2014. február 1-én rendezik a Duna Palotában az Első Budapesti Székely Bált, a hagyományoknak megfelelően jótékonysági céllal. A bál teljes bevételét két székelyföldi közösségnek ajánlják fel. A bálra várják a székelyek, a tiszteletbeli székelyek és a székelyeket tisztelők jelentkezését egyaránt.

 

2014. február 1-én rendezik a Duna Palotában az Első Budapesti Székely Bált, a hagyományoknak megfelelően jótékonysági céllal. A bál teljes bevételét két székelyföldi közösségnek ajánlják fel. A bálra várják a székelyek, a tiszteletbeli székelyek és a székelyeket tisztelők jelentkezését egyaránt.

 

Vízkereszt napjával az idei karácsonyi időszak is lezárult, kezdetét veszi a farsang, a bálok ideje. A bálozás Magyarországon és Erdélyben a 19. században vált széles körben népszerűvé, a magyar nemesség, a polgárság és a vidéki élet kiemelkedő eseményévé. A megyebálok mellett az egyesületeknek, a különféle mesterségeknek is saját mulatságuk volt, s a bevételeket gyakran fordították jótékonysági célokra. Az elmúlt években a Kárpát-medencében több kisebb-nagyobb közösség ünnepli ismét együtt a jeles napokat, egyre több a kiváló példa a hagyományok újraéledésének. A Székelyudvarhelyért Alapítvány munkatársai fontosnak tartják, hogy farsangkor is átélhessék, átélhessük majd az összetartozás örömét.

 

A bál teljes bevételét felajánlották:

a Szent Erzsébet Társulásnak, vezetője Bakó Béla Pál ferences atya; valamint az oklándi unitárius közösségnek, Kelemen Lajos Levente lelkész úr vezetésével. Marosvásárhelyen Pál atyának abban szeretnének segítségére lenni, hogy a gondjaira bízott gyermeknek minél tartalmasabb gyermekkor juthasson; Oklándon pedig a különleges Árpád-kori templom halaszthatatlan felújításához szeretnének segítséget nyújtani.

 

Mivel a célokat támogatásra érdemesnek tartotta, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke elvállalta a bál fővédnöki feladatait, védnöke pedig Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója lesz.

 

Természetesen mind a vacsora menüválasztása, mind pedig a bál programja – a Forrás Művészeti Intézet jóvoltából – javarészt a székely hagyományokra épít. Terveik szerint az estén fellép majd a Kékiringó Néptáncegyüttes, Kubinyi Júlia népdalénekes; Ferenczi György, Both Miklós, Szokolay Dongó Balázs, Apáti Ádám, Lukács Miklós, Jankó Miklós zenészek. Fellép még a Standard Band Zenekar és a Harmony Art (Bánky Zsuzsa, Szabó Gyula, Giszt Anna), valamint Takács Zsuzsa, Katrics Krisztina és Kolyvek Antónia divattervezők munkáiból különleges divatbemutatót is terveznek. Természetesen értékes tombolanyereményekkel is készülnek.

 

Mivel a helyszín 320 fő számára kínál lehetőséget a tartalmas szórakozásra, ezért a bálra a jelentkezés sorrendjében tudnak helyet biztosítani.

Belépőjegyek személyenként:

I. kategória 25 000 Ft

II. kategória 20 000 Ft

III. kategória 15 000 Ft

Jegyrendelés, tájékoztatás az ujlaki.edina@dunapalota.hu elektronikus levélcímen.

 

A rendezvény szervezői azon lesznek, hogy az Első Budapesti Székely Bál sikere, jó hangulata erősítse az összetartozás érzését, a magyar-magyar összefogást.

Nem titkolt cél, hogy a jövőben a székely bálok rangos társadalmi eseménnyé váljanak Budapesten.

 

2014. február 1. 19:00

Első Budapesti Székely Bál

Dunapalota, Színházterem

1051 Budapest, Zrínyi u. 5

 

Lantai József