Most már biztosan tudom, így a márciusi programajánló első helyén a III. Füredi Tavaszi Fesztivál áll, melyet március 13-15. között rendeznek Balatonfüreden; További információ: www.vaszaryvilla.hu; Zene, színház és képzőművészet. Háromnapos fesztivállal ünnepli meg március 15-ét és a tavasz beköszöntét a város. Ismét megelevenedik a reformkori városrész, életre hívják a Pilvax kávéházat, lesz irodalom, gyerek programok, és rendhagyó séta.         

 

Most már biztosan tudom, így a márciusi programajánló első helyén a III. Füredi Tavaszi Fesztivál áll, melyet március 13-15. között rendeznek Balatonfüreden; További információ: www.vaszaryvilla.hu; Zene, színház és képzőművészet. Háromnapos fesztivállal ünnepli meg március 15-ét és a tavasz beköszöntét a város. Ismét megelevenedik a reformkori városrész, életre hívják a Pilvax kávéházat, lesz irodalom, gyerek programok, és rendhagyó séta.         

 

Hamvas Béla Emlékünnep; március 20-21.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; A balatonfüredi Önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság a füredi Tagore sétányon 2000-ben, Kemény Katalin jelenlétében fát ültetett Hamvas Béla emlékére. A "Hamvas-hárs" alatt minden évben, Hamvas Béla születésnapja (március 23.) alkalmából ünnepséget tartanak.

 

Víz Világnapja a Kis-Balatonon; március 21.; Keszthely-Fenékpuszta; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Kis-Balatonra. A részvevők a vizek makrogerinctelen lakóinak vizsgálat végzik a délelőtt folyamán. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak hálózása történik. Előzetes bejelentkezés szükséges! A programon való részvétel ingyenes. Helyszín: Keszthely, Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház

GPS: 46.700841,  17.23867 Időpont: 2015. március 21. szombat, 10.00 óra

 

27. Lepke túra; március 21.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, valamint a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképő Iskola és Kollégium ISK, és a Zala Megyei TBSZ szervezésében immár 27. alkalommal kerül megrendezésre, a "LEPKE" teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén. Mint eddig minden évben, márciusban rendezzük meg hol tavaszias, hol pedig kissé télies időjárási viszonyok között a túráinkat.

 

Csopaki Boros Toros, március 21.; Csopak   ; www.csopak.hu; Idén Csopak község ötödik alkalommal ad otthont a hagyományteremtő céllal létrejött rendezvényének, a Boros Toros rendezvények, mely idén egy napos lesz. Korán reggel nyit a gasztro- és kézműves vásár, látványdisznóvágás is várja a koránkelőket, majd délelőtt kezdetét veszi a vidám hangulatú Kolbásztöltő Verseny. Délben jó ebédhez szól a nóta, ebéd után pedig népi játszóház, kézműves foglalkozás, trampolin, lufibohóc, Rudi Bohóc és színházi előadás várja a gyermekeket. A felnőttekről sem feledkeztünk meg, őket reggel pálinka, vásári komédia, jó csopaki borok, ízletes étkek és 18 órától rock koncert várja.

 

Víz-napi Balcsi party; március 22.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; A Nők a Balatonért Egyesület társszervezésében zajló délutáni családi eseményen a vízzel és a Balatonnal kapcsolatos programokon vehetnek részt a felnőttek és a gyerekek. Többféle ásvány- és forrásvizet kóstolhatnak, kipróbálhatják a tudásukat a Balaton társasjátékkal, készíthetnek papírhajót, vagy akár megmérhetik, kinek mekkora az ökológiai lábnyoma.                        

Víz-napi Balcsi party; március 22.; Vonyarcvashegy, www.vonyarcvashegy.hu; A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja – Szent Mihály-hegy Védő Egyesület  szeretettel meghívja Balaton-parti családi rendezvényére 2015. március 22-én.

 

Húsvéti készülődés; március 28.; Gyenesdiás; www.gyenesdias.info.hu; Nyuszi ül a fűben…Jó hangulatú délelőtti programmal várják a szervezők a családokat: Lesz kemencés sütögetés és tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése, Varázshangok játszóház, Babavarázs – vásár (Használt baba- és gyermekholmik vására) és állatsimogató.

 

Ünnepváró játszóház – Bagoly éve a Levendula Házban; március 28.; Tihany; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.  A húsvétváró foglakozáson a látogatók kifújt tojásokat díszíthetnek és akár baglyot is varázsolhatnak a hagymahéjjal festett tojásokból.  A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes. Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67. GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 – 16.00 óráig

 

Gyulai Kolbász és Sódarmustra, Gyula; március 20-22.; www.sodarmustra.hu; A Gyulai Kolbász és Sódar Mustra szó szerint ínycsiklandozó és üde színfoltja Gyula város egyébként sem szegényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében. A hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (merthogy a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek fesztiválján bemutatkoznak a helyi, környékbeli és az ország más szegleteiben tevékenykedő hentesek, finomabbnál finomabb portékáikkal. Megemlékeznek a hajdanán a helyi és a térség húsiparát naggyá tevő elődeinkről.

Már a gasztronómiai program elnevezésének olvasása közben összefut a nyál az ember szájában, lelki szemeink előtt már ott lógnak a finoman füstölt szárazkolbászok és sonkák.

A rendezvény sokszínűségéről szórakoztató programok gondoskodnak: nemzetek disznóvágása, kirakodóvásár, játszóház, dumaszínház, koncertek szerepelnek a kínálatban. A média hírességei is próbára teszik kolbászgyúró és -töltő tudásukat a nagy „médiagyúrásban".

 

Kecskemét Fringe 2015., Kecskemét, március 26-29; www.kio.hu; A Kecskeméti Ifjúsági Otthon 2015-ben ismét megrendezi a 14-30 éves fiatalok összművészeti fesztiválját. Több napon, több helyszínen, szerkesztett műsorok keretében kínálnak bemutatkozási lehetőséget az alkotóknak minden művészeti ágban: zene, tánc, színjáték, saját irodalmi alkotások, film, képző- és iparművészet, illetve egyéb, a kreativitásra építő műfajokban és színpadi megvalósításokban. A Kecskemét Fringe hagyományos, önálló művészeti programja a XXVI. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

 

Csillagászati Hét, március 3-12.; Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed; www.zsn.hu, A nagy hagyományokkal rendelkező pécsi Csillagászati Hét első alkalommal kap helyet a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az ország minden részéről érkező természettudósok a csillagászat és az űrkutatás aktuális témáiról, újdonságairól tartanak előadást. A Negyedben működő, közkedvelt Planetárium is a programok helyszíne lesz, és távcsöves megfigyelésekre is várják a közönséget minden este. A programsorozatot csillagászati témájú fotókiállítás kíséri, ahol gyönyörű asztrotájakat, csillagászati felvételeket láthatnak az érdeklődők.

 

Debreceni Tavasz – Debreceni Tavaszi Fesztivál; március 8. – április 11.; Debrecen, Kölcsey Központ, Apolló mozi, Főnix Csarnok            Főnix; www.fonixinfo.hu; Színpompás tavasz, fesztivál hangulat: ez jellemzi a Debreceni Tavaszi Fesztivált, amely immár Magyarország legrangosabb művészeti fesztiváljainak sorába tartozik.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál nyitó eseménye a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása.  Hajdú-Bihar megye székhelyén és a környékbeli településeken rendezett több hetes összművészeti fesztiválon legfőképpen neves hazai és külföldi művészek, valamint művészeti csoportok mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A több hetes összművészeti fesztiválon a neves külföldi művészek, illetve művészeti csoportok mellett hazai művészek is bemutatkoznak.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálatában komolyzenei hangversenyek, könnyűzenei koncertek, jazz előadások, képzőművészeti kiállítások, tánc- és mozgásművészeti produkciók, filmbemutatók és színházi előadások adnak élményt a kultúra után érdeklődőknek.

 

IV. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállítás; március 12-15.; Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ; www.agoraszolnok.hu; A Magyarországon felállított legnagyobb modulrendszerrel, 1:87-es arányban készített modellekkel várják az érdeklődőket. Síkon, dombon, nyílt pályán és alagútrendszereken keresztül haladnak a kisvonatok.

 

Utazás és Szabadidő 2015 Kiállítás és Vásár; március 13-15.; Debrecen, Kölcsey Központ; www.debrecenivasar.hu; A hagyományos kiállítói programok (pl.: Falusi Porta, Játszóház,) mellett 2015-ben is megrendezésre kerülnek az alábbi kísérő programok:

  • „Helyi ízek – helyi értékek" gasztronómiai kulturális rendezvény
  • III. Debreceni Bringa Kiállítás

Tervek között szerepel a környező külterületeken (Baltazár Dezső tér, Déri tér) a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó Autó-Motor Kiállítás megszervezése is.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük