Unokám húsz éves. Egyelőre pizzafutárként dolgozik. Kétszer ugrott már neki a pszichológia szaknak, most próbálja harmadszor. Elképzelésem sincs, miért olyan vonzó számára a lélektan, de elfogadom. A futárkodással jól keres, ez némileg vigasztalja a néhány pontos lemaradását a felvételin. A minap összefutott osztálytársával, aki egy vadiúj ezüst Volvo S-70 ajtaját csapta be éppen.

Unokám húsz éves. Egyelőre pizzafutárként dolgozik. Kétszer ugrott már neki a pszichológia szaknak, most próbálja harmadszor. Elképzelésem sincs, miért olyan vonzó számára a lélektan, de elfogadom. A futárkodással jól keres, ez némileg vigasztalja a néhány pontos lemaradását a felvételin. A minap összefutott osztálytársával, aki egy vadiúj ezüst Volvo S-70 ajtaját csapta be éppen.

–  Szia görény. De jól megy a sorod, örököltél?

–  Dehogy. Remek szakmát tanultam ki. Ételszobrász vagyok.

–  Hogy micsoda?

–  Ételszobrász vagyok, hidegkonyha szakon végeztem.

–  De hogy jutott eszedbe ilyesmi?

–  Külföldi folyóiratokban láttam ételszobrokat, világversenyek fotóit, megtetszett ez a műfaj. Először teljesen egyedül tanultam képek alapján. Aztán megtudtam, van ilyen iskola. Rögtön beiratkoztam.

–  Mit tanítanak egy ilyen iskolában?

  –  Zöldségfaragást, tálalás-esztétikát, gyümölcskombinációt, virágmotívumokat, hidegkonyhai artisztikát és hasonlókat.

–  És milyen eszközökkel dolgozol?

–  Vannak spéci eszközeink. A díszítő kések, villák, kanalak munkánk könnyítésére és gyorsítására szolgálnak de műveink nagyobb részét kézzel és hagyományos kis késsel faragjuk. Attól függően, mivel dolgozunk. Alapanyagaink a zöldség, gyümölcs, gyúrt tészta, növényi zsír, jég, gombák, elsősorban szarvasgomba, szárított gyümölcsök, fagylalt, csokoládé, marcipán, karamell. Húsféléket ritkán használunk csak ha a megrendelő ragaszkodik hozzá.

–  Zsír? Az elolvad, nem?

–  Dehogy. Gyönyörűen faragható. De a közhiedelemmel ellentétben a tészta nem alakítható faragással.

–  Mesélj még, annyira érdekes.

–  Ételszobraink évszakonként változnak. Nyáron görögdinnye, fekete retek, sütőtök, papaya, mangó. Viszont a csokoládé és a tészta térbeli megmunkálása már szobrászmesteri képesítést és legalább két év kemény tanulást igényel. A zsírszobrok leginkább hasonlítanak a márvány, illetve a kő színéhez, ezért kedvelt az alapanyaguk, viszont készítésük nagyon nehéz az anyag minősége miatt. Még paradicsomból is lehet faragni.

–  És jól keresel?

–  Attól függ, hány esküvő van egy héten és hány személlyel számolnak. Egy hidegtál szobor tizenkét személyre hatvanezernél kezdődik.

–  Én is meg tudnám tanulni?

  –  Nem biztos. Nagy gyorsaságot és pontosságot igényel a faragás. A kézügyességnek is fontos a szerepe, de nem nélkülözhető az akarat, a kitartás, a türelem és a rengeteg gyakorlás. Meg kell ismerni az anyagot, hiszen minden nyersanyag másként viselkedik, és más az elkészítési ideje.

–  Nagyon érdekes beszélgetés volt görénykém. Örülök, hogy láttalak. További sok sikert kívánok!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük