2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU: a válság miatt ideglenesen Magyarországon lehet tamogatni…

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/3947"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/huf.thumbnail.jpg" border="0" alt="huf" title="huf" width="100" height="61" /></a></span>A Bizottság engedélyezi a legfeljebb 500 000 EUR összegű támogatásnyújtásra, valamint a kedvezményes kamatozású kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat</strong> </p><p>

hufA Bizottság engedélyezi a legfeljebb 500 000 EUR összegű támogatásnyújtásra, valamint a kedvezményes kamatozású kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat

hufA Bizottság engedélyezi a legfeljebb 500 000 EUR összegű támogatásnyújtásra, valamint a kedvezményes kamatozású kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében engedélyezett két, vállalkozásoknak szánt támogatási intézkedést, amelyet Magyarország a jelenlegi gazdasági válság kezelése érdekében helyezett kilátásba. Az első intézkedésnek köszönhetően 2009 és 2010 folyamán legfeljebb 500 000 euró összegű támogatás nyújtására nyílik lehetőség a gazdasági válság következtében finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. A második program kedvezményes kamatozási feltételek formájában történő támogatásnyújtásra irányul bármilyen futamidejű kölcsön vonatkozásában, amelyet 2010. december 31-ig kötnek meg. Mindkét program megfelel a Bizottság állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretrendszerének, amely kiegészítő lehetőséget kínál a tagállamoknak ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságban a finanszírozáshoz jutást megkönnyíthessék (lásd IP/08/1993). Tehát a szóban forgó intézkedések összeegyeztethetőek az EK-Szerződés 87. cikke (3) bekezdésének b) pontjával, miszerint „egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetésére" támogatás nyújtható.

„E programok hozzájárulnak majd a jelenlegi helyzet által sújtott magyar vállalkozások nehézségeinek enyhítéséhez anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idéznének elő" – jelentette ki Neelie Kroes versenyjogi biztos. „A Bizottság a magyar hatóságokkal való kitűnő együttműködésnek köszönhetően igen gyorsan jóvá tudta hagyni a tervezett intézkedéseket."

Az első program az ideiglenes keretrendszer korlátozott összegű összeegyeztethető támogatásokra vonatkozó rendelkezésein alapul. Nevezetesen a támogatás felső összeghatára vállalkozásonként nem haladhatja meg az 500 000 eurót, és a program csupán azon vállalkozások esetében alkalmazható, amelyek 2008. július 1-jén nem voltak nehéz helyzetben.

A második program összhangban áll az ideiglenes keretrendszer kedvezményes kamatozási feltételek formájában történő támogatásnyújtásra vonatkozó rendelkezéseivel. Az alacsony kamatlábak a legkésőbb 2010. december 31-ig kötendő kölcsönök esetében biztosíthatók, de csak a 2012. december 31-ig történő kamatfizetésekre vonatkozóan. Ezen időpontot követően a vállalkozásoknak a piaci kamatlábaknak megfelelően kell majd törleszteniük. A program nem alkalmazható a már 2008. július 1-jén nehéz helyzetben lévő vállalkozások tekintetében.

A határozatokat a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján az állami támogatások nyilvántartásában (State Aid Register) N 77/2009 és N 78/2009 hivatkozási számon teszik közzé. Az állami támogatásokról szóló, a Hivatalos Lapban és a honlapon közzétett legfrissebb határozatokat a State aid Weekly e-News elektronikus hírlevél tartalmazza.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.