A Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez már csaknem 2000 vállalat csatlakozott. Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából 2015. március 6-án, immáron negyedszer díjazták a már mérhető eredményeket elért energiatudatos és energiahatékony szervezeteket. Idén további 5000 szervezethez tervez eljutni a Program.

A Virtuális Erőmű Program a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez már csaknem 2000 vállalat csatlakozott. Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából 2015. március 6-án, immáron negyedszer díjazták a már mérhető eredményeket elért energiatudatos és energiahatékony szervezeteket. Idén további 5000 szervezethez tervez eljutni a Program.

A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program (VEP), és a program keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel" igazolt energiamegtakarításokból, kiváltva ezzel egy új erőmű megépítését. A VEP minden egyes megtakarítást egy erőmű egységre fordít le: a díj tégla formája is a vállalatok hozzájárulását jelképezi a virtuális erőmű megépüléséhez.

Az elmúlt három évben kidolgozott egységes értékelési rend, valamint egy nemzetközileg is egyedinek számító motivációs rendszer segítségével a pályázat tovább inspirálja a magyar iparvállalatokat energiahatékonyságuk növelésére. A Program Tanácsadó Testületében egyaránt képviseltetik magukat a tudományos élet, a szakigazgatás, a civil szervezetek, valamint az energiahatékonyság területén példaértékű mentor vállalatok is. 

A 2015. március 6-án, a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón  „Energiatudatos Vállalat" címet kapott többek között a Budapesti Közlekedési Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., valamint az AutoVision Magyarország Kft. „Energiahatékony Vállalat" díjat kapott például a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az AUDI Hungaria Motor Kft. valamint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. (A díjazottak részletes listája a mellékletben megtalálható).

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az energiahatékonysági beavatkozások mind a hazai vállalati szektor versenyképességének növelésének, mind a gazdaság karbonmentesítésének fontos alapkövét jelenthetik. Az államtitkár elmondta, hogy munkatársai az energetikai vonatkozású gazdaságfejlesztési programok felhívásai kialakítása során kiemelt figyelmet fognak fordítani arra, hogy a Virtuális Erőmű Programban részt vevő kis-és közepes vállalkozások által megjelölt energetikai fejlesztési igények finanszírozást nyerhessenek.

A díjátadón elhangzott: a VEP 2015-ben kiemelt prioritásként kezeli a KKV-k energiahatékonysági fejlesztését, valamint az innovatív megoldások támogatását. Ennek megvalósítására egy három pillérből álló stratégiát dolgoztak ki. Elsőként létrejött egy innovációs regiszter, amelybe azon vállalatok jelentkezését várják, amelyek szolgáltatásai hozzájárulnak a vállalatok energiahatékonyságának fejlesztéséhez. Továbbá kifejlesztés alatt áll egy olyan interaktív workshop módszertan, amely jelentősen támogatja a keresleti és a kínálati oldal szereplőinek egymásra találását. Végül egy motiváció-kutatás segítségével arra keresik a választ, hogy mely tényezők hatnak pozitívan a döntéshozókra, amikor egy-egy energiahatékonysági projekt jóváhagyása a tét.

A tervek szerint a VEP motivációs rendszere a korábbi jó gyakorlatoknak megfelelően beépülne az európai uniós gazdaságfejlesztési pályázatok rendszerébe. A cél az, hogy azon vállalatok, amelyek bizonyítottan foglalkoznak az energiahatékonyság témakörével, minél több azonnali előnyhöz jussanak (például plusz pontok EU-s pályázatokon, vagy kedvezményes képzési lehetőségek). Az együttműködés sikerét jelzi, hogy az idei díjátadón az önértékelést kitöltöttek nevében emléklapot átvevő Príma Pék Kft. tulajdonos ügyvezetője is arról számolt be, hogy cégüknél a VEP önértékelő kérdőívének hatására indultak el bizonyos energiahatékonysági fejlesztések.

Az energiahatékonyság területén már eddig is példaértékű, országos lefedettségű adatbázis ebben az évben az 5000 elemből álló energiahatékonysági felmérés-sorozat eredményével egészül ki. A létrejövő adatbázis kulcsfontosságú alapot jelent a magyarországi KKV-k valós energiahatékonysági helyzetképéhez igazodó támogatási-, és ösztönzési stratégia kialakításában. A stratégiát megalapozó munka szakmai minőségbiztosításában az illetékes minisztériumok képviselői és a Program Tanácsadó Testületének tagjai is részt vesznek.

Az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz bárki csatlakozhat, és ezzel kiaknázhatja a mások jó példáján alapuló gyors tanulás lehetőségét. A Program célja továbbá, hogy hozzásegítse a hazai vállalatokat ahhoz, hogy a 2014-2020-as európai uniós forrásokban kiemelt prioritásként kezelt vállalati energiahatékonyság témakörében rejtő lehetőségeket minél hatékonyabban fel tudják használni versenyképességük növelése érdekében.

 http://virtualiseromu.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük