Foto: Horváth GáborFoto: Horváth GáborAz utazás maradandó élmény – utazni akkor is érdemes, ha csak egy keveset tudunk rá kiszorítani a költségvetésből. Kis hazánk rengeteg felfedezésre váró rejtett kincset kínál megfizethető árakon – csupán jól meg kell válogatni az úti célt.

 

Foto: Horváth GáborFoto: Horváth GáborAz utazás maradandó élmény – utazni akkor is érdemes, ha csak egy keveset tudunk rá kiszorítani a költségvetésből. Kis hazánk rengeteg felfedezésre váró rejtett kincset kínál megfizethető árakon – csupán jól meg kell válogatni az úti célt.

 

Barcs, Somogy megye déli részén, legtisztább vizű nagyfolyónk, a Dráva partján helyezkedik el. A város tradicionális központjában épült fel 2006-ban a korszerű gyógyfürdő, ahol szép környezetben pihenhetnek, regenerálódhatnak a vendégek. Az immunerősítő, gyulladáscsökkentő, mozgásszervi panaszokat enyhítő barcsi víz 1317 méter mélyről tör fel, 55 fokos hőmérsékleten. A nátrium-hidrogén-karbonátos jellegű a gyógyvíz áldásos hatásait 34, 36, 38 és 40 fokos hőmérsékletű medencékben is élvezhetjük, ami sokak problémáját megoldja – azokét, akik szívesen vennének gyógyfürdőt, de a keringésüket megterheli a magas hőmérséklet. A reumatológiai szakorvosi terápiák mellett számos wellness szolgáltatás vehető igénybe az idegkisimító türkizkék falak közt.

A fürdő számos ingyenes programmal kedveskedik a fürdővendégeknek: A nyugdíjasok vízi tornán vehetnek részt minden kedden és csütörtökön, a gyerekek játékos foglalkozásokon és vízi vetélkedőkön minden szombaton és vasárnap, a felnőtteket pedig aqua-fitness várja ugyancsak szombat és vasárnap. www.gyogyfurdobarcs.hu

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő, a „Dráva fővárosaként" emlegetett Barcsról érdemes sétahajós kirándulást tenni: a kikötőből induló sétahajóról megismerkedhetünk a két országot elválasztó folyóval, és a partjain elhelyezkedő védett növény és állatvilággal. A Drávaszentesi oktató és bemutatóközpont, a hozzá kapcsolódó területen, természetismereti programokat, túrákat, és előadásokat kínál. Az ártéri legelőn elhelyezkedő bemutató gazdaság területén régi magyar állatfajtákat ismerhetünk meg. Madárfigyelő tornyokból megfigyelhetjük a vizes élőhelyek élővilágát.

 

Program tippek:

Dráva Kapu Bemutató Központ – Barcs-Drávaszentes

A Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat, mindemellett igazi kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára. A téli időszakban előzetes bejelentkezés szükséges.

Múzeumlátogatás – Dráva Múzeum

A néprajzi gyűjtemény közel háromnegyed részét nemzetiségi (német, horvát) falvak anyagai képezik. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a Dráva mente horvát viseleteiből és különféle háziszőttesekből.

Barcsi ősborókás rackajuhokkal

A 2 km hosszú, 1 óra alatt kényelmesen bejárható Barcsi Borókás tanösvény a 6-os főút Darány-Barcs közötti szakaszán könnyen megközelíthető gépkocsival. A látogatók az autóspihenő parkolójában hagyhatják gépjárművüket és innen indulhatnak a terület gyalogos felfedezésére az egész éven át szabadon látogatható tanösvényen, amely Belső-Somogy homokpusztáinak jellegzetes növénytársulásait és állatvilágát mutatja be.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük