2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Go To Casting! Megnyílik Magyarország első filmszínész iskolája

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63770"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_493.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="64" /></a></span>2012. szeptemberében Magyarországon elsőként indul  el a filmszínész mesterség oktatására létrehozott  iskola, <em>GO TO CASTING!</em> néven.                  

image1 493.thumbnail2012. szeptemberében Magyarországon elsőként indul  el a filmszínész mesterség oktatására létrehozott  iskola, GO TO CASTING! néven.                  

image1 493.thumbnail2012. szeptemberében Magyarországon elsőként indul  el a filmszínész mesterség oktatására létrehozott  iskola, GO TO CASTING! néven.                                       

A hat féléves, speciális módszertan alapján működő iskola célja, hogy a magyar- és nemzetközi filmekben, televíziós produkciókban sokoldalúan és magas szinten képzett színészek kaphassanak munkát. A magas szintű oktatásra olyan nevek jelentik a garanciát, mint Salamon András, Pokorny Lia, Hámori Gabi vagy Kornis Mihály.

 Az utóbbi években egyre több nemzetközi produkció készül Magyarországon, így a jól képzett szereplők iránti igény folyamatosan növekszik. Ugyancsak jelentős számban tűnnek fel új arcok a hazai gyártású televíziós sorozatokban. Londonban, Los Angelesben, New Yorkban számos filmszínész iskola, úgynevezett Screen Actor's School működik, melyekben speciális módszertan alapján, évtizedek óta oktatják a filmszínész mesterséget. Magyarországon most először nyílik lehetőség arra, hogy a hallgatók professzionális filmszakmai képzést kapjanak. A diákok olyan elismert, filmes szakemberektől, színészektől tanulhatnak többek mellett mint Pokorny Lia, Salamon András, Incze Ágnes, Hámori Gabi, dramaturgiai ismereteket pedig Kornis Mihály oktat majd. "Természetesen imádok játszani, de ez a játék egyben a mesterségem is, mely tanulható és tanítható. Én abban hiszek – és a filmszínész iskolában pontosan ez a tanári koncepcióm lényege – hogy magas színvonalú művészi munkát csak felszabadult, egymásra figyelő és őszinte emberek tudnak produkálni. A hallgatókat tehát elsősorban fel kell szabadítanom, meg kell tanítanom nekik a mesterség alapjait és el kell érnem, hogy közös munkánk alapja a hitelesség, valamint a koncentrált figyelem legyen."- vallja Pokorny arról az új kihívásról, amit egy ilyen nemzetközi iskola jelent majd. Salamon András – akinek nevét többek között a Zsötem,

a Közel a szerelemhez című filmek rendezőjeként ismerhettünk meg-  a számos  külföldön szerzett tapasztalat alapján  határozta el, hogy Magyarországon elindítja a filmszínész képzést: "Az én szakmai életutamat a kezdetektől mostanáig meghatározzák a szereplőválogatások, meghallgatások, castingok, próbafelvételek. Gyerekkoromtól kezdve dolgoztam magyar filmekben, aztán az első forgatókönyvemből született film mellett segédkezve már én kerestem a szereplőket Moszkvától Budapesten át Bécsig. Az első rendezésem is épp egy szereplőválogatáson talált történetből keletkezett. A második önálló filmem főszereplőjét Kínában kerestem, de végül Párizsban találtam meg. A harmadik filmemet már teljes egészében Californiában forgattam, így együtt dolgozhattam egy amerikai casting directorral, akivel indián, spanyol, mexikói és amerikai szereplőket válogattunk közösen. Tavaly pedig már én voltam a casting director egy spanyol művészfilmben, ahová franciául beszélő magyar és külföldi színészeket szerződtettem. Ezek az élmények és a tanítási tapasztalataim erősítették bennem az elhatározást, hogy létre kell hoznunk az ország első, professzionális filmszínész mesterséget oktató iskoláját."

 

A hallgatók folyamatos munkához juttatása érdekében az iskola együttműködik  a legsikeresebb színész ügynökségekkel, gyártó cégekkel. A hallgatók minden félév végén elméleti- és gyakorlati vizsgát tesznek.

 

Részletek az iskoláról a www.gotocasting.hu oldalon találhatók, jelentkezni a gotocastingbudapest@gmail.com emailcímen lehet.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.