2008. augusztus 12-én  a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatót tartott  a Várkerti Vigasságok, ill.  az V. Európai Kenyérünnep főszervezői részvételével, az események népszerűsítésére.

 

2008. augusztus 12-én  a Magyar Turizmus Zrt. sajtótájékoztatót tartott  a Várkerti Vigasságok, ill.  az V. Európai Kenyérünnep főszervezői részvételével, az események népszerűsítésére.

A tájékoztatást Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Bora Imre,  a Várkerti Vigasságok főszervezője, Benkő Ferenc,  a Gyopárosfürdő Zrt. vezérigazgatója, Prohászka Béla,   Venesz-díjas mesterszakács,  és Csanálosi László,  a Várkerti Vigasságok főszervezője adta.

Dr.Róna Iván bevezetőjében szólt a jelentős sikerről; az idei Forma I-re három nap alatt több mint 250 ezren látogattak ki, ami mindent összevetve kb. 15 milliárd Ft. bevételt hozott.  Új lehetőségek nyílnak a Moto GP Balaton menti megrendezésével, melyre ötéves szerződést írtak alá. A folyó év aktuális részében felszíni vizeink, a Balaton, a Velencei tó, a Tisza-tó, a Duna, stb.  kerülnek a kampányok középpontjába.

Mivel is vár bennünket Gyula?

 

-A Várkerti Vigasságok-al a Gyulai Vár melletti rendezvénytéren,  augusztus 29-31. között.

Bora Imre arról szólt, hogy idén Gyulán teljesen új környezet fogadja a Vigasságokra látogatókat, a gasztronómiában pedig a hagyományos magyar ételek, pl. a gulyás, a pörkölt és az orosházi kenyérből készült zsíroskenyér igazi ízeit kívánják felidézni.  A kirakodóvásáron hazai és erdélyi részvevőkre is számítanak.

Prohászka Béla mesterszakács is a „nehéz ételek"-nek titulált hagyományos fogások kínálatáról szólt, mint amelyek a hungarikum jelleget erősíthetik, különös tekintettel az alapanyagra, az ősi magyar állatfajtákra.

Első alkalommal 2007. évben rendezték meg a Gyulai Vár melletti rendezvényterületen a Várkerti Vigasságokat,  amely az őshonos magyar állatok húsából készült ételek fesztiváljának is tekinthető. A rendezvényen szeretnék megismertetni a látogatókkal ezen állatok húsából készült ételekkel,  a magyar biotermékekkel, a hungarikum italokkal,  körítésként Gyula város minden eddiginél szélesebb körű programkínálattal szolgál a lakosság, s a városba látogatók számára. 

A három nap alatt minden korosztály színvonalasan szórakozhat. Látható lesz az Experidance előadásában az Arany János vígeposzából készült kétrészes táncjáték, a Nagyidai Cigányok,  tele költészettel, humorral, s meglepően bravúros koreográfiával.  Román Sándor az Ezeregyév és a többi sikeres produkció után most már nem csak a magyar néptánc, s a népzene motívumait, hanem a cigányfolklór sok, eddig ismeretlen elemét is felhasználja a tánc-showban,.

Szombat este  a 25 éves Ghymes együttes ad jubileumi koncertet.  A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökerekből táplálkozik.  Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi,  miben hasonlítanak az emberek egymáshoz,  nem azt, hogy miben különböznek.

A vasárnap  a könnyűzene kedvelőié lesz,  Márió, ill. Nagy Feró és a Beatrice ad élő koncertet.

A rendezvény vendége lesz az 1984-ben Jászai Mari Díjjal kitüntetett Oszvald Marika is, aki Kiszely Zoltán, Merényi Nicoletta, Nagy Imre Erik társaságában népszerű operett slágereket ad elő.

Az étkek tekintetében szombaton, augusztus 30-án a baráti társaságoké a főszerep, amikor a "Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén összemérhetik főzőtudományukat.   A 2007-ben először megrendezett főzőversenyen 67 csapat bizonyította, hogy a mangalica húsát igen látványosan és sokféleképpen el lehet készíteni:  akár káposztás babbal, akár áfonyával és lekvárral. (Az elmúlt évben, meglepetésre, egy román csapat lett a főzőverseny győztese…) A három-fős csapatok  4kg mangalica vegyeshúsból „alkotnak", értékes díjak ellenében.

A rendezvényre kilátogató vendégeket látványos ételkészítési bemutatók szórakoztatják,  megkóstolhatják a racka és cigája (őshonos juhfajták), a mangalica (őshonos sertésfajta) és a szürkemarha húsából, szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket.

http://www.varkertivigassagok.hu/

http://www.gyula.hu/

Orosháza-Gyopárosfürdő attrakciója:

V. Európai Kenyérünnep Orosháza-Gyopárosfürdőn, avagy Orosháza, a magyar kenyér fővárosa

A rendezvényt 1997. óta rendezi meg Orosháza Város Önkormányzata, kezdetben „Szent István napi vigasság Gyopárosfürdőn" címmel, 2000. óta „Országos",  2004. óta  pedig  „Európai Kenyérünnep" néven.

A rendezők kitűzött célja;  a század elején világhírűvé vált, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítása, a helyi hagyományok újjáélesztése, hiszen a Magyar Pékszövetség Orosházát tekinti a magyar kenyér fővárosának.  A kenyér ünnepe egyben tisztelgés azon mesterségek művelői előtt is, akik munkájának eredményeként tehetjük asztalunkra a mindennapi kenyeret, az „élet"-et.

A rendezvény a Békés Megyei Gasztronómiai Fesztiválok rendezvénysorozat része.

A szervezők elképzeléseit felülmúlva, 2002-ben már nemzetközivé nőtte ki magát a rendezvény, a szakmai konferencián 150 vállalkozó vett részt, a hazai pékek mellett Romániából, Csehországból, Ausztriából, Svédországból és Franciaországból érkeztek résztvevők.  A 2002-es év újdonsága volt a strand területén felépített ideiglenes szabadtéri kemence,  2004-ben már további kettő épült, melyeken augusztus 20-án a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a középkori pékek munkáját felidézve, egész nap három kemencében süti a  langallót,  a szalonnás, tejfölös lángost.

Visszatérő eseménynek számít  20-án a „Pékek utcája", ahol kóstolóval egybekötött termékbemutatót tartanak, valamint sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek.

Idén a szervezők  Guiness-rekord  kísérletre készülnek;  a világ leghosszabb kenyerét próbálják megsütni alagút-kemencében, melyet a helyszínre látogató érdeklődők meg is kóstolhatnak.

A városi rendezvény közönségprogramjának immáron hagyományosan az orosháza-gyopárosfürdői  gyógy-, park- és élményfürdő ad otthont, ahol a pékek szakmai bemutatóin kívül is olyan egész napos szórakoztató események várják a látogatókat mint a gyermekfoglalkoztató programok, az össz-generációs műsorok, a szépségverseny és a vízről indított tűzijáték.  („A Kenyérnap Szépe" kenyérből készült koronát kap.)

Záróakkordként, Sasvári Sándor és a Madách Színház művészei az „István a király"-ból adnak elő részleteket.

http://www.oroshaza.hu/

http://www.gyoparosfurdo.hu/

http://www.gyoparclubhotel.hu/

www.pekszovetseg.hu/

A rendezvényekre igyekvő látogatóknak igyekezniük kell a szálláshely-foglalással, várhatóan idén is minden környékbeli szállás lehetőség teltházat fog jelenteni!  Az elmúlt évben mintegy tízezer látogatót fogadtak az ország minden tájáról és külföldről.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük