Pécs 2012 márciusában elnyerte a 2015-ös EUROPA CANTAT rendezési jogát. A 2012-es torinói kórusfesztiválon – július 27. és augusztus 5. – Pécs városa különleges lehetőséghez jutott: bemutathatta a nagyvilág számára a következő EUROPA CANTAT helyszínét, gazdag zenei és kóruskultúráját, valamint gasztronómiáját és a híres magyar vendégszeretetet.

 

Pécs 2012 márciusában elnyerte a 2015-ös EUROPA CANTAT rendezési jogát. A 2012-es torinói kórusfesztiválon – július 27. és augusztus 5. – Pécs városa különleges lehetőséghez jutott: bemutathatta a nagyvilág számára a következő EUROPA CANTAT helyszínét, gazdag zenei és kóruskultúráját, valamint gasztronómiáját és a híres magyar vendégszeretetet.

 A torinói EUROPA CANTAT-on Pécs végig kiemelt szerepben képviseltette magát: a 2015-ös fesztivál előkészítésében résztvevő magyarok a helyszínen, testközelből, szervezői pozíciókban tapasztalhatták és oldhatták meg a több mint egy hetes fesztivál változatos feladatait, az egyik helyszínen külön stand várta a Pécs iránt érdeklődőket, a baranyai megyeszékhely prezentációt tarthatott és fogadást adhatott, sőt a 2012-es EUROPA CANTAT záróünnepségén Pécs átvette Torinótól a stafétát.

 Az EUROPA CANTAT kiemelt rendezvényének és helyszínének számító Zenei EXPO-n felállított pécsi stand óriási népszerűségnek örvendett. Az ide látogató napi száz-százötven ember megismerkedhetett a 2010-ben újjászületett város büszkeségeivel, vagyis a Zsolnay Kulturális Negyeddel és a Kodály Központtal, amelyek a 2015-ös fesztivál kiemelt helyszínei lesznek, illetve zenés sétát tehettek a múltban: megnézhették, milyen volt az 1988-as „legendás tízedik" pécsi EUROPA CANTAT és a 2010-es Pécs Cantat, amely az Európa Kulturális Fővárosa év legnépszerűbb rendezvényének bizonyult.

 

„Pécs: 2015 év és érv az éneklésre." Ezzel a szlogennel várta a stand a külföldi vendégeket, akik saját nyelvükön fogalmazhatták meg, mi vonzza őket a következő EUROPA CANTAT színhelyére. Viszonzásul a fesztivál három dimenziós matyómintás logóját és a szlogenjét – Hung(a)ry for Singing – tartalmazó hűtőmágneseket vihettek magukkal Torinóból, kiegészítve egy falatka Magyarországgal,amit leöblíthettek villányi vörösborokkal, ugyanis Pécs a legendás magyar vendégszeretetre és a gasztronómiai különlegességekre  2015-ben is nagy hangsúlyt fog fektetni.

 

Az egész héten át tartó, szűnni nem akaró érdeklődés után Dr. Páva Zsolt adott fogadást a meghívott vendégeknek. Pécs polgármestere dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselővel, a Pécsi Önkormányzat Kulturális Bizottságának Elnökével együtt két napra az olasz városba látogatott, hogy találkozzon és tapasztalatot cseréljen Torino polgármesterével, Piero Fassinoval, valamint hogy átvegyék az olasz kollégáiktól az EUROPA CANTAT stafétáját.  A fogadáson a köszöntő beszédek elhangzása, a különleges villányi borok és a magyar zászlóval díszített falatkák elfogyasztása után megszületett a 2015-ös pécsi EUROPA CANTAT indulója is: a bordalokat előadó Bartók Béla Férfikar, a pécsi városvezetőkkel kiegészülve adta elő Brahms Magyar táncok c. művének híres V. tételét, amelynek lezárásaként a résztevők torkából egyszerre szakadt fel: „Europa Cantat Péééécs!"

 

A torinói EUROPA CANTAT záróünnepségén Pécs szintén kiemelt szerepet kapott: az Európai Kórusszövetség-Europa Cantat elnökének, Sante Fornasiernek elköszönő szavai után Pécs polgármestere lépett színpadra, aki megköszönte olasz kollégáinak, hogy lehetővé tették Pécs és Magyarország bemutatkozását. Dr. Páva Zsolt az 1988-as, Vasfüggöny mögötti EUROPA CANTAT, a több évtizedre visszatekintő, hazánkban és Európában elismert pécsi kórusélet és a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programjainak keretében megrendezett Pécs Cantat érdemeinek felidézése után a következő szavakkal hívta meg a nemzetközi közönséget Pécsre:

 „Igyekszünk felnőni a feladathoz és olyan csodálatos fesztivál-hangulatot varázsolni gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező városunkba, mint itt, Torinóban!"

 Az ünnepi beszéd során Pécs polgármestere átvette a stafétát, és büszkén emelte magasba a XIX. EUROPA CANTAT pécsi zászlóját, mely három év múlva az egész világ kóruskultúrája számára iránytűként fog szolgálni.

A záróünnepség utolsó felvonásaként a Piazza San Carlo-ra összesereglett sokezernyi résztvevő  ízelítőt kaphatott a magyar virtusból, énekből és táncból a Mecsek Táncegyüttes, a Lakner Tamás vezette Bartók Béla Férfikar és A Köztársaság Bandája közös előadásában.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség-Europa Cantat alelnöke a pécsi koncepcióról elmondta: szeretnék bemutatni, hogyan tudott ez a multikulturális város ilyen gazdag zenei örökséget megteremteni, hogyan tudja a fesztivál  programjában sikeresen ötvözni a hagyományokat és az innovációt.

 A 2015-ös EUROPA CANTAT mintegy háromszáz millió forint állami támogatással fog megvalósulni, egyik felét a pécsi önkormányzat, a másikat a magyar kormány fogja állni. A szervezők három év múlva három-négyezer résztvevőre és még több turistára számítanak 2015. július 24. és augusztus 2. között Európa majdani éneklő központjában.

 

www.ecpecs2015.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük