Pletykák. A jövő megjóslásának elsőrendű módja, ha hallgatunk rá, miről suttognak az emberek. Mire valaki felemeli a hangját és kimondja őket, addigra már valóra is váltak. Jómagam sok pletykát hallottam 2013-ban és elég jó elképzeléseim vannak arról, hogy jövőre mit fogok hallani. Az alábbi cikkben bemutatom a szerintem legfontosabb témákat, amikkel 2014-ben fogunk találkozni.

Pletykák. A jövő megjóslásának elsőrendű módja, ha hallgatunk rá, miről suttognak az emberek. Mire valaki felemeli a hangját és kimondja őket, addigra már valóra is váltak. Jómagam sok pletykát hallottam 2013-ban és elég jó elképzeléseim vannak arról, hogy jövőre mit fogok hallani. Az alábbi cikkben bemutatom a szerintem legfontosabb témákat, amikkel 2014-ben fogunk találkozni.

  • Az emberek végre tenni fognak érte, hogy információikat megvédjék másoktól.
  • A csalók, adatbányászok és kiberbűnözők nem fognak fittyet hányni a szociális hálózatokra, függetlenül azok népszerűségétől.
  • Az „Internetre kötött tárgyak hálója" a „sebezhetőség hálójává" alakul.
  • A mobilos applikációk miatt bebizonyosodik, hogy túl sokat foglalkozunk magunkkal.

„Álljunk meg egy percre… Az internet többet tud rólam, mint a saját anyám?"

Az emberek végre tenni fognak érte, hogy információikat megvédjék másoktól.

A magánélet védelméről szóló cikkek elárasztották 2013 hasábjait – az üzleti és a magánszféra számára is komoly tanulságokkal bírt a felismerés, hogy az orvosunktól a szociális hálózatokig mindenki rengeteg személyes adatot gyűjt rólunk nap, mint nap. Szinte számítunk rá, hogy mostantól a magánéletet védő intézkedések alapvető részei legyenek minden új és létező terméknek. Majd 2014 után arról fogunk vitatkozni, hogy ezek az intézkedések vajon valódi védelmet nyújtanak-e. Számíthatunk rá, hogy a Tor, amely egy online anonimitást elősegítő program, széles körben el fog terjedni. Fel fog lángolni a szociális hálózatokon az álnevek és hamis profilok használata a magánélet védelmében. De vajon mi az oka ennek? A tinédzserek. Őket érdekli a magánéletük biztonsága – és nem csak a szüleik véleménye miatt. Ennek hatására még több ember fog újszerű, feltörekvő szociális hálózatokba menekülni, hogy zavartalanul élvezhesse barátai társaságát, a figyelő szemektől távol. Ez pedig a következő jóslatomhoz vezet:

„A felnőttek felügyelete nemkívánatos, de a felnőttes viselkedés megóvhat a bajtól…"

A csalók, adatbányászok és kiberbűnözők nem fognak fittyet hányni a szociális hálózatokra, függetlenül azok népszerűségétől.

Csábító gondolat, hogy egy egyszerű költözéssel az előző környéked összes baját magad mögött tudhatod. Ez sem a valós életben, sem pedig a szociális hálózatoknál nem működik. Minden új szociális háló be fogja vonzani saját csalóit és haszonlesőit. Azok a felhasználók, akik egy zavartalan álomvilágra számítanak, amit csak a barátaikkal kell megosztaniuk: tévednek. Édesanyád nem fog emlékeztetni, ezért engedd meg, hogy én tegyem meg: ha valami túl jónak néz ki ahhoz, hogy igaz legyen, az majdnem biztosan átverés. Védd meg magad megfelelő elővigyázatossági lépésekkel, bárhogy is csatlakozz az Internetre. A csatlakozásról beszélve…

„A kenyérpirítód nem vírusos, de a biztonsági kamerád most rabolt ki."

Az „Internetre kötött tárgyak hálója" a „sebezhetőség hálójává" alakul.

2014-ben rengeteg egyszerű tárgy fog „okossá" válni. Az Internetre kötött eszközök milliói – amelyek közül nem egy saját operációs rendszerrel bír – mágnesként fogja vonzani a hekkereket. Biztonsági szakértők már napjainkban is mutattak be támadásokat okostévék, egészségügyi eszközök és biztonsági kamerák ellen. Már láttuk, amint bébifigyelőket támadtak meg és Izraelben egy forgalmas alagutat zártak le a biztonsági kamerarendszeren át feltört forgalomirányító számítógépekkel. A legnagyobb szoftvercégek már értesítették ügyfeleiket és frissítéseket adtak ki az ilyen sérülékenységek kezelésére. A vállalatok, amelyek Internetes kapcsolattal látnak el kütyüket, nem érzékelik, milyen biztonsági problémáknak nyitnak utat. Ezek a rendszerek nem pusztán védtelenek a támadásokkal szemben, de még értesíteni sem tudják a vásárlókat és vállalatokat arról, hogy biztonsági rések kerültek napvilágra. Még rosszabb, hogy ezeknek a réseknek a befoltozása nem túl felhasználóbarát. Frissítettél már szoftvert egy távirányított kenyérpirítón? Az Internetre kötött dolgok korszakának beköszöntével olyan új fenyegetésekre kell számítanunk, amiket eddig sosem tapasztaltunk.

„XY kedveli a posztodat. XY kedveli a posztodat. XY kedveli a posztodat… Ez összes 20 dollárba, valamint a felhasználónevedbe és a jelszavadba fog kerülni."

A mobilos applikációk miatt bebizonyosodik, hogy túl sokat foglalkozunk online hírnevünkkel.

Az emberek (általában) bíznak azokban, akikkel egy házban alszanak,  ezért nem meglepő, hogy az emberek 48%-a okostelefonja mellett tölti az éjszakát a biztonság hamis illúziójában. 2013-ban írtunk egy olyan alkalmazásról, amely extra lájkokat ígért Instagram posztjaidhoz. Pusztán annyit kellett tenned, hogy átadod a felhasználónevedet és a jelszavadat egy fickónak Oroszországban. Több mint 100.000 embernek semmilyen problémát nem okozott ezt megtenni. Bízunk benne, hogy mobileszközeink és a varázslatos alkalmazások jobbá teszik életünket. Félretettük a bizalmatlanságunkat az eszközzel szemben, ami a zsebünkben, táskánkban vagy az éjjeli szekrényen pihen. A rosszfiúk komolyan vissza fognak élni ezzel a viszonnyal 2014-ben. Itt még csak nem is a rosszindulatú szoftverekről beszélek – komplett alkalmazások fognak születni álhírek, csalások és átverések elősegítésére.

Nos, ezek volnának jóslataim a 2014-es évre. Természetesen a jövő előrelátásának legnagyobb része a felkészülés a váratlanra és az elképzelhetetlenre. Néhány jóslatom beválik majd. Néhány nem fog. Ami biztos, hogy jövőre is figyelni fogom miről pusmognak az emberek, hogy megtudjam 2015 mit hoz nekünk.