Ma, 2009. május 8-án pénteken rendezik meg Külföldi kulturális intézetek éjszakáját a városban több helyszínen. A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be, e formában első alkalommal.

Ma, 2009. május 8-án pénteken rendezik meg Külföldi kulturális intézetek éjszakáját a városban több helyszínen. A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek mutatkoznak be, e formában első alkalommal.

Koncerteket, kiállításokat, felolvasásokat, "expressz nyelvtanfolyamokat" rendeznek a Román Kulturális Intézet által kezdeményezett programon. EUNIC, azaz az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek (European National Institutes of Culture) hálózatának létezését és jelentését szeretnék megismertetni Budapest érdeklődő lakóival. A hálózat célja a kulturális intézetek összefogása, a nemzetek közötti kulturális párbeszéd erősítése a közösen létrehozott programokkal.

Az Andrássy út 43. alatt található Osztrák Kulturális Fórum szervezésében péntek este nyolctól éjfélig koncertek lesznek és osztrák finomságokat is kínálnak, illetve a német nyelvtudással egy-egy játékban nyereményeket is osztanak.
A Ráday utcában, a Goethe Intézetben közös hangoskönyv-hallgatásra, ingyenes könyvtári beiratkozás és este hattól Richard Wagner íróval Kalász Márton beszélgetése vár mindnekit.  Kóstolj bele a németbe! címmel nyelviskolai programokról tudhat meg többet a publikum, majd Európa nevet címmel interkulturális európai komédiák láthatók-hallhatók öt nyelven a filmvásznon.

A 70 éves Lengyel Intézet a Nagymező utca 15.-ben félóránként expressz nyelvtanfolyamokat indít, de táncház, plakátkiállítás, a Polpo Motel koncertje, animációs és játékfilmek, valamint Krzysztof Varga és Teresa Worowska irodalmi estje várja a közönséget – az est címe Turulpörkölt.

Az Olasz Kultúrintézetben (Bródy Sándor utca) a Mandolin Duó játszik Rossini és Edoardo Di Capua repertoárjából.

A Szlovák Intézet és a Camoes Intézet (a portugál nyelvközpont) közös programot szervez a Rákóczi út 15. szám alatt: beiratkozás a portugál nyelvközpontba, filmvetítések, néptánc szerepel a programon.

A Toldi moziban The Radical címmel Anres Maimik és Rain Tolk filmje, majd I was there látható az Észt Intézet programjaként, a Merlin Színházban a Kriminaalne Elevant észt dzsesszzenekart hallhatja a közönség este 10 órától.

Közösen szervez programot a kecskeméti székhelyű dán intézet, a Balassi Intézet és a Román Kulturális Intézet az Izsó utcában: Sten Borsting kerámia kiállítása, textiltárlat, valamint dán, román, magyar Jazzmozdony indul román bor, dán sör és magyar pogácsa kíséretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük