2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Budapest, tavasz, fesztivál

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/11103"><img class="image thumbnail" src="/files/images/zaszlo.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="83" /></a></span> </strong>A Presco Bello zászlódobáló együttes rögtönzött műsora fogadta az Országos Széchenyi Könyvtár előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitó rendezvényére érkezőket - megteremtve ezzel mindjárt a reneszánsz hangulatot is.</p><p>

 

zaszlo.thumbnail 0 A Presco Bello zászlódobáló együttes rögtönzött műsora fogadta az Országos Széchenyi Könyvtár előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitó rendezvényére érkezőket – megteremtve ezzel mindjárt a reneszánsz hangulatot is.

 

zaszlo.thumbnail 0 A Presco Bello zászlódobáló együttes rögtönzött műsora fogadta az Országos Széchenyi Könyvtár előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitó rendezvényére érkezőket – megteremtve ezzel mindjárt a reneszánsz hangulatot is.

bajnai 4.thumbnail A Budapesti Tavaszi Fesztivál elérte, mire Magyarország az élet más területén is törekszik. Európa térképén jól láthatóan helyezte el önmagát – mondta a megnyitón Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Sokan osztják azt a gondolatot, hogy a kultúra az, ami érdek nélkül tetszik, de nekünk érdekünk is a Fesztivál sikere, mert fontos idegenforgalmi vonzerő. Vannak – nem is kevesen – akik kifejezetten ezért jönnek ilyenkor Budapestre. Megmutatjuk, hogy ez az ország már nem először számít Európa elválaszthatatlan részének. Így volt ez már Szent István korában és ez a helyzet napjainkban is.

demszky 3.thumbnail Demszky Gábor főpolgármester szerint ezekben a napokban Budapest Európa kulturális fővárosa. Ezt a címet most nem kell adományozni, azért a miénk, amit ez a város jelenleg nyújtani képes. Kevés olyan hely van a világon, ahol egy klasszikus szabadtéri hangverseny több tízezer látogatót vonz. Nálunk ez minden évben megismétlődik. A nagy képzőművészeti kiállítások bejárata előtt kanyargó sorok is azt jelzik: óriási a kulturális éhség az emberekben. A Tavaszi Fesztivált ma már a világ ötven legrangosabb fesztiválja között tartják számon – és ez hatalmas eredmény. A változatos programból is kiemelkedik a Fringe Fesztivál, ahol összesen 136 előadást láthatnak a nézők. Ennek és a fesztivál egészének is üzenete, hogy a kultúra mindenkié!

hiller 2.thumbnail Joggal nevezte a fesztivált Budapest csillagának Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Párhuzamot is vont mindjárt, hiszen Mátyás királynak is volt egy csillaga: Vitéz János. Nagyszerű dolog, amikor a csillagok így találkoznak. Büszkeség számunkra, hogy ilyen értékek találhatnak egymásra egyetlen rendezvény keretein belül. Mint ahogy eddig is sikerült minden évben kitalálni valamit, amiért tavasszal Budapestre figyelt a világ, most is a legjobbat a legértékesebbek egyikét mutathatjuk fel. Vitéz János és a humanizmus kezdetei olyan kiállítási ötlet, amivel ráirányíthatjuk a figyelmet történelmünk egyik legfényesebb korszakára. Ráadásul a fesztivál vendégéül idén Kolozsvárt, Mátyás király szülővárosát hívtuk meg. Ezt a csodálatos, nagy kultúrájú várost, ahonnan számtalan érték származik. A „Csillag a holló árnyékában" címmel megrendezett kiállítás nyomán joggal mondhatjuk el: bárcsak sok ilyen csillagunk lehetett volna minden korban, és lehetne nekünk napjainkban is.

monok.thumbnailA kiállításról szólva Monok István, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója arról szólt, hogy valójában ez egyfajta újraértékelés is, amire minden korban nagy szükségünk van. A történelem aszerint változik, ahogyan a generációk magukba építik elődeik kultúráját. Zsigmondtól a Hunyadiakig – ma már úgy látjuk – átmeneti kor volt és a kiállítás megpróbálja bemutatni ezt a sajátos átmenetiséget. Úgy épül fel, hogy a magyar későgótikus könyvkultúrával kezdődik és tartalmában ez vezet át a következő korba.

corvina.thumbnail Vitéz János életművének egyik – máig ható – tanulsága, az európai kapcsolatrendszer fontossága. Túl azon, hogy korának kiemelkedő mecénása is volt – könyvgyűjteménye halála után a király könyvtárát gazdagította – rendkívül sok nevezetes személyiséggel állt közvetlen kapcsolatban. A kiállítás központi darabja ezért Vitéz János leveleskönyve, melyben a legfontosabb leveleiről még elküldésük előtt készített másolatokat találjuk. Gyűjtői, mecénási tevékenységének bizonyítékaival a kiállítás rendezői egy egész termet töltöttek meg. Találunk itt olyan darabokat, melyeket az utókor már a híres Corvinák között tartott számon.

masol.thumbnail Ez a kiállítás a Széchenyi Könyvtár programjai között is megkülönböztetett figyelemre tarthat számot. Az első olyan rendezvény ugyanis, ahol szinte behívják a 6- 18 éves fiatalokat, ne csak nézelődjenek, legyenek cselekvő részesei az ismertszerzésnek. Maguk is kézbe vehetik a vágott lúdtollat, kipróbálhatják, hogyan, milyen módon lehet írni vele. Mintát is kapnak, melynek segítségével reneszánsz kori kódexmásolónak érezhetik magukat. Hogy a hangulat minél tökéletesebb legyen, néhány jelmez is rendelkezésre áll, melyet bátran felpróbálhatnak, mielőtt a másoláshoz fognak.

http://www.oszk.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.