2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Emléktáblát avattak Radó Sándor tiszteletére Budapesten

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53153"><img class="image image-thumbnail size-full wp-image-88799" src="https://euroastra.hu/wp-content/uploads/2011/08/Rado_shandor.thumbnail.gif" border="0" width="87" height="100" /></a></span>Emléktáblát avattak Radó Sándor Kossuth- és állami díjas földrajztudós, hírszerző tiszteletére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) budapesti székházában kedden.</p><p>

Emléktáblát avattak Radó Sándor Kossuth- és állami díjas földrajztudós, hírszerző tiszteletére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) budapesti székházában kedden.

Emléktáblát avattak Radó Sándor Kossuth- és állami díjas földrajztudós, hírszerző tiszteletére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) budapesti székházában kedden.

    A Mazsihisz tájékoztatása szerint Trom András, Radó Sándor nevelt fia táblaavató beszédében azt mondta: Radó Sándorra emlékezve "az a dolgunk, hogy éberen figyeljünk és figyelmeztessünk azokra a jelenségekre, amelyek arra utalnak, hogy egyesek vissza akarják forgatni a történelem kerekét".

    "A nacionalizmus, a felsőbbrendűség hamis mítosza, a fasizmus eszméi láthatóan gyökeret tudnak verni a XXI. században is. Ne engedjük! Radó Sándor példája lebegjen a szemünk előtt! – hangsúlyozta Trom András.

    Radó Sándor 1899-ben született Újpesten. 1926-ban Berlinben megszervezte a szovjet hírügynökség külföldi irodáját, és létrehozta a világ első térképészeti sajtóügynökségét, amely később Párizsban, majd a háború alatt Genfben működött. E vállalkozás leple alatt Genfben 1944-ig egy, a Szovjetuniónak dolgozó hírszerző csoport vezetője volt. Sztálin azonban, miután Radót a Szovjetuniónak tett kiváló szolgálataiért a Vörös Hadsereg ezredesévé nevezték ki, és hírszerző tevékenységét még Zsukov marsall is dicsérte, 10 évre Szibériába kényszermunkatáborba juttatta. A hét nyelven beszélő tudós korábban már járt ott – igaz, akkor kutatóként. 1955-ben hazatérhetett. Vezető térképészként dolgozott, és tanított a közgazdaságtudományi egyetemen.

    Nemzetközileg elismert térképész, számos külföldi társaság tagja volt. Földrajzi és világgazdasági atlaszok összeállítójaként és szerkesztőjeként szerzett hírnevet. Jelentős szerepet vállalt Magyarország nemzetközi atlaszának előkészítésében és szerkesztésében, ő volt a világszerte ismert 1:2 500 000 méretarányú világtérképek főszerkesztője, és neki köszönhető a Terra sajtótérkép-szolgálat létrehozása, valamint  a világon egyedülálló, a térképi változásokat nyomon követő Cartactual című folyóirat. A felügyelete alá tartozó Kartográfiai Vállalat számára önálló export- és importjogot szerzett (egyedüli térképkiadóként a szocialista országok között.)

    Hírszerzői tevékenységéről 1971-ben jelent meg Dóra jelenti című műve, amely négy magyar és 17 külföldi kiadást ért meg. 2006-ban már csorbítatlan kiadásban jelentek meg visszaemlékezései, mivel korábban 10-15 százalékkal "lerövidítették" a memoárt.

    Radó Sándor 1981-ben halt meg Budapesten.

A vikipédiában:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rad%C3%B3_S%C3%A1ndor_%28geogr%C3%A1fus%29

 

bBB \ bki

MTI 2011. augusztus 16., kedd 19:37

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.