nosztalgia_poszterek_plakatok_allami_biztosio_eletbiztositas_szocreal_retro_plakat_2248_1.jpgA történetet egy horrorral kezdem. Néhány évtizeddel ezelőtt az asszony New Yorkból Austinba akart repülni rokonlátogatásra. Fia kikísérte a repülőtérre, ott egy automatából 300.000 dolláros életbiztosítást kötött anyjára. Ez akkor szokásos eljárás volt. A gép indulása után egy órával felrobbant, a kétszázötven utas és a személyzet meghalt. A  hatóságok a légitársasággal közösen több négyzetkilométeres területem begyűjtötték a gép roncsait, összerakták a darabokat és megállapították, hogy a robbanás a csomagtérben történt. Ez után az FBI rutinmunkája következett, pár napon belül eljutottak a fiúhoz, aki bevallotta, hogy időzített robbanó szerkezetet helyezett el anyja bőröndjében. Akkoriban a csomagokat még nem ellenőrizték.

   Erdős László, József Attila-díjas író, nem mellesleg az Állami Biztosító sajtóosztályának szaktanácsadója volt. Egyik könyvében (Veszélyes művészet, 1955.) megírja, hogy a két világháború között a biztosító intézetek vezetői, mai szóhasználattal élve trükköztek. Gyógyíthatatlan beteg vagy nagyon idős rokonaikra kötöttek nagy összegű életbiztosítást. Egymásnál. Amit aztán hosszabb-rövidebb időn belül biztosan felvehettek. Szabályosan.

   Nem is gondolnánk, hányféle életbiztosítás létezik manapság. Alapesetben a biztosító akkor fizeti a megállapodás szerinti összeget ha a biztosított személy meghal. Az összeg függhet a halál okától. Például betegség, baleset, bűncselekmény, orvosi műhiba, öngyilkosság, vagy mint egy fegyveres testület tagja. Ez a kockázati biztosítás.

   Van örökölhető életbiztosítás is. Ez rögzített időhöz (10-20-30 év, stb.) kapcsolódik. Lejáratkor haláleset nélkül is meghatározott összegű kifizetés jár. A biztosított korábbi halála esetén a gyermek (vagy más örökös) folytathatja a biztosítást azonos feltételekkel. Vagy felveheti a garantált összeget.

   Befektetéssel kombinált életbiztosítás. Az 1990-es évek közepétől terjedt el Magyarországon, mert adókedvezménnyel jár. A biztosított havi befizetését a saját maga által választott eszközalapokban gyűjti. A halálesetkor kifizethető összeg is ettől függ, vagyis az alap értékének kockázatát a biztosított vállalja. A biztosító pedig a korai kifizetési kötelezettség kockázatát.

   Van még csoportos életbiztosítás, járadék életbiztosítás és mások, ezzel nem untatom az Olvasót. Viszont arra kérem, mielőtt s szerződést megköti, először az apró betűs feltételeket olvassa el. Ha nagyon aprók a betűk, kérjenek sz ügyintézőtől egy lupét. Mert az ördög a részletekben rejlik. Az apró betűs részletekben.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük