2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az RFID alkalmazása a Richter Műszaki Könyvtárában

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/12003"><img class="image thumbnail" src="/files/images/1.thumbnail_41.jpg" border="0" alt="Kézi RFID olvasó" title="Kézi RFID olvasó" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kézi RFID olvasó</strong></span></span>A hazai ipar és kutatás egyik kiemelkedő cége, a Richter Gedeon Nyrt.,  Kelet-Közép-Európa vezető regionális gyógyszercége komoly tradiciókkal, több mint százéves múlttal rendelkezik. Most arra vállalkozott, hogy Magyarországon elsőként, az ODIN Budapest Kft. RFID szakembereivel és az IQSYS fejlesztő mérnökeivel együttműködve automatikus azonosító technológiát vezetett be Műszaki Könyvtárában.</p><p>

 

kézi rfid olvasóKézi RFID olvasóA hazai ipar és kutatás egyik kiemelkedő cége, a Richter Gedeon Nyrt.,  Kelet-Közép-Európa vezető regionális gyógyszercége komoly tradiciókkal, több mint százéves múlttal rendelkezik. Most arra vállalkozott, hogy Magyarországon elsőként, az ODIN Budapest Kft. RFID szakembereivel és az IQSYS fejlesztő mérnökeivel együttműködve automatikus azonosító technológiát vezetett be Műszaki Könyvtárában.

 

kézi rfid olvasóKézi RFID olvasóA hazai ipar és kutatás egyik kiemelkedő cége, a Richter Gedeon Nyrt.,  Kelet-Közép-Európa vezető regionális gyógyszercége komoly tradiciókkal, több mint százéves múlttal rendelkezik. Most arra vállalkozott, hogy Magyarországon elsőként, az ODIN Budapest Kft. RFID szakembereivel és az IQSYS fejlesztő mérnökeivel együttműködve automatikus azonosító technológiát vezetett be Műszaki Könyvtárában.

A Richter Műszaki Könyvtára kiemelkedő szerpet játszik a cég innovatív munkájában. Célja, hogy a manuális feladatokat korszerű technológiák alkalmazásával felváltsa automatikus, az üzletmenetre közvetlenül pozitívan ható tevékenységekkel. Ehhez a két kulcstényező az RFID technológia (rádiófrekvenciás azonosítás) és az IQSYS által implementált és testre szabott OLIB7 könyvtári rendszerhez készített fejlesztés, amely a rendszerek együttműködését elősegítve, a leltározás és a kölcsönzés automatizálása révén jelentős munkaerő- és időmegtakarítást eredményez. A Műszaki Könyvtár nagyságrendileg 23 000 kötetes könyvállománnyal rendelkezik, melynek körülbelül az 50%-a forog folyamatosan. A fejlesztés rövid távú célja ezek automatikus azonosítása és leltározásának hatékonyabbá tétele volt.

telepített rfid olvasóTelepített RFID olvasóAz ODIN Budapest és az IQSYS mérnökei a Könyvár által jelzett igényeknek megfelelően helyszíni felmérést végeztek, majd szorosan együttműködve és a könyvári programra alapozva teljes körű RFID megoldást dolgoztak ki. A rendszerben kulcsszerepet töltenek be az RFID címkék. A könyvtárak a különböző frekvenciatartományú címkék közül a magas (HF) és az ultra magas (UHF) frekvenciájú címkéket alkalmazzák, melyek közül egyelőre lényegesen magasabb a HF címkék használata. Ez annak köszönhető, hogy ez a technológia jelent meg korábban, azonban egyre gyakrabban hallani az UHF címkék adaptációjáról . Az ODIN Budapest, mint független RFID tanácsadó és telepítő cég a piacon fellelhető, erre a feladatra alkalmasnak vélt címkéket a saját RFID laboratóriumában tesztelés alá vonta, majd a Műszaki Könyvtár részére egy speciális UHF címkék alkalmazására vonatkozó javaslatot tett. A címkék a hátsó borító belső oldalára kerültek beragasztásra, így biztosítva a 100%-os olvasási arányt és  a kisebb sérülési lehetőségét a könyv használata során.

Az RFID rendszer másik két eleme egy kézi olvasó és egy asztali író egység. A kézi olvasó, USB porton vagy vezeték nélküli hálózaton (WIFI) keresztül kommunikál a rendszert futtató számítógéppel. Ennek segítségével végzik az azonosítást és a leltározást a Könyvtár munkatársai – gyorsan, nagy távolságból, szinte rálátás nélkül. Az asztali író a címkék megírásakor összerendeli a címkén az azonosítót és könyvtári rendszer átlátásához nélkülözhetetlen példány- és állományegység azonosítóját.

Az RFID eszközök és az OLIB könyvtári rendszer illesztéséhez  az IQSYS Zrt. kifejlesztett egy szabványos megoldásokat használó Java alapú RFID kiszolgáló alkalmazást, amely tetszőleges J2EE kompatibilis alkalmazás  szerveren futtatható.

A fentiekből látható, hogy a Richter Műszaki Könyvtára ezzel az úttörő jellegű kezdeményezéssel szeretné megtenni az első lépést afelé, hogy a modern RFID technológiának az előnyös tulajdonságait kihasználva versenyelőnyre tegyen szert. Rövid távú előnyeit és megtérülését a leltározásban, a pontos azonosításban, a kölcsönzésben, és a keresésben szeretné kamatoztatni egy nem túl nagy könyvállományra vonatkozóan.

A 2002-ben alapított ODIN technologies az RFID iparág egyik úttörő vállalata. Működése során a tengeren túli piac meghatározó résztvevőjévé vált. Stabil ügyfélbázisának részét képezik multinacionális vállalatok (pl. Wal-Mart beszállítói, Dell, Goodyear, Airbus) valamit kormányzati szervek (pl. Hadügyminisztérium, US Secret Service). Az ODIN 2006-ban megalapította európai regionális központját, az ODIN Budapest Kft-t.  A gyógyszeriparban elsőként kezdte meg az RFID rendszer sikeres tesztelését a Teva Magyarország Zrt. együttműködésével és lehetősége nyílt egy pilot (teszt)  rendszer megtervezésére és telepítésére is a Magyar Posta Zrt. Országos Logisztikai Központjában (OLK). Tekintettel arra, hogy minden sikeres RFID rendszer alapja a 100 %-os adatolvasási arány, az ODIN Budapest Kft. nagy hangsúlyt fektet a tudományos háttér megteremtetésére. Működésének biztos alapja a mintegy 800 m2 alapterületű laboratórium, az elhivatott szakembergárda – köztük ketten a 10 első európai CompTia RFID+ vizsgával rendelkező mérnök – valamint a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött stratégiai megállapodás.

Magyar Telekom T-System üzletágához tartozó  IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. (IQSYS)  a  hazai informatikai piac egyik legszélesebb termék-, technológiai- és szolgáltatás portfolióját kínáló, meghatározó szereplője az informatikai megoldások kidolgozása, megvalósítása és a rendszerintegráció területein.

A legnagyobb szoftvercégek, mint a BEA, HP, IBM, Microsoft, Oracle és SAS, valamint a részterületekre specializálódott vezető cégek, mint az  Autonomy, EMC Documentum, iFlex, CA Wily partnereként az IQSYS minden üzleti területre korszerű megoldásokat kínál széleskörű kompetenciái révén. Az IQSYS és jogelődei  innovatív tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak  a korszerű fejlesztési módszerek, technológiák és termékek hazai bevezetéséhez és elterjesztéséhez. A vállalat  jelenleg is aktív innovációs tevékenységet folytat, amely középpontjában az IT fejlesztések és az irányítás hatékonyságát számottevően javító megoldások állnak (pl. SOA alapú vállalati infrastruktúra transzformáció és IT irányítás, üzleti technológiák optimalizálása, üzleti intelligencia alkalmazások integrációja,  kockázatkezelés stb.)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.