Nemcsak a magyar hagyományokat érdemes ápolnunk, hanem a nemzetiségekét is. Ennek jegyében kerestük fel a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége- keretében Dabast, ahol a szlovák sári rétessel és a szlovák tájházzal ismerkedtünk meg. Ezután átélhettük, hogy Újlengyelben a finn-magyar tradíciók élnek elevenen a fafűtéses szaunák árnyékában az Akác-tanyán, mely hangulatos fa-szálláshely a végtelen természetben. 

Nemcsak a magyar hagyományokat érdemes ápolnunk, hanem a nemzetiségekét is. Ennek jegyében kerestük fel a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége- keretében Dabast, ahol a szlovák sári rétessel és a szlovák tájházzal ismerkedtünk meg. Ezután átélhettük, hogy Újlengyelben a finn-magyar tradíciók élnek elevenen a fafűtéses szaunák árnyékában az Akác-tanyán, mely hangulatos fa-szálláshely a végtelen természetben. 

A sári rétes a helyi szlovák hagyományok ápolásának köszönhetően egyre népszerűbb a 17ezer fős Dabason, mely mintegy húsz kilométerre fekszik az ország közepétől, Pusztavacstól. Teri néni és Évike rétese a csalogató a Rétes-házba, mellyel szemben hívogatóan várja a jóllakott arrajárókat a szlovák tájház. Aki az augusztusi rétesnapon hat óra után ért csak a dabasi rétes-kóstolóba, az csak az elillanó illatot érezhette. Ugyanis 130 perccel nyitás után a nyolc-tíz fős réteskészítő csapat hosszadalmas munkájának szinte nyoma sem volt: a vendégváró 5644 rétesből egy sem árválkodott a tepsikben. Ha még további különlegeséggel akar találkozni a Rétesház látogatója, akkor semmiképp se hagyja ki a Bonmignon (Palermo cukrászda) kézműves csokoládékülönlegességeit és Homoki Iván mézborát, amit saját mézeiből készít. A dédapa receptúrája szerint készült 12,5 fokos alkoholtartalmú mézbornak semmi köze a szőlőhöz: alkoholtartalmát a méz erjedése adja.

A rétesháztól öt perc sétával a Szent Jakab szoborhoz jutunk, amelyeket a santiagoi érsek szentelt fel Santiago de Compostela katedrálisában. Így Dabas az Esztergomtól Máriagyűdig tartó mintegy négyszáz kilométeres út egyik állomása lett: a Szigetszentmiklós és Ráckeve közötti út vezet erre, mely alapja lehet majd a Czestochowa-Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak.

S ha már ide érkeztünk, és kedvünk szottyan letekinteni madártávlatból a laposteknőbe megbúvó Dabasra búcsúzásképpen, akkor kepesztessünk föl a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulója alkalmából létesített 22 méteres Kapisztrán-Hunyadi Emléktoronyba, mely áprilistól novemberig látogatható. S megelégedetten ugorhatunk át Újlengyelbe.

 

Újlengyelben az Akác-tanyán ismerkedünk a finn ízekkel – fél óra autóútra a Népligettől. A 9-10 hektáros területen 48-an bújhatnak el a világ szeme elől, ha akarnak. Ha valaki nem találná meg az esti mulatás, például a jó hangulatú karaoke show után a szobáját, a felfüggesztett 8-10 függőágy egyikében is aludhat – nyáron.

A nyugalomra vágyódókat négy-ötféle finn szauna, hét hangulatos kétszemélyes ill. egy-egy nagyobb társaságnak is kiváló faház s főépület, grillezésre, bográcsozásra, kemencézésre megfelelő eszközök várják. Akár magyar, akár finn a vendég, a magyar – finn házaspár, Mucsi Kati és Eero Paakkola és barátaik készítette különleges ínyencségek, mint a füstölt oldalas, a füstölt lazac és füstölt pulyka szaunában elkészítve(!) olyan ritkaságok, mint a sárgarépás, kemencében sütött meleg zsemlye.

Az eredeti finn szaunákat több típus kipróbálásával lehet megismerni. Az 5-6 óra felfűtést igénylő vályogszaunában nemcsak egyszerű szaunamesteri szeánszot tartottak, hanem virgácsolási kurzust is. Na, nem a télapó-fajta irgum-burgum volt itt, hanem a lett virgácsoló- bajnok beavatta a résztvevőket, hogyan lehet önmagukat vagy a másikat paskolgatni az olajos, mézes, sós pakolás után a főleg nyírfából készült virgáccsal – figyelni kell, mert túl kell élnie a műveletet a kliensnek… Sőt, még jól is kell hogy essen neki. A virgács készülhet még tölgyből, eukaliptuszból, nyárfából, esetleg bükkből. Az akácot nemigen ajánlják. Nem is értjük, miért…

A búzatöret, sár és lótrágya keverékéből készült füstös szaunában sokkal lágyabb a levegő, miután kiengedtük a füstöt, és a forró 2 tonnányi kőre rálocsolt víz a megbúvó füstöt is kihajtja. A csillaghullást kedvelőknek különösen jól jön az ötszáz kilogramm só feloldásával létrejött telített, 26%-os sóoldat, amit 34-36 fokra felhevítenek, és a sós vizű dézsából Holt-tengeri viszonyok közt onnan leshetik a csillagos eget.

A vendégek így élvezhetik a nyugalmat – a kutyák tudják, ki a vendég, és jó barátságban vannak velük. Igazi vendégbarát helyre leltünk.

Bodrog Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük