2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Első lépések a természettudomány tanulás és tanítás áttöréséhez

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96904"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image11_109.preview.jpg" border="0" width="483" height="72" /></a></span>Az Amgen Foundation támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egyéves, országos projektet indított útjára 2015 márciusában. A TUDÁS (Természettudomány tanulás és tanítás áttörésének segítése) projekt célja, hogy a természettudomány oktatás horizontját tágabbra nyissa a rejtett tehetségek bevonásával. Az Amgen Alapítványtól kapott 16 millió forintos támogatás révén a KUTOSZ kampányt indított a hazánkban minőségi munkát végző szakkörök számára: a legkiválóbb szakkörök diákjai a TUDÁS Expó rendezvényén mutatkozhattak be, 2015. november 28-án, Győrben. </p>

Az Amgen Foundation támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egyéves, országos projektet indított útjára 2015 márciusában. A TUDÁS (Természettudomány tanulás és tanítás áttörésének segítése) projekt célja, hogy a természettudomány oktatás horizontját tágabbra nyissa a rejtett tehetségek bevonásával. Az Amgen Alapítványtól kapott 16 millió forintos támogatás révén a KUTOSZ kampányt indított a hazánkban minőségi munkát végző szakkörök számára: a legkiválóbb szakkörök diákjai a TUDÁS Expó rendezvényén mutatkozhattak be, 2015. november 28-án, Győrben.

Az Amgen Foundation támogatásával a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egyéves, országos projektet indított útjára 2015 márciusában. A TUDÁS (Természettudomány tanulás és tanítás áttörésének segítése) projekt célja, hogy a természettudomány oktatás horizontját tágabbra nyissa a rejtett tehetségek bevonásával. Az Amgen Alapítványtól kapott 16 millió forintos támogatás révén a KUTOSZ kampányt indított a hazánkban minőségi munkát végző szakkörök számára: a legkiválóbb szakkörök diákjai a TUDÁS Expó rendezvényén mutatkozhattak be, 2015. november 28-án, Győrben.

A Kutató Tanárok Országos Szövetsége 2012-ben tanároknak szervezett műhelymunka sorozatot az Amgen Alapítvány támogatásával. Később, szintén az Alapítvány támogatásával, a KUTOSZ, a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete vezetette projektben, a Kutató Kutató Diákok Országos Szövetségével együtt keresett megoldásokat a természettudományok oktatásának egyes problémáira.

 

A természettudomány oktatás évről évre tehetségek százait zárja ki azzal, hogy túl korán és túlságosan egyoldalúan válogat. Ezért a TUDÁS projekt arra keresi a választ, hogyan tehető vonzóvá ezen tanulók számára a természettudományokkal történő foglalkozást, illetve hogyan építhető fel az esélyteremtést szolgáló, befogadó tanulási környezet és a folyamatos fejlődésre való törekvés.

 

A TUDÁS projekt résztvevői november 28-án Győrben a TUDÁS Expón mutatkoztak be az érdeklődők számára. Az ország különböző pontjairól érkezett TUDÁS szakkörök tanulói a közönséget is megmozgató bemutatókkal készültek, melyeken keresztül az érdeklődők is bepillantást nyerhettek a munkájukba. A szakkörök bemutatói mellett az elsősorban tanároknak szóló műhelyeken, konkrét bemutató eszközök és/vagy kísérletek nyomán ismerhették meg a résztvevők azt, hogy hogyan lehet egy-egy jelenséget látványosan és több szempontból bemutatni és érdekfeszítően feldolgozni Az interaktív rendezvényen egy rövid bemutató után szakértők osztották meg és cserélték ki a gondolataikat. A témák között szerepelt a motiváció az iskolában és a pályaválasztásban es a tehetség és az érdeklődés szerepe a műszaki-természettudományos területen is.

 

A TUDÁS Expón résztvevő szakkörök mindegyike elismerésben részesült. A szakmai zsűri értékelése alapján a fődíj (140.000 Ft értékű laboratóriumi eszköz) mellett hét kategóriában kaptak díjat a szakkörök (Legnagyobb tudományos érték, Legérthetőbb bemutató, Leglelkesebb munka, Legsokoldalúbb szakkör, Legalaposabb magyarázat, Legátfogóbb témák, Leginkább gyakorlatias munka), és a Kutató Tanárok Országos Szövetsége egy különdíjat is átadott.

 

A TUDÁS projekt a kampányban résztvevők közül 150 diák és tanár számára biztosította az ellátást és az útiköltséget, de a rendezvény látogatása minden érdeklődő számára ingyenes volt.

Az Amgen Foundation célja a tudományos oktatás fejlesztésével, hogy lelkesítse a jövő generáció kutatóit, felfedezőit és hogy segítse azon közösségek fejlődését, ahol az Amgen munkatársai élnek és dolgoznak. Mindezidáig az Amgen Foundation 200 millió dollárral támogatott helyi, regionális valamint nemzetközi non-profit szervezeteket, amelyek valamely innovatív módon hatnak a társadalomra. Az Amgen Foundation közel viszi a jövő generáció ifjú tudósaihoz a felfedezés izgalmát számos jeles program, köztük az Amgen Scholars, Amgen Biotech Experience és az Amgen Teach programok révén.

: www.AmgenInspires.com

 www.twitter.com/amgenfoundation.


A King Baudouin Foundation United States segíti elő az európai és afrikai országok számára nyújtott átgondolt és hatékony támogatást azáltal, hogy Egyesült Államokbeli adományozók fő céljai és szervezetei számára lehetővé teszi az adományozást, illetve a nonprofit szervezetek költséghatékony programjai számára lehetővé teszi egyesült államokbeli támogatási források megszerzését.

A Kutató Tanárok Szövetségének legfőbb törekvése, hogy színvonalas és eredményes munkája nyomán mindinkább kikerülhetetlen tényezővé váljon a közoktatás mindenkori vezetői számára elsősorban a tehetséggondozás, oktatás- módszertan fejlesztés terén.

 www.kuttanar.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.