2023.március.25. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Liszt Ferenc Kamarazenekar óbudai kurzusa – Próbák és koncertek a Társaskörben

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11111"><img class="image thumbnail" src="/files/images/lfkzfoto1.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>A 45. évfordulóját éppen 2008. márciusában ünneplő, világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar immár tizenharmadik alkalommal osztja meg tapasztalatait a Magyarországon működő, félhivatásos és amatőr kamarazenekarokkal az Óbudai Társaskörben (III. Kiskorona u. 7.). A 2008. március 27-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő nyitóhangversenyen Corelli, Purcell, Händel, Grieg, Dvořák és Orbán György műveivel mutatkozik be a Ponticello, az Arco, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar. <p>

 lfkzfoto1.thumbnailA 45. évfordulóját éppen 2008. márciusában ünneplő, világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar immár tizenharmadik alkalommal osztja meg tapasztalatait a Magyarországon működő, félhivatásos és amatőr kamarazenekarokkal az Óbudai Társaskörben (III. Kiskorona u. 7.). A 2008. március 27-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő nyitóhangversenyen Corelli, Purcell, Händel, Grieg, Dvořák és Orbán György műveivel mutatkozik be a Ponticello, az Arco, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar.

 lfkzfoto1.thumbnailA 45. évfordulóját éppen 2008. márciusában ünneplő, világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar immár tizenharmadik alkalommal osztja meg tapasztalatait a Magyarországon működő, félhivatásos és amatőr kamarazenekarokkal az Óbudai Társaskörben (III. Kiskorona u. 7.). A 2008. március 27-én, csütörtökön 19 órakor kezdődő nyitóhangversenyen Corelli, Purcell, Händel, Grieg, Dvořák és Orbán György műveivel mutatkozik be a Ponticello, az Arco, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar.

Rolla János és a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólamvezetői március 28-án és 29-én, 10 és 18 óra között ­szólam- illetve együttes próbákon segítik tanácsaikkal az együtteseket. A kurzus nyilvános, így bárki tanúja lehet, amint a nagymúltú együttes a kurzus résztvevőinek átadja munkamódszereit. A XIII. Kamarazenekari Találkozó és Kurzus március 29-én, szombaton este 7 órától koncerttel zárul, amelyen Corelli, Grieg és Dvořák kompozíciói hangzanak fel a résztvevő együttesek előadásában.

„Felbecsülhetetlen – szoktuk mondani a pénzben ki nem fejezhető értékre. Ezt kell mondanunk arra az ajándékra is, amit immár másfél évtizede kapnak hazánk műkedvelő és nem hivatásos kamarazenekarai az Óbudai Társaskörben Rolla Jánostól és a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjaitól. Három nap alatt persze nem lehet csodát művelni, de lehet indíttatást kapni a dolgos hétköznapokra. Lehet egyértelmű szakmai mércét kapni, és lehet megerősítést nyerni az egyre nehezedő társadalmi viszonyok között, hogy erre a közösségi műfajra manapság még nagyobb szükség van, mint valaha. Kívánjuk, hogy erőben, egészségben, biztonságban dolgozhassanak tovább a fáklyavivők!" – vélekedik a sorozatról Gémesi Géza, a MaNeKaSziSz (Magyar Nemhivatásos Kamarazenekarok és Szimfonikus Zenekarok Szövetsége) elnöke.

A három együttes közül a Ponticello Kamarazenekar, amelynek a művészeti vezetője Karáth Tamás, hangversenymestere pedig Mihály Vera, tekinthet vissza a legrövidebb múltra. A baráti körből alakult zenekar tagjai főiskolai és egyetemi oktatók, kutatók, zenészek,  zenetanárok, akik zenei igényeik és vágyaik megvalósítását az amatőr zenei életben készen kínált keretek helyett saját maguk szeretnék kézbe venni. Összeköti őket „civil" életük sok hasonlósága, a régi baráti szálak és azoknak a kis hidacskáknak az építése, amelyekkel mindenki igyekszik saját életét, családját, hivatását és a zenét összekötni. Így lett a nevük „Ponticello" (azaz hidacska) Kamarazenekar.

Az Arco Kamarazenekar művészeti vezetője Victor András. Hangversenymestere Novákné Fazekas Ildikó, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, s ő volt az, aki 1995-ben, az amatőr zenészekből álló, baráti társaságból életre hívta az együttest. A zenekar barokk szerzők vonószenekari műveit szólaltatja meg a leggyakrabban, de repertoárjukon klasszikus, romantikus és modern alkotások egyaránt szerepelnek. 1998-ban Karácsonyi album címmel önálló CD-jük is készült. Kiemelt feladatuknak tekintik a kortárs zene megismertetését hallgatóikkal. Felkérésükre Victor Máté, Gyöngyösi Levente, Vajda János, Orbán György írt darabot, s ezek közül Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól című műve a márciusi kurzus nyitókoncertjén is elhangzik.

A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar művészeti vezetője Gémesi Géza, hangversenymestere Juhász Monika. A zenekar 1987-ben alakult, 2000-től pedig Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata önálló költségvetéssel támogatja. Repertoárja a zenekari irodalom valamennyi korszaka, a szimfonikus formáció és a kamarazene felé egyaránt nyitott. Az együttest 1996-tól Gémesi Géza vezeti, s azóta a kortárs zenének még kiemeltebb a szerepe. A zenekar szakmai továbbfejlődésének biztosítéka együttműködése, munkakapcsolata a hazai zenekari kultúra legnemesebb hagyományainak képviselőivel, különösen a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Az együttes előadásában eddig négy CD jelent meg, köztük egy kortárszenei válogatás. Művészetüket Artisjus-díjjal (2003) és KÓTA-díjjal (2005) ismerték már el.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.