www.multiracio.com/eurooffice/www.multiracio.com/eurooffice/

2007. dec. 11-én  a MultiRáció Kft. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kooperációs Kutatató és Oktató Központja (IKKK) tájékoztatót tartott az EuroOffice 2008 irodai szoftveralkalmazásról és az IKKK Adaptív Szoftverlaboratóriumában végzett, most lezárult, három éves kutatás-fejlesztési program eredményeiről.

  www.multiracio.com/eurooffice/www.multiracio.com/eurooffice/

2007. dec. 11-én  a MultiRáció Kft. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kooperációs Kutatató és Oktató Központja (IKKK) tájékoztatót tartott az EuroOffice 2008 irodai szoftveralkalmazásról és az IKKK Adaptív Szoftverlaboratóriumában végzett, most lezárult, három éves kutatás-fejlesztési program eredményeiről.

Az Adaptív Szoftverlaboratóriumban az  I. Nemzeti Fejlesztési Terv  keretében elnyert támogatással megvalósult

K+F program  zárult le.   A megrendelő ipari partnere a MultiRáció Kft. volt,  s az eredmények a most kiadott  EuroOffice 2008   irodai szoftveralkalmazásba épültek be.

A tájékoztatót Dr. Kátai Imre, az IKKK igazgatója, dr. Banai Miklós, a MultiRáció ügyvezetője, Dr. Bagoly Zsolt, az Adatív Szoftverlabor vezetője  és Darabos Dániel, a MultiRáció vezető szoftverfejlesztője tartotta.

Dr. Kátai Imre emlékeztetett, az ELTE Informatikai Kara sikerrel pályázott  Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ (ELTE IKKK) létrehozására és működtetésére. A megvalósításra a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében, az "Európa Pályázat Előkészítő Alap"  közreműködésével került sor.

Az IKKK szakemberek összevonásával többkomponensű, nyitott technológiai szoftverfejlesztő környezetet  kívánt létrehozni a hazai szoftveripar versenyképességének növelésére.  Az így kialakított környezet szolgáltatásként fejleszt olyan kritikus szoftvereket, melyeket a konzorcium tagjai és külső vállalkozások is használhatnak. 

A projekt keretében az Egyetem és annak gazdasági partnerei saját szakembereik révén együttműködnek a gyakorlati felhasználásra szánt alapkutatásokbsan és alkalmazott kutatásokban, melyektől a konzorcium tagjai jelentős gazdasági eredményeket várnak.

A készülő szoftvertermékek jó alapját képezik a profitorientált termékoktatási vállalkozásnak is. A kutatás-fejlesztési eredmények átkerülnek az oktatásba.  A munkafolyamat során az egyetem kutatói alkalmazói tapasztalatokra, a konzorcium többi tagjának munkatársai pedig kutatói-oktatói tapasztalatokra tesznek szert.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán közel 3 ezer hallgató és 77 doktorandusz készül arra, hogy tanulmányai befejezése után felkészült szakemberként, tanárként hasznosítsa informatikai tudását.  Közülük a legtehetségesebbek lehetőséget kapnak arra, hogy az ELTE IKKK keretein belül mélyítsék el gyakorlati ismereteiket. Ez kölcsönös előnyökkel jár a kar és az IKKK számára is.

dr. Banai Miklós elmondta,  az OpenOffice.org (OO.o)  a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú irodai alkalmazása, hivatalos oldalain több mint 100 millió letöltést regisztráltak.

Egy friss EU kutatási anyag  (http://ec.europa.eu/enterprise/ict/policy/doc/2006-11-20-flossimpact.pdf) szerint a brazil kormányzati szervezetek 90%-a, az indiai kormányzati szervezetek 70%-a használ OO.o-t irodai alkalmazásként.

A német versenyszférában az  OO.o  piaci részesedése 8%-os.  Kínában az  OO.o  kereskedelmi változata,

a RedOffice évi 35%-os növekedési ütemet ér el, az irodai alkalmazásokra kiírt tenderek 30%-át nyeri,  2006-ban a 18 millió új PC-ből 5 millióra RedOffice-t rendeltek.

(http://ooocon-rnes.kiberpipa.org/media/OOo_RedOffice_in_China_Cai_Yong_Hu/slide.pdf)

A high-tech terméket fejlesztő és forgalmazó cég Kína legnagyobb független szoftvergyártó cégévé vált az elmúlt 6 évben.   Az OO.o 2 a 2006 májusában ISO szabvánnyá minősített Nyílt Dokumentum fájl-formátumot (ODF) használja.  Az Össz-Európai Elektronikus-kormányzati Szolgáltatások Bizottsága (Pan-European eGovernment Services Committee)  az Európai Unió közszférájának, mint az IT szolgáltatások és termékek kiemelkedő jelentőségű vevőjének, 2006 december 6.-án megfogalmazott ajánlásában a nemzetközi szabványoknak eleget tevő nyílt dokumentum formátumok használatára szólít fel.

(http://blade.eurodyn.com/idabc/servlets/Doc?id=26971)

Szorgalmazza, az európai közszférában csak olyan fájl-formátumot használjanak, amelyet több különböző szoftver is képes kezelni.  Ahol a zárt fájl-formátum használata elkerülhetetlen, ott alternatív, nemzetközileg szabványosított formátumot is meg kell adni.

A Nyílt Dokumentum Formátum első felhasználói konferenciáját ez év  október 29-30-án  tartották Berlinben, ahol a világ minden részéről összegyűlt kormányintézményi képviselők számoltak be az ODF formátum használatára való átállás eddigi tapasztalatairól.  Egybehangzó módon hangsúlyozták mind a technikai-technológiai, mind a kiemelkedő gazdaságossági előnyöket (http://www.odfworkshop.org/).

Mindezen tények az  OO.o  és származékainak gyors elterjedését mutatják,  rámutatva az  OO.o  forráskódjára épülő,  a nemzetközi szabványú ODF fájl-formátumot  alap-formátumként használó, az innovációnak kedvező, önálló szoftvermegoldásokban rejlő kiemelkedő gazdasági potenciálra.

Dr. Bagoly Zsolt, (Adaptív Szoftverlabor) szerint,  a labor az adaptív felhasználói felületek terén végzett sikeres

kutatási-fejlesztési munkát.  Ezek az adaptív felületek olyan fejlett szoftver-ergonómiai megoldások, melyek intelligens módon, a felhasználói szokások megfigyelése és értelmezése alapján nyújtanak személyre szabott,  hatékony munkavégzést lehetővé tevő kezelőfelületet.

A projekt során kifejlesztették a felhasználói viselkedéssel kapcsolatos adatgyűjtő és elemző modulokat.

Ezekkel a modulokkal egyrészt az OpenOffice.org alapú EuroOffice használatát vizsgálták MS Windows és Linux rendszereken, másrészt a KDE felületet használók viselkedését elemezték.

A teszt-adatok elemzése alapján létrehozták az adaptív felhasználói felülethez kapcsolódó eszköztár több verzióját, elkészült el az EuroOffice szoftver adaptív menüinek két verziója, valamint a különálló Python alapú modul.

A fejlesztés eredményeképpen létrejöttek azok az adaptív modulhoz kapcsolódó oktatási anyagok, melyek alapján a projekt eredményei az oktatásban is hasznosulhatnak.

Darabos Dániel, vezető szoftverfejlesztő (MultiRáció Kft.)  az EuroOffice 2008 adaptív szoftverről:

Az EuroOffice Adaptív Felhasználói Felület a szoftver egyik legegyedibb bővítménye,   a menüpontok könnyebb használata érdekében megfigyeli a felhasználói szokásokat és összezsugorítja a ritkán használt menüpontokat,

a kurzor alatt látható menüpontot pedig a jobb láthatóság érdekében felnagyítja. 

A működés során olyan, a használhatóságot javító vizuális hatásokat is alkalmaz, mint a felnagyított menüpontok sima görgetése.  Az EuroOffice Adaptív Felületet a felhasználók igényeihez lehet alakítani a megfelelő paraméterekkel.  A bővítmény működéséhez szükséges programozható menürendszert a nyílt forrású EuroOffice alkalmazás implementálja.

A most kiadott szoftver kétféle változatban, szabadon felhasználható és professzionális kiterjesztésekkel ellátott, professzionális kiadásban jelenik meg, utóbbi a fizetős, kereskedelmi megoldás. (Ára: kb. 10 euró)

A Morpohologic sw felhasználásával olyan promt fordítási képességekkel rendelkezik, amely uniós vonatkozásban is sikerre számíthat, akár szabványmegoldásként is, hangzott el az ismertetőn.

A fejlesztési munka nem áll le, további finomításokra lehet számítani.

dr. Banai Miklós bejelentette, a MultiRáció Kft.  a MagyarOffice és az EuroOffice felhasználóknak február végéig rendkívüli kedvezményt kínál az Unió által ajánlott nemzetközi szabvány fájl-formátumra épülő új termékváltozatra, az EuroOffice 2008 Professzionálisra  való frissítés esetén.  Részletek a cég web-oldalán találhatók.

Az együttműködő  partnerekről:

MultiRació Kft.   fejlesztette ki az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag kereskedelmi változatait, a MagyarOffice-t (http://www.magyaroffice.hu/) és az EuroOffice-t (http://www.eurooffice-officeeurope.com/).

Ezen termékekből eddig több mint 65 ezer licenszt értékesített. A fejlesztések több mint 6 éve alatt a cég szakemberei jelentős tudást halmoztak fel az OpenOffice.org kóddal kapcsolatban.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központja:

A projekt azonosító száma:  GVOP-3.2.2.-2003-07-0005/3.0

A projekt címe:  ELTE Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ létrehozása és működtetése

A projekt rövid címe:  ELTE IKKK

A projekt futamideje: 2005. 06. 07-2007.11.30.

A projekt költségvetése: 649 426 319 Ft.

A termékről:

EuroOffice 2008 –  új megoldás irodai szoftveralkalmazásra

A MultiRáció 2003-ban részesült innovációs díjban az OpenOffice.org-ra alapozott MagyarOffice (http://www.magyaroffice.hu/) irodai szoftvercsalád kifejlesztéséért.

Az Európai Unióban a nyílt szabványokra épülő nyílt forráskódra alapozott megoldások növekvő kereslete szükségessé tette a termék elérhetővé tételét a fő nyelveken is, így készült el az EuroOffice.

A sokféle tulajdonságokkal rendelkező EuroOffice 2008 integrált irodai szoftver teljes megoldást kínál mind az intézmények, mind az üzleti világ számára. Az EuroOffice 2008 szabadon hozzáférhető, az OpenOffice.org-hoz hasonló licencfeltételekkel.

Tartalma:

-szövegszerkesztő: EuroOffice Writer,

-táblázatkezelő:  EuroOffice Calc,

-bemutató-készítő:  EuroOffice Impress,

-rajzoló- és képszerkesztő:  EuroOffice Draw,

-adatbázis-kezelő:  EuroOffice Base.

A szoftvert 7 nyelven lehet telepíteni, ezek:  angol, német, francia, spanyol, olasz, lengyel és magyar.

Ily módon, az Európai Unió népességének 85%-át támogatja saját anyanyelvén.

Windows és Linux operációs rendszeren egyaránt futtatható, képes minden elterjedtebb fájlformátum kezelésére, beleértve a Word, Excel, PowerPoint fájlokat is. Saját fájlformátuma az Unió által is ajánlott ODF, amely nemzetközi ISO szabványú fájlformátum.

Az  EuroOffice 2008 Professzionális magába foglalja az EuroOffice 2008-at  a következő funkcionális bővítményekkel:

-professzionális elválasztó és helyesírás-ellenőrző modul angol, német, olasz, francia, spanyol, lengyel és magyar nyelvre a MorphoLogic eszközével,

-magyar nyelvű nyelvhelyesség ellenőrző és szinonima szótár,

-clipart-képek és sablonok a fő nyelveken, magyarul  pl. szerződés minták is!

-EuroOffice Map Chart:  térképes diagramkészítő, amely a 28 tagúra bővült Unió területére megyei (NUTS3),  

  Magyarországon település szinten alkalmazható

-EuroOffice Dictionary:  szövegkövető szótárfunkció a szövegszerkesztőben, a számolótáblába beépített szótárak,  

   saját szótár betöltésének lehetősége,

-EuroOffice Solver:  lineáris, kvadratikus és nem-lineáris feladatokat megoldó optimalizáló modul multimédiás súgó rendszer mind a hét nyelvre,

-EuroOffice Adaptive Interface:  a felhasználó szokásaihoz igazodó adaptív kezelői felület.

A legtöbb bővítmény használható OpenOffice.org-gal is és mindegyik rendelkezésre áll angol, német, francia, spanyol, olasz, lengyel és magyar nyelven (más lokalizált nyelvű OpenOffice.org változatban az angol nyelvű változat jelenik meg). Az EuroOffice 2008 a MultiRáció és Szegedi Tudományegyetem közös K+F projektje, az OpenOffice++ eredményei alapján javított minőségű kódra épül.  Az adaptív felület az ELTE Kutató Központjával közös projektben készült.Az EuroOffice 2008 Professzionális más irodai alkalmazások árának töredékéért kínál teljes és bővített funkcionalitást, így gazdaságos megoldást kínál informatikai fejlesztésre, bővítésre,  szoftver legalizálásra.

www.multiracio.com/eurooffice/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük