2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ericsson: távozik Fodor István elnök

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/7538"><img class="image thumbnail" src="/files/images/21-3.thumbnail.jpg" border="0" alt="Fodor István" title="Fodor István" width="81" height="100" /></a><span style="width: 79px" class="caption"><strong>Fodor István</strong></span></span> <p>Az Ericsson Magyarország megszervezője másfél évtized után,  2008. január 1-vel távozik a vállalat éléről.  Fodor István villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte.</p><p>

  fodor istvánFodor István

Az Ericsson Magyarország megszervezője másfél évtized után,  2008. január 1-vel távozik a vállalat éléről.  Fodor István villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte.

  fodor istvánFodor István

Az Ericsson Magyarország megszervezője másfél évtized után,  2008. január 1-vel távozik a vállalat éléről.  Fodor István villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte.

A hetvenes években a Postai tervező Intézet mérnökeként dolgozott, majd megszervezte és vezette a Budavox hálózattervező részlegét.1977-ben elgondolásai alapján készült el Dél-Jemen országos hírközlő hálózata.

Meghatározó szerepe volt a magyar híradástechnikai ipar export-fővállalkozásának megszervezésében és irányításában. 1986-1990 között több fővállalkozást irányított Kuvaitban.

A magyar távközlési ipar meghatározó vállalkozása Fodor István vezetésével vált a 90-es évek második felében  élenjáró szállítóvá, a közép-kelet-európai térség mérnöki szakértői központjává.  A ma már világszínvonalú kutatási és fejlesztési részleggel működő cég ezernél is több munkatársat foglalkoztat, 600 kutató-fejlesztőt és 250 mérnöki szolgáltatót,  ily módon hazánkban a kutatás-fejlesztésre legtöbbet áldozó vállalattá vált.

Az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, majd elnöke tevékenységét 1998-ban az év menedzsere díjjal ismerték el.  Jelentős távközlési és iparpolitikai publikációi mellett hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója volt.

Aktív gazdaság- és társadalomépítő feladatokat vállalt,  1998-2000 között az IEEE mérnöki világszervezet magyarországi szekciójának elnökévé választották.

Alapítója, majd elnöke volt a Magyar-Európai Üzleti tanácsnak,  2000-2005 között elnöke a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának.   2004-től három évig vett részt az Európai Unió Kutatási tanácsadó Testületének (EURAB2) munkájában független tanácsadóként,  alakítója volt ily módon az EU tudománypolitikájának és a kapcsolódó programoknak.

További tagságai:

-Eötvös Lóránd Tudományegyetem Gazdasági tanácsa,

-Magyar Tudományos Akadémia Reform Bizottsága,

-Magyar Mérnökakadémia,

-Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány kuratóriuma. 

Kitüntetései:

1996:  Gábor Dénes díj,

1999:  megosztott Széchenyi díj,

2001:  „Páratlan Ember a Jövőnkért".

Fodor István a média munkatársaitól sajtóbeszélgetés keretében búcsúzott 2007.november 21-én, ahol  Éry Gábor vezérigazgató emlékeztetett;  Fodor István neve és munkássága összeforrott az Ericsson Magyarország 17 éves történetével, következetes építőmunkájával a magyar tudásra épülő, magas hozzáadott értékű nagyvállalatot hozott létre.  Vezetése alatt sikeresen ötvözte a svéd és a magyar kultúrát, ami a kreativitás mellett az Ericsson Magyarország hajtóerejévé vált.  Az általa elvárt és közvetített üzleti etikai gondolkodás máig meghatározza a vállalat által követett értékeket.

Maga a távozó vezető úgy nyilatkozott; „vezetőként ennyi elég, jöjjön az új generáció."  Visszaemlékezve elmondta, kevesen hitték az induláskor, hogy új iparág születik itt,  '94-ben mégis szárnyalás kezdődött, köszönhetően a cég nemzetközi hálózatának és a hazai gárdának.  A kutatás-fejlesztés sajátos, lépésről lépésre haladó módszere volt az, amivel a sikereket sikerült elérni.  Mára az Ericsson Magyarország a Richter Gedeon gyógyszergyárral együtt a hazai K+F lista élén áll, összege az Ericsson magyarországnál mintegy 12-13 milliárd Ft-ra rúg évente.

A hazai Ericssonnál munkálkodnak azok a fejlesztőmérnökök, akik az itteni fejlesztői központból, akár távmunka keretében is, 20 országban sikeresen látják el feladatukat.

A BME-vel kialakított jó kapcsolatok biztosítják ehhez az utánpótlást,  de kérdésre válaszolva Fodor István aggódását fejezte ki a felsőfokú képzés utánpótlását illetően. Véleménye szerint 3-4 év múlva ők maguk is érezni fogják azt a képzési színvonal csökkenést, amelyre más vállalatok már panaszkodnak…

Olyan családias vállalati légkört sikerült kialakítani, amely a munkatársak tetszésével találkozik, szívesen jönnek be dolgozni. Ez nem egyfajta tudatos vállalati irányzat kérdése volt, hanem szinte magától alakult ki, mondta a távozó vezető. 

A vállalatnál Fodor István kezdeményezésére jött létre a kultúra támogatására az Ericsson Galéria '91-92-ben, évente 7-8 kiállítás megrendezésére, így kerülhetett sor május 5-én a 100. kiállításra. 

Hasonló feladatot tölt be a színjátszás területén az Ericsson Stúdió, a vállalat által támogatott kamara színház.

Elhangzott;  a vállalat K+F tevékenységében fontos szerepe lesz a közeljövőben aktivizálandó „TSP platform"-nak, amely szoftver és hardver téren egyaránt újat fog hozni. 

Fodor István igény esetén a továbbiakban is támogatni fogja tapasztalataival az Ericsson Magyarországot és a szélesebb értelemben vett szakmát.

www.ericsson.com/press

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.