2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Embargó

2 perc olvasás

embargo1.jpg  Az embargó kemény dolog, tönkretehet országokat. Mit országokat? Egész birodalmakat! Az embargó spanyol szó, jelentése: megakadályozni, megállítani, feltartóztatni. De jelenti a behajózás, elindulás tilalmát is, valamint egy tervezett cselekedet megkezdésének a tiltását. Szóval rettenetes fenyegetettség. Azért nem eszik a kását olyan forrón.

   Alexander Tkacsov, orosz agrárminiszter szerint hálásak az embargóért, mert az erős motiváció volt saját mezőgazdaságuk fejlesztésére. Három éve van érvényben Oroszország ellen az embargó, ez alatt az orosz mezőgazdaság éves termelési értéke 11 százalékkal növekedett, az agrárimport pedig 43 milliárd dollárról 21 milliárd dollárra csökkent.

   Oroszország korábban importált egyes mezőgazdasági gépeket. Mára beindult a gépgyártás, sőt jelentős exportra is futotta, például Magyarország is vevőként jelentkezett.

   Hajdani iskolatársam a rendszerváltás előtt a külkereskedelemben dolgozott. Mi a véleményed az embargókról? – kérdeztem. Hát pajtás, van ennek kérdésnek elmélete és gyakorlata. Elméletben talán hatásos lehet. De elmondom a gyakorlatot. Tegyük fel, hogy az Egyesült Államok valamilyen okból megtiltja az Austerberry-féle ikonosztát kivitelét Pakisztánba. A termék szükséges a rakétakísérletekhez.

   Egy brazil cég rendel 10.000 darabot ebből az embargós cikkből. A megrendelő az árut  Rijeka kikötőjének DNDS-2 raktárába kéri deponálni, ehhez joga van. Az áru odaérkezik. De a brazil cég eladja egy albán részvénytársaságnak, a raktárban ott marad az árú. Az albánok eladják Pakisztánnak, ők egy görög hajót bérelnek, amely elviszi az Austerberry-féle ikonosztátokat Bariba, ott átcsomagolják és felrakják egy pakisztáni teherhajóra. És kész. Legfeljebb a közreműködő cégek lefölöznek valami hasznot, mondjuk 1-1 százalékot, ami jelentős összeg lehet, de az egész exportot tekintve csekély.

   És most hogy van ez? – érdeklődtem tovább. A mostani embargók sikere, kockázatai és mellékhatásai, valamint költségei tekintetében nincs információm. Lehet, hogy könnyebben, vagy nehezebben, de mindig ki fogják játszani. Ez biztos

   Valószínűleg ezt az embargó elrendelői is tudják. Nem emlékszem olyan történelmi példára, amikor az embargó, a szankció, vagy a blokád sikerrel járt volna. Napóleon az 1805-ös nevezetes trafalgari csata után blokádot hirdetett Anglia ellen. Bár csaknem egész Európát uralta, a blokád sikertelenül végződött.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.