2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Összefonódás

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96901"><img class="image image-preview" src="/files/images/Monolit.jpg" border="0" width="179" height="300" /></a></span>Az elmúlt század harmincas éveiben a norvég társadalomban összefonódások jelei mutatkoztak. Egy példával világítom meg a helyzetet. A Hajóügyi Minisztérium politikai államtitkárának testvére a Norvég Hajó- és Darugyár Ltd. elnök-vezérigazgatója lett. </p><p>

Az elmúlt század harmincas éveiben a norvég társadalomban összefonódások jelei mutatkoztak. Egy példával világítom meg a helyzetet. A Hajóügyi Minisztérium politikai államtitkárának testvére a Norvég Hajó- és Darugyár Ltd. elnök-vezérigazgatója lett.

Az elmúlt század harmincas éveiben a norvég társadalomban összefonódások jelei mutatkoztak. Egy példával világítom meg a helyzetet. A Hajóügyi Minisztérium politikai államtitkárának testvére a Norvég Hajó- és Darugyár Ltd. elnök-vezérigazgatója lett.

Egyik fia a Norvég Flotta parancsnokának első helyettese, másik fia az Oslo Bank elnöke, nemzetgyűlési képviselő, frakcióvezető helyettes. A fiú felesége a kormányon lévő Norvég Igazság Párt ügyvezető titkára, sógora a Norvég Ügyvédi Kamara céhmestere, unokaöccsét Horgaland megye székhelyén, Bergenben polgármesterré választották. Nem beszélve arról, hogy az országos főkapitány a flottaparancsnok unokafivére lett. És ez csak egy csepp volt az Északi-tengerben.

   A kellemetlen helyzetet elemezve VII. Haakon király, eredeti nevén Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, összeférhetetlenségi törvény alkotására szólította fel az Országgyűlést. De a parlamenti pártok, elsősorban a Lehet Más a Lappföld civakodása, ellenállása miatt terve meghiúsult. Ekkor felkérte a kor legnagyobb szobrászművészét, Gustav Vigelandot, hogy ha már megakadályozni nem lehet, legalább állítson emléket az összefonódásnak.

   Így jött létre a norvég főváros máig legnagyobb nevezetessége a világhírű Vigeland-szoborpark, közepén a Monolittal, amely egyrészt megmutatta a gazdasági és politikai közélet szereplőinek összefonódását, másrészt világossá tette, hogy ha bárkit kiemelünk az összefonódott tömegből, tucatnyian léphetnek a helyébe.

   A Monolit felavatásának napján Milly Dale Solbert az Oslo Universitet evangélikus vallású, harmadéves szociológus hallgatólánya, meglátta az összefonódott testeket és felsikoltott: Szűz Mária és Luther Márton! Ez az összefonódás a korrupció melegágya! Felfigyelt a lányra Edvard Munch, expresszionista festőművész. Visszaérve a műtermébe megfestette A sikoly című képet, amely azóta világhírű lett, de eredetét eddig kevesen tudták. Most ez a kérdés is megoldódott.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.