2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Erste Bank: A bizonytalanság még nem ért véget – A részvények alulsúlyozását javasolják a második negyedévre

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/10553"><img class="image thumbnail" src="/files/images/erste.thumbnail.gif" border="0" alt="www.erstebank.hu" title="www.erstebank.hu" width="100" height="47" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.erstebank.hu/">www.erstebank.hu</a> </strong></span></span><br /> <em>„Az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai további területekre gyűrűztek be 2008 első negyedévében. A piacokon eluralkodó bizonytalanság és az ennek hatására emelkedő kockázati felár a második negyedévében is rányomja majd a bélyegét a pénzpiaci hangulatra"</em> - jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Bank Csoport vezető elemzője egy a kötvény-, deviza-, és részvénypiacokon az elmúlt hónapokban tapasztalható fejleményekről szóló sajtótájékoztatón. </p><p>

 

www.erstebank.huwww.erstebank.hu
 „Az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai további területekre gyűrűztek be 2008 első negyedévében. A piacokon eluralkodó bizonytalanság és az ennek hatására emelkedő kockázati felár a második negyedévében is rányomja majd a bélyegét a pénzpiaci hangulatra" – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Bank Csoport vezető elemzője egy a kötvény-, deviza-, és részvénypiacokon az elmúlt hónapokban tapasztalható fejleményekről szóló sajtótájékoztatón.

 

www.erstebank.huwww.erstebank.hu
 „Az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai további területekre gyűrűztek be 2008 első negyedévében. A piacokon eluralkodó bizonytalanság és az ennek hatására emelkedő kockázati felár a második negyedévében is rányomja majd a bélyegét a pénzpiaci hangulatra" – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Bank Csoport vezető elemzője egy a kötvény-, deviza-, és részvénypiacokon az elmúlt hónapokban tapasztalható fejleményekről szóló sajtótájékoztatón.

Az osztrák pénzintézet a következő ajánlást tette az eszköz-allokációra a második negyedévére: készpénz túlsúlyozás, semleges kötvény-allokáció, részvény alulsúlyozás.

A válságot követő dominóhatás súlyos és fájdalmas veszteségleírásokhoz vezetett neves pénzintézeteknél is, amelyek között akadt olyan is (például a Bear Stearns), amely még az összeomlás határára is eljutott ennek következtében. Ez az eddig soha nem tapasztalt módon súlyos helyzet érthető módon felerősítette a kockázatkerülő magatartást szerte a világon – jelentette ki Fritz Mostböck. Az Erste elemzője ebben a bizonytalan helyzetben azt ajánlja a befektetőknek, hogy portfoliójukat az alábbi szempontok alapján alakítsák ki:

 

Semleges portfolió

Készpénz                                                                                          túlsúlyozás

Kötvény                                                                                            semleges

Részvény                                                                                           alulsúlyozás

 

Nemzetközi kötvényportfolió

Európa                                                                                              túlsúlyozás

Egyesült Államok                                                                               semleges

Japán                                                                                                alulsúlyozás

Magas hozamú / feltörekvő piacok                                                    semleges

 

Nemzetközi részvényportfolió

Európa                                                                                              enyhe túlsúlyozás

Egyesült Államok                                                                               alulsúlyozás

Japán                                                                                                semleges

Feltörekvő piacok                                                                             túlsúlyozás

(Kelet-Közép-Európa,
Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika)

 

Deviza-allokáció

Amerikai dollár                                                                                  semleges

Rainer Singer, az Erste Bank Csoport kelet-közép-európai makrogazdasági elemzési osztályának vezetője a súlyozást indokolva rámutatott: „az Egyesült Államokban fennáll a veszélye annak, hogy olyan lefelé mozgó spirál indul be, amelyben a csökkenő fogyasztás és a növekvő munkanélküliség egymást táplálja". Ennek ellenére az Erste elemzői arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság hamarosan eléri a mélypontot, majd a második félévben fokozatos növekedésnek indul. Az Erste Bank elemzői szerint a Fed április végén újabb 50 bázisponttal mérsékli az irányadó kamatlábat. Az utána következő – június végén esedékes – kamatdöntő ülés idejére a várakozások szerint olyannyira megnyugszanak a kedélyek, hogy a Fednek nem kell már hozzányúlnia az akkor 1,75 százalékos kamatlábhoz. „A dollár enyhe erősödésére számítunk" – szögezte le Rainer Singer. Az Erste Bank Csoport nemzetközi tőkepiaci stratégája, Hans Engel ehhez hozzátette: „Valószínűnek tartjuk, hogy a második negyedév kezdetével magukhoz térnek az amerikai részvények is, de az S&P 500 becsült EPS értéke a lassuló amerikai gazdasági növekedés miatt túlságosan is magas lesz. Az elkövetkezendő hónapokban a nyereségvárakozások további, lefelé történő módosítása várható." Az Erste Bank elemzői szerint a növekedési részvények még mindig vonzóak, kiváltképp a nemzetközi tevékenységgel rendelkező vállalatok papírjai. Ezért a befektetők akkor döntenek jól, ha az alacsony adósságrátával és stabil cash-flow-val rendelkező vállalatok részvényeit részesítik előnyben. „Az amerikai részvények alulsúlyozása ajánlott, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kockázat és a várható nyereség aránya miatt más régiók papírjai vonzóbbak" – mondta Hans Engel.

Ezek közül is figyelmet érdemel az eurózóna gazdasága: Németország és Franciaország is kielégítő növekedésről számolt be, viszont Spanyolország és Olaszország inkább a gyengülés irányába csúszik. Ugyanakkor az infláció emelkedik, és az Európai Központi Bank pedig továbbra is két tűz között van egyrészről a lassuló gazdaság és a pénzpiaci válság, másrészről pedig a magas infláció miatt. A második negyedévben az államkötvények várhatóan továbbra is profitálni fognak a piacokat uraló bizonytalanságból és az eszközalapú értékpapírokkal történő kereskedés fokozatos talpra állásából. Az Erste Bank elemzői úgy vélik, az amerikai kötvényekkel összehasonlítva az euróban denominált államkötvények várhatóan jobb teljesítményt nyújtanak, bár ezek hosszú távon túlértékeltek, ezért a hosszú távon gondolkodó befektetőknek inkább a rövid papírokat ajánlják. Az Erste Bank szakértői arra számítanak, hogy az európai börzék inkább oldalazó mozgást végeznek majd a soron következő negyedévben. A DJ EuroStoxx tőzsdeindexben szereplő társaságok 2008-ra vonatkozó nyereség-növekedési kilátásait az elemzői konszenzus 11,8 százalékról mindössze 7,6 százalékra mérsékelte. A vállalatok zömének az izmosodó euró és az emelkedő alapanyagárak ellenére sikerült magasan tartania a rendelésállományt és az ipari termelést. Az Erste szakértői szerint még a lehetséges árfolyam-visszaesések ellenére is az európai részvénypiacok stabilabb fejlődést írnak majd le, mint más régiók börzéi. „Ezért azt javasoljuk a befektetőknek, hogy az európai értékpapírokon belül túlsúlyozásra vegyék a részvényeket" – mondta Hans Engel.

 „A japán gazdaság a múltban már többször is megmutatta, mennyire sebezhető. A második negyedévben viszont a gazdasági helyzet stabilizálódása várható, és a japán gazdaság elég erős lesz ahhoz, hogy átvészelje az addig tartó szakaszt" – jelentette ki Rainer Singer. A japán gazdaság a várakozásaik szerint tehát növekedési pályán marad, a jen devizaárfolyamának legmeghatározóbb tényezője a piacok visszafogott kockázatvállalási hajlandósága lesz. Ebben a környezetben a carry trade ügyletek további visszaesése várható. „A jen középtávon tovább erősödik az euróval szemben" – szögezte le Rainer Singer. Az elemzők értékelése szerint a japán részvénypiac továbbra is vonzó marad. „Szükségtelen a túlzó pesszimizmus, a piac pillanatnyilag a japán papírokat a legrosszabb esetre készített forgatókönyvvel árazza be. Az árfolyamok minden idők legalacsonyabb szintjére estek vissza, ugyanakkor a P/E mutatók az európai és amerikai versenytársak szintjére emelkedtek" – tette hozzá Hans Engel. Mivel megítélésük szerint valószínűtlen, hogy a japán tőzsde függetlenedni tudna más vezető részvénypiacoktól, az Erste Bank Csoport elemzői semleges ajánlást fogalmaznak meg a japán börzére vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.