2013. december 2-án a „Caravaggiótól Canalettóig.

2013. december 2-án a „Caravaggiótól Canalettóig. Az itáliai barokk és rokokó festészet remekművei" című Szépművészeti Múzeum kiállítás alkalmából az Olasz Kultúrintézetben koncertezik Alessandro Giangrande, kontratenor közreműködésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

 

A Barocco.it, az Itáliai barokk zene c. koncertprogram a Budapesti Olasz Kultúrintézet szervezésében a 2013/2014 Olasz Évad rendezvénye.

Műsoron:

Claudio Monteverdi, „Tankréd és Klorinda párviadala" a Magyar Táncművészeti Főiskola részvételével;

Antonio Vivaldi, Cantata "Cessate omai cessate";

Luigi Boccherini, Sinfonia n. 6 „La casa del diavolo".

 

Az Olasz Évad alapgondolata, – nyilatkozta Gina Giannotti az Olasz Kultúrintézet igazgatója – a mai Olaszország bemutatása kiemelkedő, nagyreményű személyiségein, különösen gazdag és sokszínű múltjából folyamatosan táplálkozó értékein keresztül, figyelembe véve a múltat és jövőt, mindig ügyelve a programtervek minőségére és egységességére.

 

„Kiemelkedő szerepet kaptak a helyi intézményektől (egyetemek, színházak, múzeumok stb.) érkező igények, hiszen meggyőződésük, hogy igazi, gyümölcsöző kulturális cserekapcsolatok csakis kölcsönös együttműködésből születhetnek, és így ­­­- az ötletek, projektek felosztásának köszönhetően – az egyszerű ismeret megértéssé válhat, tiszteletben tartva a különbözőségek kölcsönösségét és a kölcsönös kompetenciák fejlődését.

Az Olasz Évad folyamán az Olasz Kultúrintézet a korábbi évadban már részben tárgyalt témákkal foglalkozik, annál is inkább, mert az egész 2013-as év a Magyar-Olasz Kulturális Évad jegyében telik. A tájak-, mint Itália természetét alapvetően meghatározó jellegzetességek egyike – kiemelt szerepet kaptak. Néhányat közülük (Abruzzo, Liguria, Toscana, Lazio…) fotó-, design vagy kézműves kiállításokon, gasztronómiai és borászati rendezvényeken keresztül ismerhettünk meg.
Számos sorozat (Olasz hangok régen és ma, I-TÁLentumok, Olasz nyelv hete, MittelCinemaFest) idén is fémjelezték az évadot, és egy olyan program létrehozását tették lehetővé, melynek célja a különböző kulturális (hagyományos és nem hagyományos) szektorokat érintve a közönség sokrétű érdeklődését a legteljesebb módon kielégíti.
A zene természetesen kiemelkedő helyet foglalt el. A magyarok zenei kultúrája messzeföldön híres, az olasz zene sokszínűsége és gazdagsága, valamint az olasz nyelv zeneisége vitathatatlan, az Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi termének minősége és szépsége pedig széles körben közismert.
A kortárs Olaszország megismertetése, annak minden aspektusából – a designtól a művészetig, a tudományos – technológiai eredményekig – nem csupán a kiállításoknak, hanem számos tematikus találkozónak köszönhetően is folytatódik.
Az irodalmi és tudományos témájú konferenciák és tanácskozások feladata, hogy megerősítsék a helyi egyetemekkel és különösképpen az olasz tanszékekkel kialakított kapcsolatokat.
A mozi – a nyelv és a társadalom megismerésének fontos eszközeként – igen előkelő helyet foglalt el a programban, megközelítőleg hatvan mai és régi olasz filmmel, melyek iránt egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a diákok, az olasz nyelvet beszélők, valamint az Olaszországot kedvelők körében.
Területi és dinasztikus érdekek, gazdasági, kereskedelmi, kulturális és egyéb célok tették együttesen lehetővé, hogy Olaszország és Magyarország között ilyen erős összefonódás alakuljon ki. Az Olasz Évad az események sokszínűségével és a találkozók változatosságával kívánja a két nemzetet összekötő barátságot a lehető leghitelesebben kifejezni, valamint az olaszok és a magyarok közötti, nagy múltra visszatekintő kölcsönös megbecsülés és szimpátia érzését még inkább növelni."

2013. december 2. 19.00 óra

Olasz Kultúrintézet – Giuseppe Verdi terem

Barocco.it

Együttműködő partner: Liszt Ferenc Kamarazenekar

 

http://www.iicbudapest.esteri.it/IIC_Budapest

 

Lantai József