Érdeklődők figyelmébe:Várkerti Vigasságok Gyulán,Európai Kenyérünnep Orosháza-Gyopárosfürdőn !
2008. augusztus 12-én a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatót tartott a Várkerti Vigasságok, ill. az V. Európai Kenyérünnep főszervezői részvételével, az események népszerűsítésére.
2008. augusztus 12-én a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatót tartott a Várkerti Vigasságok, ill. az V. Európai Kenyérünnep főszervezői részvételével, az események népszerűsítésére.
A tájékoztatást Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Bora Imre, a Várkerti Vigasságok főszervezője, Benkő Ferenc, a Gyopárosfürdő Zrt. vezérigazgatója, Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács, és Csanálosi László, a Várkerti Vigasságok főszervezője adta.
Dr.Róna Iván bevezetőjében szólt a jelentős sikerről; az idei Forma I-re három nap alatt több mint 250 ezren látogattak ki, ami mindent összevetve kb. 15 milliárd Ft. bevételt hozott. Új lehetőségek nyílnak a Moto GP Balaton menti megrendezésével, melyre ötéves szerződést írtak alá. A folyó év aktuális részében felszíni vizeink, a Balaton, a Velencei tó, a Tisza-tó, a Duna, stb. kerülnek a kampányok középpontjába.
Mivel is vár bennünket Gyula?
-A Várkerti Vigasságok-al a Gyulai Vár melletti rendezvénytéren, augusztus 29-31. között.
Bora Imre arról szólt, hogy idén Gyulán teljesen új környezet fogadja a Vigasságokra látogatókat, a gasztronómiában pedig a hagyományos magyar ételek, pl. a gulyás, a pörkölt és az orosházi kenyérből készült zsíroskenyér igazi ízeit kívánják felidézni. A kirakodóvásáron hazai és erdélyi részvevőkre is számítanak.
Prohászka Béla mesterszakács is a „nehéz ételek"-nek titulált hagyományos fogások kínálatáról szólt, mint amelyek a hungarikum jelleget erősíthetik, különös tekintettel az alapanyagra, az ősi magyar állatfajtákra.
Első alkalommal 2007. évben rendezték meg a Gyulai Vár melletti rendezvényterületen a Várkerti Vigasságokat, amely az őshonos magyar állatok húsából készült ételek fesztiváljának is tekinthető. A rendezvényen szeretnék megismertetni a látogatókkal ezen állatok húsából készült ételekkel, a magyar biotermékekkel, a hungarikum italokkal, körítésként Gyula város minden eddiginél szélesebb körű programkínálattal szolgál a lakosság, s a városba látogatók számára.
A három nap alatt minden korosztály színvonalasan szórakozhat. Látható lesz az Experidance előadásában az Arany János vígeposzából készült kétrészes táncjáték, a Nagyidai Cigányok, tele költészettel, humorral, s meglepően bravúros koreográfiával. Román Sándor az Ezeregyév és a többi sikeres produkció után most már nem csak a magyar néptánc, s a népzene motívumait, hanem a cigányfolklór sok, eddig ismeretlen elemét is felhasználja a tánc-showban,.
Szombat este a 25 éves Ghymes együttes ad jubileumi koncertet. A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, nem azt, hogy miben különböznek.
A vasárnap a könnyűzene kedvelőié lesz, Márió, ill. Nagy Feró és a Beatrice ad élő koncertet.
A rendezvény vendége lesz az 1984-ben Jászai Mari Díjjal kitüntetett Oszvald Marika is, aki Kiszely Zoltán, Merényi Nicoletta, Nagy Imre Erik társaságában népszerű operett slágereket ad elő.
Az étkek tekintetében szombaton, augusztus 30-án a baráti társaságoké a főszerep, amikor a "Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén összemérhetik főzőtudományukat. A 2007-ben először megrendezett főzőversenyen 67 csapat bizonyította, hogy a mangalica húsát igen látványosan és sokféleképpen el lehet készíteni: akár káposztás babbal, akár áfonyával és lekvárral. (Az elmúlt évben, meglepetésre, egy román csapat lett a főzőverseny győztese…) A három-fős csapatok 4kg mangalica vegyeshúsból „alkotnak", értékes díjak ellenében.
A rendezvényre kilátogató vendégeket látványos ételkészítési bemutatók szórakoztatják, megkóstolhatják a racka és cigája (őshonos juhfajták), a mangalica (őshonos sertésfajta) és a szürkemarha húsából, szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket.
http://www.varkertivigassagok.hu/
Orosháza-Gyopárosfürdő attrakciója:
V. Európai Kenyérünnep Orosháza-Gyopárosfürdőn, avagy Orosháza, a magyar kenyér fővárosa
A rendezvényt 1997. óta rendezi meg Orosháza Város Önkormányzata, kezdetben „Szent István napi vigasság Gyopárosfürdőn" címmel, 2000. óta „Országos", 2004. óta pedig „Európai Kenyérünnep" néven.
A rendezők kitűzött célja; a század elején világhírűvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítása, a helyi hagyományok újjáélesztése, hiszen a Magyar Pékszövetség Orosházát tekinti a magyar kenyér fővárosának. A kenyér ünnepe egyben tisztelgés azon mesterségek művelői előtt is, akik munkájának eredményeként tehetjük asztalunkra a mindennapi kenyeret, az „élet"-et.
A rendezvény a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok rendezvénysorozat része.
A szervezők elképzeléseit felülmúlva, 2002-ben már nemzetközivé nőtte ki magát a rendezvény, a szakmai konferencián 150 vállalkozó vett részt, a hazai pékek mellett Romániából, Csehországból, Ausztriából, Svédországból és Franciaországból érkeztek résztvevők. A 2002-es év újdonsága volt a strand területén felépített ideiglenes szabadtéri kemence, 2004-ben már további kettő épült, melyeken augusztus 20-án a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a középkori pékek munkáját felidézve, egész nap három kemencében süti a langallót, a szalonnás, tejfölös lángost.
Visszatérő eseménynek számít 20-án a „Pékek utcája", ahol kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak, valamint sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek.
Idén a szervezők Guiness-rekord kísérletre készülnek; a világ leghosszabb kenyerét próbálják megsütni alagút-kemencében, melyet a helyszínre látogató érdeklődők meg is kóstolhatnak.
A városi rendezvény közönségprogramjának immáron hagyományosan az orosháza-gyopárosfürdői gyógy-, park- és élményfürdő ad otthont, ahol a pékek szakmai bemutatóin kívül is olyan egész napos szórakoztató események várják a látogatókat mint a gyermekfoglalkoztató programok, az össz-generációs műsorok, a szépségverseny és a vízről indított tűzijáték. („A Kenyérnap Szépe" kenyérből készült koronát kap.)
Záróakkordként, Sasvári Sándor és a Madách Színház művészei az „István a király"-ból adnak elő részleteket.
http://www.gyoparclubhotel.hu/
A rendezvényekre igyekvő látogatóknak igyekezniük kell a szálláshely-foglalással, várhatóan idén is minden környékbeli szállás lehetőség teltházat fog jelenteni! Az elmúlt évben mintegy tízezer látogatót fogadtak az ország minden tájáról és külföldről.
Harmat Lajos