Akad egy különös hely a világon, ahol az angol királynő patkányt eszik, egy maja rom a legmagasabb épület és teljes a nyelvi káosz. Ide, Belize-be hívja barátait Milo, az AXN új sorozata, a Kutyaütők (Mad Dogs) főszereplője.

Akad egy különös hely a világon, ahol az angol királynő patkányt eszik, egy maja rom a legmagasabb épület és teljes a nyelvi káosz. Ide, Belize-be hívja barátait Milo, az AXN új sorozata, a Kutyaütők (Mad Dogs) főszereplője.

Belize: a világ egyik legfurcsább országa.

 

A társaság meg is érkezik a trópusi paradicsomba, ahol egy villában elkezdik gazdaggá vált barátjuk ünneplését. Az idill azonban hamar pokollá válik: a tengerparti vityillóban furcsa dolgok történnek és Belize-ben eluralkodik a téboly. Hogy mit lehet tudni erről az észbontó mini-országról? Íme egy gyorstalpaló Belize-ről!  

 

Nézd meg, hogy mibe harapsz!

Hivatalos látogatásán II. Erzsébet királynő jó étvággyal elfogyasztotta az asztalára helyezett ételt, megtörölte a száját, majd rákérdezett, hogy mit is evett pontosan. Ekkor árulták el, hogy egy méretes rágcsálót szolgáltak fel neki, amelyet „gibnutnak" neveznek. Íze állítólag a nyúléhoz hasonlít. Az emlékezetes eset óta az állatot Royal Ratnek, vagyis királyi patkánynak nevezik. A Kutyaütők főszereplőjének egy egészen másfajta állattal, egy macskával gyűlik meg a baja, igaz, annak pisztoly van a kezében.

 

Csak óvatosan

Belize City a harmadik helyen áll a világ legveszélyesebb városainak listáján. Bár elméletileg béke honol az országban, a városban folyamatosak a bandaháborúk. A déli negyed a legkeményebb környék: itt több ember halálát okozzák a golyók mint a rák és a szívroham együttvéve. A sorozat főszereplői egy elegáns, a külvilágtól elzárt villában tengetik napjaikat. Így van ezzel a Belize-ben élő több tízezer amerikai és angol milliomos is, akik élvezik az örök nyarat és az olcsó árakat.

 

Sehol egy gyorsétterem

Belize egy természeti paradicsom, nagy része védett területnek számít, évi 1 millió turista érkezik látogatóba a 300 ezres kis országba, hogy lássa a türkizkék tengert és az érintetlen dzsungelt. Amit biztosan nem találnak, az viszont gyorsétterem: az egész országban egyetlen McDonalds, Burger King, KFC és Starbucks sincs.

 

Teljes a bábeli kavarodás

Belize az egyetlen ország Közép- és Dél-Amerikában, ahol az angol a hivatalos nyelv. Ettől még a kreolt, a spanyolt és az ősi maja nyelv különböző változatait is megértik, sőt, az itt élő amisok a német nyelv egy 17. századi változatával színesítik a nyelvi palettát.

 

Egy rom a legmagasabb épület

Belize nem a felhőkarcolóiról híres: a legmagasabb épülete egy maja piramis. Aki szeretné ősi kultúrák nyomait felfedezni, amúgy is jó helyen jár: 900 romot lehet fellelni a kis országban. 

 

Ha kíváncsi a Belize-ben zajló kalandokra, nézze a Kutyaütőket (Mad Dogs): március 30-tól minden szerdán az AXN műsorán.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zDBJC5oF11o

http://hu.axn.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük