Akadémikus nagybátyám meghívott születésnapi partijára. Nyolcvan éves rokonomat legalább húsz éve nem láttam, soha nem érdekelte a sorsom. Elmentem pazar villájába, megköszöntöttem, további sikereket, díjakat, kitüntetéseket kívántam.

Akadémikus nagybátyám meghívott születésnapi partijára. Nyolcvan éves rokonomat legalább húsz éve nem láttam, soha nem érdekelte a sorsom. Elmentem pazar villájába, megköszöntöttem, további sikereket, díjakat, kitüntetéseket kívántam.

   A kis ünnepség végén odaintett magához. Figyelj, öcsi! Kár hogy nem működsz tudományos pályán, ezért nem láttalak évek óta. Mindegy. Kisebb lakásba költözünk, lesz egy csomó felesleges bútorunk. Értékes műtárgyat kapsz tőlem. Ezt a  haboskőrisből és topolyafából készült írószekrényt. A csatajelenetet ábrázoló intarziát ében-, dió- és jávorfából készítette Vogel Sebestyén bécsi asztalos, nagyjából kétszáz évvel ezelőtt. Értéke négymillió forint. Ha eladod, ügyelj rá, nehogy becsapjanak.  

   Azonnal megállapítottam, hogy az ajándék be se férne a lakásunkba. Ismertem egy patinás régiségkereskedőt, egyenesen oda vitettem a harminc fiókos, böhöm nagy szekrényt. Szép darab, mondta a régiséges. Valószínűleg az osztrák mester, Vogel munkája, kőrisből és topolyafából készült, az intarzia hibátlan. Értékét három millióra becsülöm. Őszintén megmondom én ötven százalékos árréssel dolgozom. De ne higgye, hogy halálra keresem magam. Alkalmazottak, járulékok, fűtés, világítás, áfa. Másfél milliót adok érte. Azonnal fizetek.

   Rábólintottam. Eszembe jutott, hogy ifjúkorom óta  vágytam egy szép íróasztalra. Pont ilyet láttam az üzletben. Sas és oroszlán faragásokkal készített gyönyörű antik darab. Megvettem másfél milláért, de ebben már a hazaszállítás is benne volt. 

   Te meg vagy húzatva, szólt a feleségem, amikor az íróasztalt meglátta. Elsősorban nem férne el sehol, másodsorban utálom ha hazahozod a munkát. Inkább a fiunknak kellene egy új ágy. A régi már majdnem szétesik, kilógnak a rugók. Jó, nyeltem egy nagyot, hívok egy másik kereskedőt.

   Adok az íróasztalért hétszázezret, így a szakember, a dupláját éri, de ennyi az árrésem. Tudja hogy van ez, iparűzési adó, üzletbér, biztosítás betörés ellen, kirakatrendezés.

   Megegyeztünk. De amikor kislányom meglátta a heverőt szállító embereket, sírógörcsöt kapott. Azt ígértétek, hogy ha leteszem a nyelv vizsgát, vesztek egy fali könyvespolcot…..

   Most van egy könyvespolcunk. Értéke nyolcvanezer forint. De ebben már az árrés is benne van.

                                              

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük