A Magyar-Izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója alkalmából emléklapot bocsátott ki a Magyar Posta.

 

A Magyar-Izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója alkalmából emléklapot bocsátott ki a Magyar Posta.

A magyarországi zsidó kultúra előtt tisztelgő magyar bélyegek díszítik a forgalomba bocsátott  emléklapot, melyet december 11-én a Bélyegmúzeumban mutattak be ünnepélyes keretek között. A rendezvényen megjelent Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, akik megemlékeztek az évfordulóról. Az emléklapot Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. Vezérigazgatója mutatta be. A bélyegeken megjelenő magyar zsidó művészetről előadást és műkincsbemutatót tartott Rusznák Rita, a Magyar Zsidó Múzeum szakértője.

Az emléklapon az alábbi kétnyelvű történeti feljegyzés szerepel:

„Magyarország 1948 májusában elismerte a megalakuló Izrael Államot, a két ország ezután követi szintű, teljes körű diplomáciai kapcsolatot létesített. 1967. június 12-én – a Varsói Szerződés döntése értelmében – a magyar kormány kénytelen volt megszakítani a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A változást 1987. szeptember 17-e hozta el, amikor Magyarország és Izrael megállapodott az érdekképviseletek felállításáról, melyek 1988. március 14-én Budapesten és Tel-Avivban is megnyíltak. A nagyköveti szintű diplomáciai viszony 1989. szeptember 18-án állt helyre. Ezzel Magyarország a szovjet tömb országai közül elsőként állította helyre a kapcsolatát Izraellel."

 

A bélyegmúzeumA bélyegmúzeum Aliza Bin-NounAliza Bin-Noun Az emléklapAz emléklap
Honig PéterHonig Péter Kis klezmer zeneKis klezmer zene Rusznák RitaRusznák Rita
Alkalmi bélyegzésAlkalmi bélyegzés Zsidó művészet sorozatZsidó művészet sorozat

Egyedi filatéliai ritkasággá a bélyegeket az alkalmi bélyegző teszi. Mind az emléklap, mind a bélyegző a két ország nemzeti lobogójának stilizált rajzát és az évfordulót jelző 20-as számot ábrázolja. Tervezője Kara György volt. Az emléklap kétezer példányban készült.

Hagyományosan jó kapcsolatokat ápol a két ország postája, az utóbbi években kétszer is bocsátottak ki közös bélyeget. Idén Izrael budapesti nagykövetsége kezdeményezte a Magyar Postánál egy hasonló rendezvény megszervezését. A 20 évvel ezelőtti esemény megünneplésére így javasolta a társaság az emléklap megjelenését, mely méltón jellemzi a két ország, a két posta együttműködését.

Az emléklapot a Magyar Zsidó Művészet (1984) bélyegsorozat, a budapesti Dohány utcai zsinagógát (2000) bemutató izraeli-magyar, valamit az önálló zsidó állam megálmodója, Herzl Tivadar halálának századik évfordulójáról (2004) megemlékező magyar-osztrák-izraeli kibocsátású hazai postabélyegek díszítik.

A Magyar Posta a Magyar Köztársaság megbízásából látja el a bélyegkibocsátással kapcsolatos teendőket. A legújabb magyar filatéliai terméket a Magyar Köztársaság nevében Hónig Péter, a Magyar Posta képviseletében Szűts Ildikó bocsátotta útjára – azaz látta el alkalmi bélyegzővel.

A Magyar Posta azt reméli, hogy legújabb emléklapja kitüntetett helyet kap majd a bélyeggyűjteményekben, mely a két ország, a két nép egymás iránti tiszteletét, kultúrájának gazdagságát hirdeti, mely tovább szolgálja a két nemzeti posta hagyományosan jó együttműködését.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük