Egyszerre környezetvédelmi és gazdasági hasznokat hozó intézkedések internetes adatbázisát publikálta a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET). A kereshető, szűrhető adatbázisban jelenleg 262 intézkedést ismerhet meg az érdeklődő, ezzel ötleteket kapva saját vállalatának gazdaságos módon történő „zöldítésére".

 Egyszerre környezetvédelmi és gazdasági hasznokat hozó intézkedések internetes adatbázisát publikálta a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET). A kereshető, szűrhető adatbázisban jelenleg 262 intézkedést ismerhet meg az érdeklődő, ezzel ötleteket kapva saját vállalatának gazdaságos módon történő „zöldítésére".

A honlap kialakítására a KÖVET Ablakon bedobott pénz elnevezésű programjának keretében került sor. Az egyesület 2002 óta olyan megvalósult intézkedéseket kutat föl, amelyek egyszerre hoznak környezeti javulást és pénzügyi megtakarítást is. Ezek az esetek bizonyítják, hogy a környezetvédelemre fordított összeg nem "ablakon kidobott pénz", hanem sok esetben rövid időn belül megtérül, és gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttatja a környezettudatos szervezeteket. Ennek alátámasztására a hat év alatt 56 különböző vállalat 262 megvalósult intézkedését dokumentálták.

Az intézkedéseket bevezető vállalatok javulást értek el anyaggazdálkodásukban, csökkentették energia- és vízfelhasználásukat, kevesebb hulladékot termelnek, ezzel kevésbé szennyezik a környezetet. Ezek a beruházások ugyanakkor átlagosan egy éven belül gazdaságilag is megtérülnek, és 40-50 milliós megtakarítást hoznak évente. Tipikusan ilyen intézkedés a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, az irodai papírfelhasználás csökkentése (pl. kétoldalas nyomtatással), a szállítási útvonalak racionalizációja, egy-egy technológiai újítás, vagy a rossz hatékonyságú berendezések energiatakarékosra cserélése.

„Magyarországon a gazdaságilag ésszerű környezeti fejlesztéssel két-háromszor többet lehetne megtakarítani egy évtized alatt, mint amennyit környezetvédelemre kell fordítani a szigorodó jogszabályok, főleg az EU felzárkózás ürügyén" – nyilatkozta Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára. Csupán a honlapon elérhető intézkedésekkel az azt bevezető vállalatok évente összesen 14,7 milliárd forintot takarítanak meg, miközben a környezetet is kevésbé terhelik.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesületet (KÖVET-INEM Hungária) 1995-ben 23 vállalat alapította azzal a céllal, hogy szélesebb körben lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. A kiemelten közhasznú, non-profit egyesület az INEM (International Network for Environmental Management) és a brüsszeli székhelyű CSR Europe magyarországi tagszervezete.

A KÖVET olyan módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálnak környezeti, társadalmi és gazdasági érdekeket. Hosszú távú célja a szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése, így a környezetvédelem mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az egyesület életében jelenleg 81 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint 23 társult tagszervezet (egyetemek, állami intézmények) vesz részt. A KÖVET főtitkára Tóth Gergely, elnöke pedig Vagdalt László, az AUDI környezeti vezetője.

http://www.ablakonbedobottpenz.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük