2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Érdemi könyvvizsgálati változtatásokra van szükség, nem felszínesekre

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 72 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51590"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/eu_15.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Az ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) tanulmánya szerint azoknak a könyvvizsgálati előírásoknak a meggondolatlan változtatásai, amelyek  több költséggel, azonban annál kevesebb haszonnal járnak, megkérdőjelezhetik az audit  pénzügyi válságban betöltött szerepét  -  figyelmeztet a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete.

eu 15.thumbnailAz ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) tanulmánya szerint azoknak a könyvvizsgálati előírásoknak a meggondolatlan változtatásai, amelyek  több költséggel, azonban annál kevesebb haszonnal járnak, megkérdőjelezhetik az audit  pénzügyi válságban betöltött szerepét  –  figyelmeztet a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete.

eu 15.thumbnailAz ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) tanulmánya szerint azoknak a könyvvizsgálati előírásoknak a meggondolatlan változtatásai, amelyek  több költséggel, azonban annál kevesebb haszonnal járnak, megkérdőjelezhetik az audit  pénzügyi válságban betöltött szerepét  –  figyelmeztet a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete.

A szervezet a "Célkeresztben a könyvvizsgálat: a poszt-gazdasági válságot érintő  kérdések felülvizsgálata" című tanulmányában az Angol Parlament, az Európai Bizottság, valamint az Amerikai Szenátus vizsgálatai során felmerült problémákkal foglalkozik. Szingapúrban és más országokban az audit szabályozók is aktívan részt vesznek az érdekgazdákkal folytatott konzultációban az audit hatékonyságának növelése érdekében. Az Európai Bizottság jogszabályi változásokat ígér 2011 végéig.

"A globális pénzügyi válság óta a könyvvizsgálat példátlan ellenőrzés alatt áll az Egyesült Királyságban, Brüsszelben és az Egyesült Államokban. Tanulmányunk vizsgálat alá vonja  a felmerült kérdéseket, hogy előtérbe tudjunk helyezni néhány javaslatot a pozitív változás érdekében. Úgy gondoljuk, hogy  az audit szerepét a globális gazdaságban mindenképpen növelni kell, a befektetők és az üzletek érdekében. Azonban kulcsfontosságú, hogy a vizsgálatok eredményeként születő változások valódi hasznot jelentsenek és ne kényszerből történjenek, ezért minden változtatásnak meg kell felelnie egy megfelelő nyilvános teszten – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

A vizsgálatok során számos visszatérő téma merült fel, beleértve az audit koncentrációt, a jól működő vállalkozások problémáit, a közös ellenőrzéseket, a kötelező könyvvizsgálati rotációt, valamint a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok hatását.

A kulcsproblémák a következők:

Audit koncentráció: A versenyjogi aggályokat illetően a döntéshozóknak fel kell lépniük a versenyt korlátozó megállapodások ellen. A korlátozó megállapodás versenyellenes eszköz, a jelenlegi könyvvizsgálati felelősségi szabályok pedig erőteljes elrettentő erővel bírnak minden cég számára, amely kihívja a „Big 4"-t, vagyis a könyvvizsgálói piac négy domináns auditor cégét.

 Audit függetlenség: A nem-audit típusú szolgáltatások, valamint a cégek kötelező rotációjának betiltását célzó felszólalások száma végtelen. Az ACCA szerint a közös ellenőrzések nem hatékonyak, de kevésbé rosszak mint a rotáció. A független könyvvizsgálói bizottságoknak erőteljesebb szerephez kell jutniuk, és teljesebb közzétételt kell biztosítaniuk az általuk választott könyvvizsgáló számára.

 

Az audit szerepe: Az audit szerepét ki kell terjeszteni, hogy tartalmazza a kockázatkezelési perspektívákat, a vállalatirányítást és az üzleti modellek alapjául szolgáló feltevések tesztelését. Van egy "elvárási szakadék" aközött, amit az érdekgazdák gondolnak a könyvvizsgálók feladatának, és amit a könyvvizsgálóktól valójában kérnek. Az audit szerepének kiterjesztése szűkítené ezt a rést.

 Könyvvizsgáló-szabályozó párbeszéd: A könyvvizsgálóknak és a szabályozóknak együtt kell működniük:a kölcsönös bizalom és megértés a hatékony kommunikáció legfontosabb alapja.

 Kisvállalkozások: A kis- és középvállalkozások könyvvizsgálatát a szervezetekhez kell igazítani, hogy releváns maradjon az audit., továbbá szükség van egy nemzetközileg támogatott biztosítási szolgáltatási hálóra a kisvállalkozások számára. A döntéshozóknak azonban fel kéne hagyniuk az audit bürokráciával való összekapcsolását: az audit segíti a kisvállalatok pénzügyi kimutatásait, javítva ezzel a pénzügyekhez való hozzáférést.

 Nemzetközi Pénzügyi Beszámoló-készítési szabványok: Az Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Szabványok a válság idején nem vezettek a könyvvizsgálati prioritásokkal kapcsolatos elbírálások lecsökkentéséhez. A rendszer fenntartja a követelményt, hogy a vállalatok méltányosan mutassák be a helyzetüket és teljesítményüket. Ebben a kérdésben nincs helye a kritikának.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.