleme lehet fogyókúráknak és diétás eljárásoknak. Előszeretettel fogyasztják vegetáriánusok, mert a teljes értékű aminosavakban, fehérjében, vitaminokban, mikroelemekben és ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi őket a hiánytünetek kialakulásától. A magas rosttartalom az emésztés szabályozásához elengedhetetlen.

Egy adag (100 gr) csiperkegomba közel fele annyi energiát (92 kJ/22 Cal.) tartalmaz, mint egy alma, vagy ötöd annyit, mint egy szelet kenyér.  

A szakemberek a csiperkegomba beillesztését javasolják a napi étrendbe, akár a "fogyasszon 3×3 adag zöldséget-gyümölcsöt" elnevezésű program keretében is. Felhasználható önálló ételként, de ugyanakkor jól harmonizál számos más élelmiszerrel, húsféleséggel és zöldséggel. Sokféle változatban elkészíthető, igazi ételkülönlegesség.

 

Mutsi Árpád, a Bio-Fungi Kft  ügyvezető igazgatója szólt a gombaipar helyzetéről és cégéről. Elmondta, a magyar mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban sok kihívással kell szembenézni. A gombatermelőknek is tudni kell, milyen eszközök állnak rendelkezésre és mi szükséges a fejlődéshez. Hazai viszonylatban a termesztett csiperkegombára meghonosodott „sampion" elnevezés a francia csiperkegomba termelésből ered (Champion de Paris). XIV. Lajos idején indult ennek termesztése Párizs környékén.  A laskagombát Magyarországon a 40-es 50-es évektől kezdődően futtatták fel.  További ismert, gyógyhatással is bíró fajta a shii-take, elérhető a magyar vásárló számára is.  

Hazánkban az elmúlt 20 év alatt tízszeresére növekedett a gombaipar. A budafoki gombatermesztés 110 éves tradíciójú, a filoxera vész után megüresedett pincék hasznosítására indult. A két világháború között a világ harmadik-negyedik gombatermelője voltunk (Franciaország és USA után). A rendszerváltozás után sokan belekezdtek, divatból, vagy más lehetőség híján.  

A gombaipar perspektívikus ágazat, sok kis termesztő volt Európa szerte, akik a központi naprakész szállítási-terítési követelményeknek végül is nem tudtak eleget tenni és sokan tönkre mentek. A termelés folyamatosan nőtt Európában, de a termesztők 80%-a megbukott. A növekedés még mindig tart, az iparági szereplők egyre nagyobbak és egyre professzionálisabbak, a gomba minőségére és a fogyasztók örömére. Elfogadható árú, jó minőségű termékhez megfelelő üzemi nagyság szükséges. A zöldség-gyümölcs ipar a konzerv és feldolgozott termék felől a friss termékek felé halad tendenciájában. Ez az egészséges táplálkozás nagyjelentőségű kérdése, hosszú távon az egészségesebb életmód, a kevesebb betegség, a jobb társadalmi érzet meghatározója.   

A világon 2,2 – 2,4 millió tonna csiperkét állítanak elő évente, elsősorban az északi féltekén az USA, Kanada és az európai kontinens. Ázsiában Kína és a déli féltekén Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság. Emellett megtermelnek 4-6 millió tonna másfajta gombát is. A nagy lélekszámú kínai lakosság ellátásában alapvető jelentőségű a gombafogyasztás, termelés. A kínai konzervgomba idehaza is ismert, de Kína egyre inkább saját szükségletére koncentrál.  

Magyarország ma elmarad korábbi jelentős részesedésétől, a termelés az európai piac mintegy 2%-át adja, az ágazatban így van potenciális növekedési lehetőség. Angliában fejenként 4 kg gombát fogyasztanak évente, a nyugat-európai átlag pedig 3 kg évente, hazánkban ez a fogyasztás 1,5 kg, így ez kétszeresre növelhető távlatilag.     

100 gr gomba 3 nagyobb gombafejet jelent.  

A Föld lakosságának drasztikus iramú növekedése, ezen népesség táplálása még nagyobb távlatokat jelent a gombatermesztés számára. Kb. egy-milliárd ember éhezik ma a Földön, a gomba kiváló fehérje forrás, a vallási kötöttségek sem jelentenek fogyasztási akadályt. Mezőgazdasági hulladékon, mellékterméken nagy tömegben előállítható fehérje-forrás, aminek egészségvédő hatása is van.

 

Európában az elmúlt időszakban Lengyelország és Hollandia ért el kiemelkedő gombaipari sikereket, a magyar gombaipar közép-európai regionális méretekben, közvetlen környezetében játszhat meghatározó szerepet, ma  24-25 ezer tonna gombát állít elő évente, még nem érte el a 10-12 évvel korábbi csúcsot.

A gomba minden évszakban elérhető, korszerű táplálékként jelenik meg a hazai, és a környező országok kereskedelmében, a friss zöldség-gyümölcs fogyasztás jelentőségének megfelelően.

 

A 22 éves BioFungi cég erre predesztinált, 10 országban, Magyarországon és a környező országokban több mint 200 vállalkozásnak ad el a termeléshez szükséges komposztot. Kétszáz dolgozóval működik, a gombát legjelentősebb mennyiségben Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon értékesíti, a legmodernebb technológiát használva, a legkritikusabb igényeknek is megfelelő minőségben. A D-vitaminban dúsított, ill. a szelénes gomba kifejlesztésében úttörő szerepet játszott, s ma is komoly kutatásokat-fejlesztéseket végez több egyetemmel együttműködve.  

2012-ben 4,7 milliárd Ft volt a cég árbevétele, fejlődésük a gazdasági válság idején is töretlen volt, köszönhetően a termékek minőségének és a céges megbízhatóságnak, innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek, a motivált és képzett menedzsmentnek, a regionális szereplőként meghatározott pozitív jövőképnek. Hosszú távra terveznek,  

2-3-5-8 éves időszakra készített „mesterterv" segítségével. Ezt alkalmazzák a piac igényeire alakítva, un. Lego mono-dupló rendszerben gondolkozva.

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCsz%C5%91hormon

http://en.wikipedia.org/wiki/Aromatase

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/ID2224301

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tesztoszteron

http://www.gombarecept.hu/miert-egeszseges/szuper%C3%A9lelmiszer   

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Egys%C3%A9g

http://hu.wikipedia.org/wiki/Antioxid%C3%A1ns

www.oxisresearch.com/ergo/lergothioneine_monograph.pdf

http://www.vital.hu/themes/health/zsirok1.htm?page=0%2C1 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lipidek 

 

www.biofungi.hu  

www.rakliga.hu

http://www.youtube.com/watch?v=P6BIcUa9ofs 

http://oxforddictionaries.com/translate/french-english/champignon%2Bde%2BParis___1  

http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=122&tname=foodspice 

 

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük