A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara  napenergia-hasznosítási rendezvénysorozatának első napján szakmai konferencia zajlott 2009. március 16-án Budapesten, németországi és magyar szakemberek előadásaival. Ismertették a napenergia-hasznosítás németországi és hazai helyzetét, perspektíváit. A bemutatkozó német vállalatok üzleti kapcsolatokat szeretnének kiépíteni magyar partnerekkel, az érdeklődők számára a Kamara kooperációs megbeszéléseket szervez.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara  napenergia-hasznosítási rendezvénysorozatának első napján szakmai konferencia zajlott 2009. március 16-án Budapesten, németországi és magyar szakemberek előadásaival. Ismertették a napenergia-hasznosítás németországi és hazai helyzetét, perspektíváit. A bemutatkozó német vállalatok üzleti kapcsolatokat szeretnének kiépíteni magyar partnerekkel, az érdeklődők számára a Kamara kooperációs megbeszéléseket szervez.

RenacRenacTina Völker, a Renewables Academy AG (RENAC) projektvezetője  a megújuló energiaforrások németországi helyzetéről szólt előadásában. A Berlinben működő RENAC a megújuló energiák és a hatékony energia-hasznosítás területén működő mérnökök, beruházók, kereskedők, jogászok, ügyintézők, projekt-fejlesztők és döntéshozók számára nyújt tréninget és továbbképzést.  http://www.renac.de/

A hagyományos energiaforrásoktól való függőség csökkentését segíti a Németországban 2007-ben meghirdetett Merseburg-i program, mely szerint 2020-ra az energia felhasználást 40%-ban megújuló forrásokból kell fedezni. A Szövetségi Kormányzat 2008-as IKEP  (Integrierte Klimaschutz- und Energiepaket,  Egyesített Klímavédelmi- és Energia-csomag)  határozata alapján évente  270 millió tonnával kell csökkenteni Németországban a környezetre káros gázok kibocsátását.  http://www.greenpeace.de/themen/klima/nachrichten/artikel/kabinett_beschliesst_halbherziges_zum_klimaschutz 

A megújuló energiforrásokkal foglalkoznak a RESA (Renewable Energy Sources Act) jogszabályok http://www.gtai.com/uploads/media/EEG_Brochure_01.pdf , ezek néhány jelentős pontja;

-garantálni kell a megújult energiaforrás-hálózatokból származó energia hozzáférést és az ilyesfajta energiák becsatlakoztatását, átvételét, -20 évre előre szerződéssel kell szabályozni a betáplálási díjak szabályozását, évente megújuló értékekkel, -a betáplálási tarifa nem változhat túlzott mértékben,túlterhelés esetén (pl. szélerőműnél) lehetőséget kell adni a lekapcsolódásra (szerződés szerint), ilyenkor kompenzációs díjat kell fizetni.

A német Market Incentive Program (MIP) a RENAC programtervbe illeszkedően szól a hőenergia felhasználásának fejlesztéséről:

http://www.bioschmierstoffe.info/cms35/fileadmin/pflanzenoel/pdf/foerderprogramm/th_mep_t_s_engl.pdf

http://www.ahk-italien.it/fileadmin/user_upload/Dokumente/Erneuerbare_Energien/2_Renac.pdf

Az idevágó új törvény 2009 januárjától lépett életbe, és azt célozza, hogy Németországban a megújuló energiaforrásokból 14%-os részarányt érjen el a hőenergia hasznosítása (jelenleg 6,6%). 

Érvényességének tartópillérei:  kötelezővé teszik az új épületekben a megújuló energiaforrások használatát, pénzügyi támogatást adnak, kiterjesztik a helyi hőgazdálkodási infrastruktúrát.

Christoph Urbshat,  a Bundesverband Solarwirtschaft e.V. szóvivője, a fotovoltaikus (fotoelektromos, fényelektromos) rendszerek munkacsoportjának munkatársa, a német piacon érvényes értékesítési és technikai trendekről tartotta előadását.

A fotoelektromos energiaforrások előnyeként jelölte meg, hogy

-decentralizált felhasználást tesznek lehetővé,

-kisméretű berendezéstől nagy szerkezetekig terjedhet kialakításuk,

-teljesítményük ma már 50-60 megawattig terjedhet

-nagy kezdeti beruházással járnak, de azután szinte semmiféle karbantartást nem igényelnek, mivel nincs mozgó alkatrészük, vannak 30 éve működő berendezések is,

-hosszú távon a legjobb megoldást jelentik.

Vélemény szerint, a recesszió után ismét emelkedni fog az elektromos áram költsége, ezért a terület jó beruházásnak bizonyul.Németországban már 45-60 ezer fő dolgozik a szektorban, nemzetközi elterjedtségben Spanyolország, Dél-Korea,Olaszország, most már Franciaország is dicsekedhet jó eredményekkel, Görögországban is előrelépés várható a nyitott kérdések rendezése nyomán. Kelet-Európában Bulgáriával sikerült kedvező eredményekre jutni, Magyarországon is hasonló fejleményeket várnak, ehhez központot kell kiépíteni, szerelőket kiképezni, a betáplálási díjakat rendezni, a kötelező befogadásról gondoskodni.

Németországban rendezték a témába vágó, un. átterhelési díjak kérdését is, ennek lényege; a társadalom egésze, mindenki fizeti ennek ráeső költségeit, s ebben a felmérések szerint 95%-os egyetértés van a lakosság körében. A technológiai trendek kedvezőek, felfutott a HW gyártás, kedvező elterjedést prognosztizálnak úgy a síkelemes, mint a vákuum-csöves megoldások számára.  Épületek tetőzetén, tetején, oldalán és a talajon elhelyezve egyaránt történik a szerelés,  ahol a helyes tájolásnak nagy jelentősége van!  A Németországbeli elterjedtséget 10%-ra lehet becsülni! Óriási lehetőségek vannak még.

Werner Koldehoff,  a Bundesverband Solarwirtschaft e.V.  elnökségi tagja a szolártermikus (a napfény hőhatását hasznosító)  energia-piac németországi helyzetét ismertette. 

http://www.solarthermalworld.org/

http://solarwirtschaft.de/ 

Előadásának summázata;   a megújuló energiaforrások használata sürgető feladatot jelent világszerte, a német ipar ezt felismerte és folyamatosan növekvő intenzitással fordul a szektor felé.

SUNPUR PhilippineSUNPUR PhilippineA recessziós nehézségek ellenére az energia-felhasználás világszerte növekedni fog, kivéve a szegény országokat, akik nem tudják a jövőben követni a költségeket.  Felmérések szerint a globális készletek kőolajból 50-60 évre elegendőek, de nem elégetésre, hanem vegyipari, stb. felhasználásra.  Gázból 60 évre, szénből 250 évre van globális készlet, az uránkészlet pedig 40 évre elegendő!  (önmagától megoldódik a körülötte zajló vita…)

Marad a napenergia legkülönbözőbb felhasználásának lehetősége. Jelszó az IT nyomán: „töltsük le a Napot!" A szél a második legnagyobb energiaforrás.A geotermikus hőenergia viszonylag kevesebb, vízierőből pedig már alig áll kiaknázható rendelkezésre, kivéve talán az árapály erőműveket.   Hamarosan nem lesz kék bolygónk?!

Németország felismerte a továbblépés szükségét,  2008-ban 2,1 millió négyzetméternyi új kollektor-felületet szereltek a tetőkre, ez most összesen 11 millió négyzetméterre rúg.  Nagy cégek, mint a Viesmann, Bosch, stb karolták fel az ügyet, az elterjedés üteme bíztató.  A gyártásban lézeres hegesztésű elemeket alkalmaznak, az új technika magát az építészetet is teljesen megváltoztatja. Az új házak déli tájolású tetőin, felületein mindenütt organikusan alkalmazzák a naptechnológiát.  Az un. energia-tető és egyéb elemek segítségével  „pozitív energia- egyenlegű" házak építhetők, amelyek saját szükségletüknél több energiát is előállíthatnak. A következő nemzedékek pedig már csak ilyen épületekkel találkozhatnak!  Dániában példa van egy teljes település megújuló energiával való önellátására.

Egy következő alkalmazási lehetőség az un. „nap-hűtés". A hűtési igények kielégítése négyszer annyi energiát igényel mint a fűtésé, de erre is vannak napkollektoros megoldások!  Világszerte nagy piaca van a naphűtésnek. Magyarország napsugárzás szempontjából kedvezőbb helyzetben van Németországnál, a napfény kihasználhatósága itt kétszerese lehet a németországinak.

A bemutatkozó német vállalatok:

167 Petawatt GmbH  elsősorban napenergia-hasznosító berendezések gyártásával, forgalmazásával és kivitelezésükkel foglalkozik.  A cég 1997 óta van jelen a megújuló energiapiacon. Termékei között napkollektorok, napelemek is megtalálhatóak, legnagyobb üzletáguk a fotoelektromos termékekkel foglalkozik.

http://www.167-petawatt.com/

Az  Aerasol  cég napkollektorok és napelemes rendszerek fejlesztését, szerelését, szervizét és forgalmazását végzi. Idei tervezett árbevételük 40 millió euró.  A nemzetközileg is aktív, Karlsruhe-i székhelyű vállalat a magyar piacon nagykereskedelmi hálózat kiépítését tervezi, ehhez olyan vállalatokkal keresi a kapcsolatot, amelyek vállalják napkollektorok, napelemek szerelését, karbantartását és érdekeltek a kereskedelmi hálózat kiépítésében való együttműködésében.

http://www.aerasol.de/

A  bajorországi Burghausen központú Blue Group GmbH  mintegy 15 évnyi tapasztalattal rendelkezik napelemes rendszerek fejlesztése, kivitelezése terén. A cég komplett napelemes rendszerek és kiegészítő berendezéseik, ill. naphűtő berendezések nagykereskedelmével is foglalkozik, s olyan magyar együttműködő partnert keres tartós kapcsolatra, aki megfelelő műszaki tudással, meglévő országos forgalmazói kapcsolatokkal és szakmai tapasztalatokkal rendelkezik.  Megállapodás esetén befektetőt is tudnak prezentálni.

http://www.bluesolargroup.com/

Philippine GmbH & Co.  vállalat a Rajna menti Lahnstein-ből érkezett családi vállalkozás, 2007-es árbevételük 150 millió euró volt.  Hőszigeteléssel, zajszigeteléssel, (autóipari) műszaki műanyagok előállításával foglalkoznak.A teljes termelési lánc saját kezelésükben van.  Magyarországi értékesítő partnerük a Saarpor Hungaria Kft. 2007 óta foglalkoznak napenergia kutatással, első sorozat-terméküket 2007-ben hozták a piacra. Saját hőszigetelő bevonatokat alkalmaznak, az általuk gyártott három napkollektor típussal le tudják fedni az igényeket. Könnyen szerelhető, kis súlyú termékeik különösen alkalmasak családi házaknál.

http://www.philippine.de/

Phönix SonnenWärme AG  komplett napkollektor rendszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.  A cég PHÖNIX márkanevű termékei 1994 óta vannak jelen a német piacon,  2006 óta pedig Magyarországon is. Termékpalettájukon megoldások találhatók a legegyszerűbb, használati melegvíz előállítására szolgáló berendezéstől a komplex fűtési rendszerig,  a medencefűtéstől  társasházi melegvíz-előállító és fűtés-kisegítő rendszerig. Magyarországon kapcsolatokat keresnek nagykereskedőkkel, napkollektorok telepítésével foglalkozó cégekkel, szakmérnökökkel.  Termékeiket szívesen bemutatják építőipari beruházással foglalkozó vállalatok, szállodák és  kórházak üzemeltetőinek.

http://www.sonnenwaermeag.de/

A konferencián elhangzott előadások a rendezvényt követő napokban letölthetőek lesznek a http://www.duihk.hu/   oldalról.

http://www.deinternational.de/ 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük