2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EU irányelv javaslat: a legsúlyosabb közlekedési szabálysértések elkövetőinek össz európai felelősségre vonására

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11101"><img class="image thumbnail" src="/files/images/paragrap1.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>Az Európai Bizottság 2008 március 19-én elfogadott irányelvjavaslata a biztonságot leginkább veszélyeztető jogellenes közúti közlekedési cselekmények elkövetőinek határokon átnyúló felelősségre vonását kívánja megkönnyíteni. </p><p> 

paragrap1.thumbnailAz Európai Bizottság 2008 március 19-én elfogadott irányelvjavaslata a biztonságot leginkább veszélyeztető jogellenes közúti közlekedési cselekmények elkövetőinek határokon átnyúló felelősségre vonását kívánja megkönnyíteni.

 

paragrap1.thumbnailAz Európai Bizottság 2008 március 19-én elfogadott irányelvjavaslata a biztonságot leginkább veszélyeztető jogellenes közúti közlekedési cselekmények elkövetőinek határokon átnyúló felelősségre vonását kívánja megkönnyíteni.

 

A javaslat célja, hogy műszaki megoldások és jogi eszközök segítségével azonosítani és így büntetni lehessen azt az uniós gépjárművezetőt is, aki nem abban a tagállamban követ el jogellenes cselekményt, amelyben gépjárművét nyilvántartásba vették. Az intézkedés jelentősen növeli a biztonságot Európa útjain és hozzájárul ahhoz, hogy mind az adott tagállamban állampolgár, mind az ott csak átmenetileg tartózkodó járművezetők magatartása pozitív irányba változzon. Ezen felül véget vet az úthasználók ezen két kategóriájával való bánásmód tekintetében gyakran fennálló különbségnek is.

„A közlekedésbiztonság közös ügyünk és kiemelten fontos a Bizottság számára. 2001-ben célul tűztük ki, hogy tíz éven belül a felére csökkenjen a halálos közúti balesetek száma. Ahhoz, hogy ezt elérjük, további erőfeszítéseket kell tennünk. A ma elfogadott irányelvjavaslat nagyon fontos részét képezi annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja a biztonság növelése Európa útjain" – jelentette ki Jacques Barrot, a Bizottság alelnöke és közlekedésért felelős biztosa.

Ma azt a gépjárművezetőt, aki az Európai Unió más országában nyilvántartásba vett gépjárművel követ el jogellenes közúti közlekedési cselekményt – néhány ritka kivételtől eltekintve – nem büntetik meg, mivel a vezető személyazonosságát vagy a járműnyilvántartásban szereplő címet nem tudják megállapítani. Ez a fajta büntetlenség nem csak a közúti biztonságot veszélyezteti, hanem egyben hátrányos megkülönböztetést jelent az adott tagállam állampolgáraival szemben, akiket viszont megbüntetnek hasonló esetben.

A helyzet orvoslására a Bizottság az Európai Unión belül létre kíván hozni egy olyan rendszert, amely megkönnyíti a legtöbb közúti balesetet okozó jogellenes cselekmények elkövetőinek határokon átnyúló felelősségre vonását. Ez az európai elektronikus információcsere-hálózat lehetővé teszi, hogy a többi uniós tagállamba is el lehessen juttatni a jogellenes cselekményről szóló értesítéseket. A tagállamoknak ehhez ugyan megfelelő adminisztratív eszközöket kell bevezetniük, ez azonban a ma megszokott kézi adatfeldolgozáshoz képest egyszerűbb eljárást jelent.

A javasolt irányelv hatálya négy jogellenes közúti közlekedési cselekményre terjed ki: gyorshajtás, ittas vezetés, biztonsági öv használatának mellőzése, közlekedési jelzőlámpa piros jelzésénél való megállás elmulasztása. Ez a négy jogellenes cselekmény okozza a legtöbb közúti balesetet és halálesetet: a halálos áldozatok közel 75%-ért ezek elkövetői felelősek.

2001 óta az Európai Uniónak az a célja a közúti biztonság területén, hogy a balesetek halálos áldozatainak száma tíz év alatt a felére csökkenjen. 2001-ben az Unió jelenlegi 27 tagállamában 54 000-en vesztették életüket közúti balesetben. 2007-ben – 2001 óta először – nem sikerült javulást elérni és a közúti balesetek halálos áldozatainak számát 43 000-ről tovább csökkenteni. Ez olyan, mintha Európában minden héten öt közepes méretű repülőgép zuhanna le . 2001 és 2007 között a közúti közlekedési halálesetek száma 20%-kal esett vissza, a 2010-re kitűzött cél eléréséhez azonban 37%-os csökkenésre lett volna szükség.
2003 októberében a Bizottság ajánlást fogadott el a közúti közlekedési szabályok alkalmazásának ellenőrzésére vonatkozó bevált gyakorlatokról (2004/345/EK). A közúti balesetek alakulása azonban azt mutatja, hogy ez a nem kötelező erejű jogi eszköz nem elégséges ahhoz, hogy eredményhez vezessen. Néhány kivételtől eltekintve a fennálló kétoldalú megállapodások hatástalannak bizonyultak. A jogellenes cselekmények elkövetőinek határokon átnyúló felelősségre vonását segítő hatékony rendszerrel jelentősen csökkenteni lehet a közúti balesetek halálos áldozatainak jelenlegi számát.

http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/index_hu.htm

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.