Ételszobrok
Unokám húsz éves. Egyelőre pizzafutárként dolgozik. Kétszer ugrott már neki a pszichológia szaknak, most próbálja harmadszor. Elképzelésem sincs, miért olyan vonzó számára a lélektan, de elfogadom. A futárkodással jól keres, ez némileg vigasztalja a néhány pontos lemaradását a felvételin. A minap összefutott osztálytársával, aki egy vadiúj ezüst Volvo S-70 ajtaját csapta be éppen.
Unokám húsz éves. Egyelőre pizzafutárként dolgozik. Kétszer ugrott már neki a pszichológia szaknak, most próbálja harmadszor. Elképzelésem sincs, miért olyan vonzó számára a lélektan, de elfogadom. A futárkodással jól keres, ez némileg vigasztalja a néhány pontos lemaradását a felvételin. A minap összefutott osztálytársával, aki egy vadiúj ezüst Volvo S-70 ajtaját csapta be éppen.
– Szia görény. De jól megy a sorod, örököltél?
– Dehogy. Remek szakmát tanultam ki. Ételszobrász vagyok.
– Hogy micsoda?
– Ételszobrász vagyok, hidegkonyha szakon végeztem.
– De hogy jutott eszedbe ilyesmi?
– Külföldi folyóiratokban láttam ételszobrokat, világversenyek fotóit, megtetszett ez a műfaj. Először teljesen egyedül tanultam képek alapján. Aztán megtudtam, van ilyen iskola. Rögtön beiratkoztam.
– Mit tanítanak egy ilyen iskolában?
– Zöldségfaragást, tálalás-esztétikát, gyümölcskombinációt, virágmotívumokat, hidegkonyhai artisztikát és hasonlókat.
– És milyen eszközökkel dolgozol?
– Vannak spéci eszközeink. A díszítő kések, villák, kanalak munkánk könnyítésére és gyorsítására szolgálnak de műveink nagyobb részét kézzel és hagyományos kis késsel faragjuk. Attól függően, mivel dolgozunk. Alapanyagaink a zöldség, gyümölcs, gyúrt tészta, növényi zsír, jég, gombák, elsősorban szarvasgomba, szárított gyümölcsök, fagylalt, csokoládé, marcipán, karamell. Húsféléket ritkán használunk csak ha a megrendelő ragaszkodik hozzá.
– Zsír? Az elolvad, nem?
– Dehogy. Gyönyörűen faragható. De a közhiedelemmel ellentétben a tészta nem alakítható faragással.
– Mesélj még, annyira érdekes.
– Ételszobraink évszakonként változnak. Nyáron görögdinnye, fekete retek, sütőtök, papaya, mangó. Viszont a csokoládé és a tészta térbeli megmunkálása már szobrászmesteri képesítést és legalább két év kemény tanulást igényel. A zsírszobrok leginkább hasonlítanak a márvány, illetve a kő színéhez, ezért kedvelt az alapanyaguk, viszont készítésük nagyon nehéz az anyag minősége miatt. Még paradicsomból is lehet faragni.
– És jól keresel?
– Attól függ, hány esküvő van egy héten és hány személlyel számolnak. Egy hidegtál szobor tizenkét személyre hatvanezernél kezdődik.
– Én is meg tudnám tanulni?
– Nem biztos. Nagy gyorsaságot és pontosságot igényel a faragás. A kézügyességnek is fontos a szerepe, de nem nélkülözhető az akarat, a kitartás, a türelem és a rengeteg gyakorlás. Meg kell ismerni az anyagot, hiszen minden nyersanyag másként viselkedik, és más az elkészítési ideje.
– Nagyon érdekes beszélgetés volt görénykém. Örülök, hogy láttalak. További sok sikert kívánok!
Láng Róbert