Óriásbográcsos forralt borozásra várják a budapestieket a Deák téri vásárban. A Forralt Borok Királynője érkezik a Városháza parkba. Már felállították a Városháza park karácsonyi vásárában azt az óriási bográcsot, melyben 4000 pohárnyi forralt bort készítenek.

 

Óriásbográcsos forralt borozásra várják a budapestieket a Deák téri vásárban. A Forralt Borok Királynője érkezik a Városháza parkba. Már felállították a Városháza park karácsonyi vásárában azt az óriási bográcsot, melyben 4000 pohárnyi forralt bort készítenek.

 

A villányi Polgár Pincészet kitűnő, roséból és fehér borból, 7 fűszer hozzáadásával ízesített forralt borát az ország egyik legnagyobb, 1400 literes bográcsában készítik el az Advent Budapesten téli fesztiválon a Deák tér melletti Városháza parkban. A vendégek egy pohár forralt bor megvásárlásával a hátrányos helyzetű gyerekek táborozását is támogatják.

 

A villányi történelmi borvidék 70 hektár területén gazdálkodó Polgár Pincészet a Forralt Borok Királynőjének nevezi a kétféle borból, speciális fűszerezéssel előállított italt.

 

A karácsonyi vásárokban is népszerű forralt bor eredete a rómaiakhoz köthető, akik tartósítás céljából ízesítették a „fűszer bort".  A Polgár Pincészet annyiban követi az „eredeti receptet", hogy hét különböző fűszerrel ízesíti a Forralt Borok Királynőjét, köztük kevésbé elterjedt különlegességekkel is. Ilyen például a sáfrány, melynek ára a legdrágább fűszerek egyikeként az aranyéval vetekszik.

 

Advent utolsó hétvégéjén a Deák téri óriás bográcsban nagy mennyiségben készítik el a Forralt Borok Királynőjét: 450 liter fehér borhoz 450 liter rosét adnak, melytől most is gyümölcsös ízvilággal gazdagodik az ital. 1200-1500 grammnyi csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors kerül bele, melyhez 1 kg gyömbért, 120 db vaníliarudat és 120 gr sáfrányt adnak. A fűszerek nemcsak kiválóan ízesítik az italt, hanem a melegítés hatására fokozottan fejtik ki gyógyhatásukat is.

 

December 21-én és 22-én a budapestiek is meggyőződhetnek róla, illetve tesztelhetik, hogy a villányi forralt bor jogosan viseli-e a nevét. Szombaton 13 órakor tartják a hivatalos ízpróbát, ezt követően kezdik el kimérni az italt. Minden megvásárolt pohár bor árából 100 Ft-tal támogatják a hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatását. A kezdeményezéshez a karácsonyi vásár más árusai is csatlakoztak, így a forralt gyümölcs- és vörös borok megvásárlásával is hozzájárulnak a jótékonysági akcióhoz.

 

A szervezők a közösségi forralt borozáshoz forró hangulatot, jobbnál jobb gasztronómiai és kézműves termékeket valamint ingyenes, forralt borral is látogatható kulturális programokat is kínálnak.

 

A fűtött Sátor Színházban ezen a hétvégén is lesz gyerekszínház, könyvbemutató Gombos Edinával, gasztro-beszélgetés Réz Andrással, gyerektáncház, betlehemes, Polgár-borkóstoló Polgár Zoltánnal, a Kolibri, a Madách, a Thália művészeinek és Földessy Margit stúdiósainak ünnepi köszöntői, jazz-koncert Csemer Boglárkával, nép- és világzenei koncert a Balogh Kálmán, Korpás Éva duóval és a Misztrállal.

 

Vasárnap 16 órakor Csomós Miklós főpolgármester-helyettes gyújtja meg az adventi koszorún a Magyarok Gyertyáját, melyhez a helyszínen várják is a gyertyaadományokat.

 

www.advenbudapest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük