2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Emlékmise és ökumenikus istentisztelet a Budavári Mátyás templomban

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/6872"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mátyástemplom.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span>Immár hagyománynak számít, hogy minden évben, november 4-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc vérbefojtásának gyásznapján, emlékmisére és ökumenikus istentiszteletre hívnak a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplom (Mátyás templom) harangjai. <p>

mátyástemplom.thumbnailImmár hagyománynak számít, hogy minden évben, november 4-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc vérbefojtásának gyásznapján, emlékmisére és ökumenikus istentiszteletre hívnak a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplom (Mátyás templom) harangjai.

mátyástemplom.thumbnailImmár hagyománynak számít, hogy minden évben, november 4-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc vérbefojtásának gyásznapján, emlékmisére és ökumenikus istentiszteletre hívnak a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplom (Mátyás templom) harangjai.

Az idei alkalmat is az Élő '56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, a Mindszenty Társaság, és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja szervezte.

1956. november 4-én, 51 évvel ezelőtt ezen a napon verte le fegyveres erővel a nemzetközi egyezmények megsértésével jogtalanul hazánkban tartózkodó szovjet hadsereg a magyarellenes kommunista diktatúra miatt kitört Forradalmat és Szabadságharcot, s döntötte meg Magyarország hivatalban lévő, törvényes kormányát. Ezért, egy önálló és független ország belügyeibe való durva beavatkozásért, Budapest főváros, s több város, település porba döntéséért, az iszonyatos pusztításért, a megölt magyar emberekért, a kiállt szenvedésért mindmáig nem történt erkölcsi-anyagi jóvátétel az elkövetők és jogutódjaik részéről.

Most az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiért, a vérüket a magyar szabadságért feláldozókért, s a forradalom leverését követő embertelen megtorlás áldozataiért szóltak a Mátyás templom harangjai, s értük szólt az ünnepi szentmise is, amelyet dr. Varjú Imre kanonok, a Koronázó Főtemplom Mindszenty Emlékérmes plébánosa celebrált.

Az olvasmányokat felolvasták, és a könyörgéseket mondták Wittner Mária '56-os halálraítélt, az 1956 Alapítvány kurátora, országgyűlési képviselő, Ékes József, a Nemzeti Fórum országgyűlési képviselője, dr. Kelecsényi Erzsébet az '56-os Magyarok Világszövetsége általános alelnöke, Nagy Alajos, az Ajkai Nemzeti Forradalmi Tanács titkára, az Európai Szabadságharcos Szövetség és a Mindszenty Társaság tb. elnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület 1956-os Munkacsoportja vezetője, Pongrátz Ödön Corvin közi harcos, aki 85. életévét tölti be a napokban,Vanek Béla, az 1956-os Alapítvány kurátora, az Élő '56 Tömörülés társelnöke.

Az ökumenikus istentiszteleten beszédet és áldást mondtak Bence Imre evangélikus lelkész, esperes, valamint Pápai Szabó György református lelkész, a HONLEVÉL újság felelős szerkesztője.

Közreműködött az ajkai Szent Cecília Kórus. A szentmisén és a megemlékező ökumenikus istentiszteleten számos ismert közéleti személyiség, illetve országgyűlési képviselő vett részt. A felemelő ünnepség a Himnusz éneklésével fejeződött be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.