Április 7­-én Budapest egyik legrégebbi és legnagyobb várakozással övezett filmes eseménye kezdődik, a Titanic. A fesztivál 23. kiadásának látogatói tíz napon át nézhetnek díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat: öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet.

 

Április 7­-én Budapest egyik legrégebbi és legnagyobb várakozással övezett filmes eseménye kezdődik, a Titanic. A fesztivál 23. kiadásának látogatói tíz napon át nézhetnek díjnyertes nemzetközi és magyar alkotásokat: öt budapesti helyszínen összesen 42 filmet.

 

A Titanic szervezői a korábbi évekhez hasonlóan a versenyprogramon kívül öt szekcióba rendezték az idei válogatást: Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Filmdokk. ​Ezeken kívül rövidfilmeket is vetítenek majd a fesztiválon.

 

Ahogy Allan Sørensen programigazgató fogalmaz: a szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus­ és témabeli merítése. Reményei szerint a filmszerető közönség minden tagja talál majd valami kedvére valót a Titanicon.

Horváth György fesztiváligazgató elmondta: a főváros fesztiválja számos meglepetést tartogat a fesztivált jól ismerőknek és az új nézőknek egyaránt.

 

Teljes a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. Végleges a 23. Titanic Filmfesztivál versenyprogramja: a válogatásba kilenc nemzetközi filmet hívtak meg. A különböző európai alkotások mellett kanadai, ausztrál és kínai film is versenyez a fődíjért az április 7. és 16. között megrendezendő fesztiválon. Fliegauf Bence L​iliom ösvény ​című filmjét kiemelt gálavetítésen láthatja a közönség, a Titanic hivatalos reklámszpotja pedig Bucsi Réka L​OVE​című animációs rövidfilmjének egyik részlete lesz.

 

A fesztivál teljes programját március 31­én jelentik be.

 

Az idei versenyprogram kilenc alkotása közül mindegyik első, illetve második nagyjátékfilm. Közös bennük, hogy bonyolult és félszeg emberi kapcsolatokat ábrázolnak újító módon: van köztük szürrealista, finoman érzelmes, szórakoztató, provokatív és bensőségesen személyes alkotás – némelyik pedig mindezeknek a keveréke.

 

A fesztivál versenyprogramjának teljes listája:

● Házi gondozás (Home Care) – Csehország

● Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia­Hercegovina

● Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália

● Démonok (The Demons) – Canada

● Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság

● Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország

● Ami a sötétben rejlik (What's in the Darkness) – Kína

● Evolúció (Evolution) – Franciaország

● Aloys (Aloys) – Svájc

 

Az idei Titanic Filmfesztivál zsűri​jének tagjai:

– Hrönn Marinósdóttir​, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója (zsűrielnök),

 -Balsai Móni ​színésznő (Liza, a rókatündér) és

– Reisz Gábor​filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).

 

Az izgalmas nemzetközi válogatás mellett fontos magyar premier is lesz a Titanicon:

a fesztivál kiemelt gálavetítése Fliegauf Bence Liliom ösvény​című alkotásának első hazai bemutatkozása lesz. A film egy anya és kisfia utazását kíséri végig egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton. A Liliom ösvény világpremierje a Berlinalén volt februárban. Szintén Berlinben mutatkozott be Bucsi Réka LOVE ​című animációs rövidfilmje is, amelyet a Titanicon is láthat a közönség. A haikuszerű jeleneteket felvillantó, a szerelem három szakaszát bemutató rövidfilm egyik részlete lett az idei Titanic hivatalos reklámszpotja.

 

A nyitófilm​(április 7., Uránia) az ausztrál Tanna ​lesz, amely a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, és ott díjat is nyert.

A film egy ősi, csendes­óceáni törzs világába kalauzol. Megtörtént esetet dolgoz fel: a törzs szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét.

A zárófilm​(április 15., Uránia) a Velencében Arany Oroszlán díjra jelölt A Bigger Splash című olasz-amerikai bűnügyi lélektani dráma lesz Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével. A magyarországi forgalmazó, a Big Bang Media nem tervezi a film mozibemutatóját, ezért a A Bigger Splashet csak a Titanicon láthatják az érdeklődők. A filmnek több ismétlő vetítése is lesz április 16­án. A fesztivál záróeseménye kivételesen pénteki napra esik: április 15­én este adják át a fesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az eseménysorozat ezután még a szombati ismétlő vetítésekkel folytatódik.

 

A Titanic vetítései és eseményei az Uránia Nemzeti Filmszínházb​an, a Puskin, Toldi​ és Sugár ​moziban, valamint az A38​Hajón lesznek.

Jegyek március 28­tól kaphatók a mozik pénztáraiban.

 

http://titanicfilmfest.hu

https://www.facebook.com/titanicfilmfest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük