2023.december.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megatrend: az ERP üzemeltetésről

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6845"><img class="image thumbnail" src="/files/images/MS%20.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Microsoft ideológia" title="A Microsoft ideológia" width="100" height="60" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A Microsoft ideológia</strong></span></span> <p>2007.október 31-én a Megatrend Zrt.  az ERP rendszer gazdaságos üzemeltetéséről tartotta konferenciáját Budapesten.  Az IT rendszerek üzemeltetési költségeinek csökkentése, az információk és alkalmazások azonos színvonalú kezelése tetszőleges helyről, bármilyen eszközről, bármilyen kapcsolaton át, ezek kérdések képezték a rendezvény tematikáját. </p><p>

 a microsoft ideológiaA Microsoft ideológia

2007.október 31-én a Megatrend Zrt.  az ERP rendszer gazdaságos üzemeltetéséről tartotta konferenciáját Budapesten.  Az IT rendszerek üzemeltetési költségeinek csökkentése, az információk és alkalmazások azonos színvonalú kezelése tetszőleges helyről, bármilyen eszközről, bármilyen kapcsolaton át, ezek kérdések képezték a rendezvény tematikáját.

 a microsoft ideológiaA Microsoft ideológia

2007.október 31-én a Megatrend Zrt.  az ERP rendszer gazdaságos üzemeltetéséről tartotta konferenciáját Budapesten.  Az IT rendszerek üzemeltetési költségeinek csökkentése, az információk és alkalmazások azonos színvonalú kezelése tetszőleges helyről, bármilyen eszközről, bármilyen kapcsolaton át, ezek kérdések képezték a rendezvény tematikáját.

Sólyom Miklós,  a  Megatrend kereskedelmi igazgatója megnyitójában emlékeztetett a 10 éve IT piaci szereplő cég tevékenységének főbb mozzanataira, a közép- és nagyvállalatok, az államigazgatás területén és néhány külföldi területen, 120-nál is több ügyfél körében végzett munkájára.

Páder Péter, az IBM Magyarországi Kft.  specialistája az IBM Blade Server megoldását ismertette, a szerver- konszolidáció IBM módozatait.  Eszerint, a választható megoldásoknak két fő iránya lehet, egyetlen gépbe sűríteni minden szükséges megoldást, vagy különálló, önálló szervereket működtetni, integrálva, közös menedzseléssel.

Az első megoldásban az Xpand Ondemand moduláris rendszer 2-től 32 darabszámú Intel Xeon processzorral biztosítja a megfelelő teljesítményt.

A független szerveres megoldást jelenti az IBM BladeCenter jelzésű sorozata. 

Annak idején az egykori Compaq vezette be saját célokra a vékony dobozban élre állított szervergépet. Az IBM ezt az ideát Intel-együttműködéssel továbbfejlesztette, így a közös szerver dobozba már bekerülnek a SAN és az Ethernet eszközök is, így alakul ki az IBM BladeCenter.

Moduláris, kicsúsztatható elemek, redundáns felépítésben, a hátoldalon többszörözött ki-bemenettel, összesen 4 vezetékkel vezérelve, ez az IBM BladeCenter, melynek tartalmát egy pontról lehet vezérelni.  Stabilitásra tervezték, 2010-ig nem akarnak változtatni rajta.

Kisvállalatok számára előnyös az az új összeállítás, amely 6 szervert + egy tároló (storage) egységet tartalmaz 12 lemezzel.  Az un. IBM direktor szoftver modul ingyenesen jár hozzá, segítségével távoli elérések biztosíthatók.

Az új IBM Blade szerverek fogyasztása 30-40%-al kevesebb, mint más átlagos szervereké. A storage diszkek belső vagy külső csatlakozásúak lehetnek, kivehetők. Külső tárolóval az operációs-rendszer váltás 2 perc alatt megoldható.

A kínált sorozat elemei:

IBM BladeCenter S:  kisirodáknak, 

                            E:  jó energiagazdálkodás, sűrűség,

                            H:  nagy teljesítmény,

                            T:  jól terhelhető,

                            HT:  nagy terhelhetőségű.

A sorozat darabjai 2007. IV. negyedében kerülnek forgalomba.

Török Gábor, a Microsoft Magyarország részéről a cég  System Center jelű új termékcsaládját ismertette.

A terméksor tagjaitól elvárható, hogy még a legnagyobb vállalatok infrastruktúrája is egyszerűen felügyelhető legyen velük.  Az egyes eszközök által biztosított felület és tudásbázis az informatikai környezet könnyű központi felügyeletét nyújtják a rendszer karbantartáshoz a rendszergazdáknak, ígéri a cég. A különböző igényeknek megfelelően kiválasztott eszközök testreszabott, egységes megoldást kínálnak.

A Microsoft 2007-től  élő jövőképet fogalmazott meg; ez a Dynamic Systems Initiative (DSI, dinamikus rendszerkezdeményezés), ennek kiindulási pontja pedig a Microsoft System Center,  ahol a fenti keretmegoldások részeként kifejlesztett technológiákat alkalmaznak, pl. a rendszerfelügyeleti web-szolgáltatásokat (WS-Management), a virtualizációs képességeket és az SML (Service Modeling Language) nyelvet.

A Microsoft törekszik az informatikai életciklus összetettségének csökkentésére, a Microsoft Dynamic Systems Initiative  keretében olyan fejlesztéseket valósít meg, mint a fenti, vezető informatikai felügyeleti megoldásokat kínáló System Center termékcsalád és a Microsoft Operations Framework módszertan.

A Dynamics Systems Initiative lényege:  önmagukat felügyelni képes, önjavító dinamikus rendszerek létrehozása!

Olyan szoftverek megalkotása a cél, melyekkel az informatikai rendszerekkel kapcsolatos ismeretek az adott informatikai rendszer teljes életciklusában létrehozhatók, módosíthatók, átadhatók, működtethetők.

http://ibm.com/telecom/systems 

www.microsoft.hu/systemcenter

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.