2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU hátraarc – Értéktelen Biodiverzitás Stratégia születik?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51213"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_58.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A Környezetvédelmi Tanács június 21-i ülése előtt több tagország, különösen Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország<a name="_ftnref1" href="#_ftn1" title="_ftnref1">[1]</a> fenntartásokat fogalmazott meg az EU 2020 Biodiverzitás Stratégiájának konkrét célkitűzéseivel és akcióterveivel kapcsolatban. Úgy tűnik, néhány tagország inkább kivárná az Európai Halászati Politika és a Közös Agrárpolitika, valamint az EU költségvetési reformjának befejezését. Pedig ez a kivárás nagyon komoly károkat okozhat Európa természeti értékeinek.

images 58.thumbnailA Környezetvédelmi Tanács június 21-i ülése előtt több tagország, különösen Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország[1] fenntartásokat fogalmazott meg az EU 2020 Biodiverzitás Stratégiájának konkrét célkitűzéseivel és akcióterveivel kapcsolatban. Úgy tűnik, néhány tagország inkább kivárná az Európai Halászati Politika és a Közös Agrárpolitika, valamint az EU költségvetési reformjának befejezését. Pedig ez a kivárás nagyon komoly károkat okozhat Európa természeti értékeinek.

images 58.thumbnailA Környezetvédelmi Tanács június 21-i ülése előtt több tagország, különösen Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország[1] fenntartásokat fogalmazott meg az EU 2020 Biodiverzitás Stratégiájának konkrét célkitűzéseivel és akcióterveivel kapcsolatban. Úgy tűnik, néhány tagország inkább kivárná az Európai Halászati Politika és a Közös Agrárpolitika, valamint az EU költségvetési reformjának befejezését. Pedig ez a kivárás nagyon komoly károkat okozhat Európa természeti értékeinek.

„A halászat terén a maximális fenntartható hozamokra (MSY)[2] vonatkozó, 2015-ig szóló kötelezettségvállalást már 2002-ben Johannesburgban, a Fenntartható Fejlődés Csúcstalálkozón elfogadták az EU állam- és kormányfői. Így nem érthető, hogy egyes tagállamok, élükön Franciaországgal, miért próbálják most figyelmen kívül hagyni a közel egy évtizede aláírt megállapodást!" – veti fel a WWF Magyarország megbízott igazgatója, Figeczky Gábor. „A Biodiverzitás Stratégia elfogadása a konkrét célkitűzések kihagyásával annyit se ér, mint a papír, amire majd kinyomtatják. Ezzel számos halfaj sorsa megpecsételődne, nem beszélve a többi természeti erőforrásról, amelyektől az emberiség jóléte függ." – tárja fel a helyzetet a természetvédelmi szakértő.

Mindent egybevéve ez egy jelentős visszalépés az Európai Unió által az elmúlt években folytatott tárgyalások és kötelezettség-vállalások terén, mind európai, mind globális szinten. A valós elkötelezettség hiánya más környezeti politikák terén is érezhető, amikor a tagállamok ellenállnak a kibocsátás-csökkentési törekvéseknek, vagy késlekednek a Víz Keretirányelv bevezetésével és megvalósításával.

 

A tanácsülés alkalmával ugyancsak alapvető fontosságú az Európai Bizottság által elkészített „Útiterv a versenyképes, szénsemleges gazdaságra való átállás 2050-ig történő eléréséhez" elfogadása. Ebben rögzítik többek között azt is ,hogy 2030-ra, 2040-re és 2050-re mérföldköveket kell meghatározni.,Amennyiben az EU tagállamok betartják a megújuló energiák és energiahatékonyság terén tett vállalásaikat, a jelenlegi klímacéljainkat 2020-ig túl fogjuk teljesíteni. "A Tanácsnak el kell ismernie a megváltozott körülményeket és fenn kell tartani az európai klímapolitika hitelességét. A WWF egyetért az Európai Parlamenttel és a legnagyobb európai vállalatok jelzéseivel[3], amelyek 2020-ig a 30%-os CO2-kibocsátás-csökkentést szorgalmazzák." – mondta el Figeczky Gábor.

 

A Víz Keretirányelv ütemterv szerinti és ambiciózus megvalósítása biztosíthatja Európa folyóinak, tavainak és vizes élőhelyeinek egészségét, valamint a gazdaság és az élőhelyek számára nélkülözhetetlen víz rendelkezésre állását a jövőben is. "Életbevágóan fontos, hogy a vízpolitika környezeti célkitűzéseit a most zajló reformfolyamatok során integrálják az uniós szakpolitikákba, például a Közös Agrárpolitikába és az EU új költségvetésébe. Szükség van erre ahhoz, hogy Európa szerte biztosítható legyen a tiszta és elegendő vízhez való hozzáférés a lakosság, a vállalkozások és az élővilág számára." – vázolta a WWF álláspontját a tanácsülés másik fontos napirendi pontjához kapcsolódóan a WWF szakértője.

 

Európa elpocsékolja az értékes természeti erőforrásait, amilyen a levegő, a víz, az energia és a nyersanyagok. A jelenlegi erőforrás-felhasználási gyakorlat folytatása lehetetlen. Nem engedhetjük, hogy a tagállamok továbbra is homokba dugják a fejüket. „El kell mozdulnunk a zöld gazdaság irányába, hogy kiemeljük Európát a pénzügyi és gazdasági nehézségek közül.  A cél eléréséhez vezető út pedig a Biodiverzitás Stratégia és a benne foglalt célkitűzések elfogadásán, a szénsemleges útiterv jóváhagyásán és a Víz Keretirányelv megvalósításán keresztül vezet".- fejezte be az igazgató.

 


[1] A mediterrán országok és a franciák különösen a halászati célok miatt aggódnak

[2] MSY: az egy halfajból kifogható legnagyobb mennyiség (hozam), ami mellett  a faj fennmaradása még biztosított.

[3]  http://wwf.eu/?200650/72-leading-companies-call-for-increase-in-EU-climate-ambition-to-boost-EU-economy-and-jobs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.