2008. augusztus 12-én a Semmelweis Egyetem II. Számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinika vezetése tájékoztatón számolt be róla;  a Samsung Electronics Magyar Zrt.  és a UPC Magyarország Kft.  együttes adománnyal nyújt támogatást a kis betegek gyorsabb gyógyulásához.

 

  2008. augusztus 12-én a Semmelweis Egyetem II. Számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinika vezetése tájékoztatón számolt be róla;  a Samsung Electronics Magyar Zrt.  és a UPC Magyarország Kft.  együttes adománnyal nyújt támogatást a kis betegek gyorsabb gyógyulásához.

 

 A pekingi nyári olimpiai játékok ideje alatt a Gyermekklinika betegei egyedülálló összefogás eredményeként nagy felbontású HD tévéken követhetik nyomon a magyar olimpikonok sikereit.

A betegség legyőzésének egyik fontos összetevője, a psziché.

A több mint 120 éves múltra visszatekintő Tűzoltó utcai Gyermekklinika a Közép-Magyarországi Régíó egyik egyetemi Gyermekgyógyászati Centrumaként működik.  Az intézményben 13 fekvőbeteg osztály és 21 szakrendelés található, évente mintegy kilencezer fekvőbeteg és több mint 80 ezer járóbeteg ellátására, gyógyítására kerül sor.  A kórházban dolgozó szakemberek munkáját korszerű diagnosztikai háttér támogatja.

Mátrai Gábor, a UPC Magyarország közkapcsolati igazgatója utalt rá, az olimpia is, mint a sport maga,  kitartásra, küzdelemre bíztat, nevel, erre van szüksége ezeknek a gyógyulásra váró gyermekeknek is, ennek érdekében fogott össze a két piaci szereplő vállalat.

Az intézmény igazgató-helyettese,  dr.Garami Miklós  klinikai onkológus a gyógyítási eljárásról elmondta, az itt gyógyuló daganatos gyermekek rehabilítációja tulajdonképpen közvetlenül az orvosi diagnosis felállítása után kezdetét veszi.

A gyógyulás elősegítése, a betegségtudat legyőzése érdekében a kicsiket és nagyokat egyaránt arra ösztönzik, hogy egészséges társaikhoz hasonló tartalmas, változatos életet éljenek a kórházi körülmények között is.

Dr. Schuler Dezső professzor, a fentiekkel egyetértve hangsúlyozta, az ország egész beteg gyermek populációjának 43%-át kezelik itt klinikájukon, a rosszindulatú daganatok és a leukemia ellen küzdenek, nemzetközileg elismert eredményekkel, kapcsolatokkal.

Zsámbor Csilla klinikai pszichológus is hangsúlyozta a külső kapcsolódások megtartásának jelentőségét, a saját erők mozgósításának fontosságát.

A külső, a nyilvánosság előtt zajló rehabilitációról viszonylag sokat lehet hallani, (táborok, kirándulások, sportrendezvények) de a lelki, szellemi regenerálódás jelentősége nem kap megfelelő hangsúlyt. A külvilághoz való kapcsolódás fontos eszköze lehet a televízió is.  A Semmelweis Egyetem II. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinika betegei a pekingi nyári olimpiai játékok ideje alatt a hazai olimpiai mozgalmat 1996 óta támogató Samsung Electronics Magyar Zrt. jóvoltából csúcstechnológiás eszközön, három korszerű, nagy felbontású LCD HD-Ready TV-n keresztül  élvezhetik a versenyeket társaikkal, szüleikkel, testvéreikkel közösen.  Az újszerű, élethű látványt nyújtó nagy felbontású adásokat a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát szolgáltatásaival már nyolc éve folyamatosan támogató UPC Magyarország Kft. biztosítja. 

A kezdeményezéssel nemcsak a beteg gyermekek életminősége javítható, de a közösségben átélt élmény hatása erőt adhat a betegség elleni harchoz; ahhoz, hogy a gyerekek célként tűzzék maguk elé a mielőbbi gyógyulást.  A lelki rehabilitáció lerövidítheti a nemegyszer két évnél is tovább tartó folyamatot és segít abban, hogy a kórházban töltött idő alatt is alkotó, értékes közösségben teljenek a napok.  dr. Garami Miklós rámutatott, a legfontosabb feladat, hogy a kis betegek számára minél otthonosabb körűlményeket teremtsenek a gyógyulás elősegítése érdekében.

A tájékoztatón két kis beteggel is találkozhattak a megjelentek;  Máté már a nap folyamán távozhat a klinikáról, Veronika pedig még az infúziós állványhoz kapcsolódva vett részt a bejelentés eseményen. 

Jó egészséget kívánunk mindkettőjüknek és a többi gyógyulásra váró gyermeknek!

A kezdeményezés bejelentését követően a tájékoztató részvevői meglátogattak egy kórternet, ahol a kis betegek már nézhették az adomány-készüléken az olimpiát.  A látogatókkal tartva, Steinmetz Barnabás, Csapó Gábor és Szívós István olimpiai bajnokok is együtt szurkoltak a gyerekekkel a kórteremben.

www.gyer2.sote.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük