Építse karrierjét nyáron is

Mindegy, hogy friss diplomásként, váltani vágyóként, vagy munkanélküliként töltjük a nyarat, a kánikulában is érdemes a karrierünkkel törődni.

Mindegy, hogy friss diplomásként, váltani vágyóként, vagy munkanélküliként töltjük a nyarat, a kánikulában is érdemes a karrierünkkel törődni.

„Tévhit azt gondolni, hogy a nyár az álláspiac szempontjából uborkaszezon. Az elmúlt két-három évben azt tapasztaljuk, hogy ebben az időszakban is sok a nyitott pozíció, az ősszel induló projektekhez ekkor választják ki a megfelelő embereket. Nálunk például 10 000 aktuális álláshirdetés van jelen pillanatban fent az oldalon. Az viszont igaz, hogy a szabadságolások miatt lelassul a felvételiztetési procedúra" – magyarázza Sámson Dorottya, a Profession.hu karrier-tanácsadója. A szakember szerint nem érdemes nyáron sem leállni az álláskereséssel, mert ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy karrierünket tervezetten építsük. Néhány tippet is megosztott velünk a siker érdekében:

1.      Ismerd meg a munkáltatók elvárásait! Már pályakezdőként is tisztában kell lenni például azzal, hogy a munkaadót a naprakész nyelvtudás érdekli, a nyelvvizsga sokkal kevésbé. A felvételi beszélgetés során sokszor idegen nyelvre váltva kell folytatni az interjút, ami csak aktív nyelvtudással megy gördülékenyen. A nyári időszak alkalmas arra, hogy élővé tegyük meglévő nyelvtudásunkat, amit nemcsak költséges nyelvtanfolyamokkal lehet megoldani.  Az online nyelvoktató alkalmazások nagyon jók a tudásbázis erősítéséhez, de hasznos az is, ha anyanyelven nézzük a sorozatokat és a filmeket. Az aktív szókincsünk bővítéséhez ragadjunk meg minden olyan alkalmat, amikor idegen nyelven beszélgethetünk valakivel.  Rengeteg külföldi diák tanul Magyarországon, a nagyvárosok pedig élénk turistaforgalmat bonyolítanak. Jó lehetőség, ha itt élő külföldi diákokkal építünk ki kapcsolatot. Megmutathatjuk a város számukra még kevésbé ismert izgalmas arcát, mi pedig a beszélgetésekkel magabiztosabbak, naprakészebbek leszünk az adott nyelven.

 

2.      Folyamatosan gondolkodj készségfejlesztésen! Vannak olyan területek, ahol már néhány hetes gyakorlással is jelentősen fejlődést lehet elérni. Ilyenek például a számítógépes ismeretek: ma már nincs olyan szellemi munkához kapcsolódó pozíció, ahol az Excel, Word, vagy a Power Point magabiztos használatára ne lenne napi szinten szükség. Ezek otthon, ingyen fejleszthető készségek, amihez rengeteg online segítséget, útmutatót találunk és a belefektetett energia biztosan megtérül.

 

3.      Értékes a tanulmányokhoz igazított átmeneti munka is. A főiskolások, egyetemisták számára már egyértelmű, hogy nem lehet friss diplomásként, nulla munkatapasztalattal az első komoly munkahelyre bejutni.  A legtöbben diákmunkával és szakmai gyakorlattal a hátuk mögött vágnak bele az álláskeresésbe.  Pályakezdőként releváns területen érdemes akár átmeneti pozíciót is elvállalni annak reményében, hogy ez lesz az első lépés egy későbbi magasabb szintű munkakörhöz. Jó kezdőlépés lehet egy pénzügyi asszisztensi

 

 

 

pozíció, akkor is, ha később a pénzügy más, összetettebb területe a cél. Fontos, hogy próbáljunk meg az egyetemi évek alatt is olyan területen dolgozni, ami, ha

távolról is, de kapcsolódik hosszú távú céljainkhoz. Nemcsak az önéletrajzunkban mutat jól a munkatapasztalat, a saját képességeinket is jobban megismerhetjük az adott területen.

 

 

4.      Ne riadj vissza a pozíció-leírástól! A frissdiplomásokat célzó állásajánlatok szigorú feltételeket szabnak. Ezek ijesztőek lehetnek egy pályakezdő számára, de ne engedd, hogy megrémisszenek! Fontos tudni, hogy azért tűnnek zordnak az elvárások, mert érett, fegyelmezett, teljesítményben gondolkozó munkatársat keresnek a munkáltatók a karrierjük elején lévők között is.

 

5.      Ne aprózd el magad! A ponthatárokról lecsúszott, jövőre újra felvételizőknek érdemes 4-6 órás asszisztensi pozíciókban gondolkodniuk. Jó megoldás lehet például egy ruhabolti eladói munka, ha üzleti területen szeretnénk továbbtanulni később. Megfontolandó egy a felvételi területünkhöz kapcsolódó OKJ-s képzést, vagy szaktanfolyamot elvégezni. A lényeg, hogy ne aprózzuk el magunkat, a törekvéseink egy irányba mutassanak.

 

 

6.      Önkénteskedj! Minden álláskeresőnek pluszt jelent, ha vállal önkéntes munkát. Így nem esel ki a munkarutinból és a kapcsolatrendszered is bővül, de ami a legfontosabb, hogy a munkáltatók értékelik, ha valaki alapítványnál, vagy egyetemi hallgatói szervezetben tevékenykedett.

 

7.      Építsd kapcsolatrendszered!  Nyáron jobban pezseg az élet, ezért menjünk el minél több programra, legyünk nyitottak, ismerjünk meg minél több embert, mert sosem lehet tudni később melyik ismeretség válik majd hasznossá. Sok impulzus érhet bennünket, ami új lehetőségeket vet fel és még néha konkrét segítséget is kaphatunk a keresésben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük