2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

PSZÁF elvárások a hitelintézetek számára – vezetői körlevelet adtak ki

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/21347"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pszaf%20uj%20logo_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.pszaf.hu" title="www.pszaf.hu" width="100" height="24" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.pszaf.hu/">www.pszaf.hu</a> </strong></span></span><p>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a hitelintézetek számára, annak érdekében, hogy azok megfelelően kezelni tudják a fokozódó hitelkockázatokat, illetve a pótlólagos likviditás- és tőkebevonás nehézségeit.</p><p>

 www.pszaf.huwww.pszaf.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a hitelintézetek számára, annak érdekében, hogy azok megfelelően kezelni tudják a fokozódó hitelkockázatokat, illetve a pótlólagos likviditás- és tőkebevonás nehézségeit.

 www.pszaf.huwww.pszaf.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a hitelintézetek számára, annak érdekében, hogy azok megfelelően kezelni tudják a fokozódó hitelkockázatokat, illetve a pótlólagos likviditás- és tőkebevonás nehézségeit.

A Felügyelet el fogja utasítani azokat a hitelintézeti kérelmeket, amelyek 2009-ben az általános tartalékképzési kötelezettség alóli felmentést célozzák. Annak érdekében, hogy a hitelintézetek a megnövekedett kockázatok idején is fenntarthassák hitelezési tevékenységük volumenét, a Felügyelet kezdeményezi, hogy azon hitelintézetek is képezzék meg általános tartalékukat, amelyek – jelenlegi magas tőkeszintjük miatt – ez alól felmentést kérhetnének. A hitelintézeti törvény alapján felmentést azok a piaci szereplők kérhetnének, amelyek szavatoló tőkéje eléri a jogszabályban előírt tőkekövetelmény másfélszeresét és nincs negatív eredménytartalékuk.

A Felügyelet a tőkehelyzet erősítése érdekében azt is javasolja a hitelintézetek tulajdonosainak, hogy 2009-ben a társaságok megképzett adózás utáni eredményét ne fizettessék ki osztalék formájában, hanem hagyják azt a hitelintézeteknél.

A Felügyelet szerint a hitelkockázatok növekedése idején különösen fontos biztosítani a kockázatok átláthatóságát az ügyfelek és maguk a hitelintézetek számára is. Ezért nem tartja követendő üzletpolitikának, ha a hitelintézetek olyan újító jellegű termékeket értékesítenek, amelyek kockázatai nem, vagy csak nehezen láthatók át. Ilyen konstrukciónak számítanak a nemzetközi válság kirobbanását okozó vagy ahhoz hasonló struktúrált értékpapírok, a strukturált kamatlábcsere ügyletek (FX linked swap-ok) és az árfolyam-spekulációs opciós ügyletek, melyek a hozzá nem értő ügyfelek számára akár nagy veszteséget is okozhatnak.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.