2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vízparti nyaralással kezdi 11. évadát a Gödör Klub

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63772"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/G_0.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Új korszak kezdődik a Gödör Klub életében: Gödör Kemping - a Gödör első természetközeli fesztiválja és közös nyaralása augusztusban Agárdon, a Velencei-tó partján; ősztől új, állandó budapesti helyszín, ahol az idén 10 éves összművészeti központ és közösségi tér fél éves szünet után folytatja működését.</p> <p> 

g 0.thumbnailÚj korszak kezdődik a Gödör Klub életében: Gödör Kemping – a Gödör első természetközeli fesztiválja és közös nyaralása augusztusban Agárdon, a Velencei-tó partján; ősztől új, állandó budapesti helyszín, ahol az idén 10 éves összművészeti központ és közösségi tér fél éves szünet után folytatja működését.

 

g 0.thumbnailÚj korszak kezdődik a Gödör Klub életében: Gödör Kemping – a Gödör első természetközeli fesztiválja és közös nyaralása augusztusban Agárdon, a Velencei-tó partján; ősztől új, állandó budapesti helyszín, ahol az idén 10 éves összművészeti központ és közösségi tér fél éves szünet után folytatja működését.

 

A Gödör Klub szűk évtized után, 2012. január végén kiköltözött névadó helyéről, az Erzsébet téri gödörből. Az elmúlt hónapokban ideiglenes budapesti helyszínén a lakásszínházak hagyományait követve, Gödörbújócskára keresztelt irodalmi szalont tartott, Marosvásárhelyen kortárs képzőművészeti kiállítást szervezett. Ősztől a Klub új helyen, a Király utca 8-10. alatt található Central Passage-ban folytatja működését, de előtte még közösségi nyaralásra hívja a közönségét.

 g%20%281%29 0.thumbnail

Gödör Kemping – 2012. augusztus 21 – 26, Agárd.

A Gödör Klub megrendezi első szabadtéri, család- és gyerekbarát nyári fesztiválját, a Gödör Kempinget Budapesttől alig 60 km-re, a tiszta vizű Velencei-tó 500 méteres partszakasszal rendelkező strandján, az agárdi Park Strand Kempingben.

 g%20%282%29 0.thumbnail

A Gödör Kemping a Gödrös hagyományokra alapozva egy összművészeti, közösségi és természetközeli fesztivál lesz, mely a Klub legsikeresebb produkcióiból ad ízelítőt. A tópartra költözik a Világgödör, a Jazzgödör, a Spicc Stúdió, a Spicc Színpad, a Táncház, a D'Watt, az Athe Sam, a BalkánBeats, a Willany Leó Táncműhely, a ZöldGödör és a CivilGödör.

A Gödör Kemping erős zenei programja mellett tánc workshopokat, irodalmi műhelymunkát, Mediawave filmválogatást, Vida Tóni halbiológus-DJ ladikos nádaslabirintus-túráját, Irie Maffia főztjét, közösségi kerttervezést, anti-korrupciós vizicsatát, sport- és gyerekprogramokat kínál, valamint reggeli tornát, jógát, természetjáró-, éjszakai csillagtúrát és egy utolsó nyári össznépi strandolást, napozást.

 g%20%283%29.thumbnail

A Gödör Kemping erősen támaszkodik a helyi különlegességekre is. A fesztivál területén helyi piac működik majd, el lehet látogatni bakancsban vagy kenuban a strand melletti madárrezervátumba, valamint kedvezményes áron lehet élvezni Agárd turisztikailag kiemelkedő sajátosságait. Mindez egyedülállóan alacsony születésnapi áron: a hatnapos bérlet már 10.000 Ft-tól, napi jegyek 3000 Ft-tól vásárolhatók meg a Gödör 10. születésnapja alkalmából.

 

A fesztivál fővédnöke Tóth István, Gárdonyi polgármestere, a Gödör Kemping háziasszonya Németh Juci. A fesztivál háziasszonya Németh Juci, a népszerű Nemjuci zenekar alapítója, névadója és frontembere, aki újrahasznosított lemezborítóival, „nemjuci-ruháival" rockzenészként a környezetvédelem elkötelezett híve, az emberi jogi rendezvények rendszeres fellépőjeként pedig az emberi jogok, a nyitottság és a tolerancia szószólója.

 

A Gödör Kemping programja:

ZENE

 

A program gerincét ezúttal is a zene adja. A fesztivál meghívására hazánkba látogat Beenie Man és 12 tagú zenekara egyenesen Jamaicából. Beenie Man joggal nevezi magát a dancehall királyának. A jamaikai Anthony Moses Davisnek, művésznevén Beenie Mannek, már nyolcévesen volt egy slágere, ezt követően pedig – mindössze tízéves korában, 1983-ban – megjelent első kazettája, a The Invincible Beenie Man: The Incredible Ten Year Old DJ Wonder. Igazán ismertté azonban csak a kilencvenes években, immár nagykorúan vált, gyakorlatilag a népszerű dancehall dj-vel, Bounty Killerrel való folytonos ellenségeskedése, legendás szócsatája miatt. Ezt követően megjelent első nagy slágere, a No Mama No Cry (Bob Marley után szabadon), azóta pedig szinte évente jönnek ki új lemezei. Napjainkban Beenie Man az egyik legsikeresebb reggae-dancehall előadónak számít, dolgozott már együtt Wyclef Jeannel és Janet Jacksonnal is.

 

A Rotfront zenekart – mely bemutatkozó lemeze mellé egy nem-létező állam, az Emigrantski Republik útlevelét is mellékelte – Berlinben élő orosz és magyar zenészek, Yuriy Gurhzy és Wahorn Simon (az egykori Bizottság-tag, képzőművész, Wahorn András fia) alapította 2003-ban. A jelenleg hozzávetőlegesen tizennégy tagot számláló, MC-kkel, DJ-vel, tangóharmonikással és fúvósokkal, valamint, nem utolsó sorban, egy, ismert színésznővel, Gryllus Dorkával felálló zenekar vérbő bulikollektíva. Ahogy a tagság, úgy a stílus is vegyes: többek közt reggae, ska, dancehall, hiphop, punk, funk, balkáni zene és klezmer jár körtáncot a Rotfront nehezen beskatulyázható muzsikájában.

 

Lajkó Félix és szabadkai zenészbarátai bemutatót tartanak energia-felszabadításból. Lajkó Félix, a vajdasági hegedűvirtuóz új lemezére készülve ezúttal citerázni fog. Másik kedvenc hangszerén is szabad zenét játszik, mert számára teljesen mindegy, hogy amiből hangokat csal elő, azon négy húr van, netán több, vonóval kell megszólaltatni vagy pengetővel. A kifejezés vágya, a természetesség igénye, az ösztönvilágban való megmerítkezés képessége határozza meg zenélését, amely nemcsak őt szokta transzközeli állapotba sodorni, hanem közönségét is.

Hosszú idő után ismét Magyarországon a hamisíthatatlan, eredeti Balkan Beats Party, amely DJ Robert Soko berlini lemezlovas védjegye. Ereszd el a hajam, tánc reggelig!

 

Naponta három színpadon zajlanak a koncertek, a hazai fellépők között lesz Péterfy Bori és a Love Band, Vad Fruttik, Irie Maffia, Kiscsillag, Budapest Bár, The Carbonfools, colorStar, Korai Öröm,, Punnany Massif,, Supernem, The Carbonfools, Romano Drom, Budapest Bár,  Intim Torna Illegál, Pál Utcai Fiúk, Nemjuci és még sokan mások.

A pop-rock koncertek mellett helyet kap a jazz is, fellép a Dresch Quartet, lesznek akusztikus koncertek, többek között a Kaláka, Dévényi Ádám, Kardos Horváth János és Másik János előadásában.

A népzene kedvelőinek, a táncházakat látogató közönségnek is kedvez a fesztivál, hiszen minden nap lesz táncház és tánctanítás a Bivaly zenekarral, valamint a legjobb tánctanárokkal.

 

TÁNC, CIRKUSZ, FILM, UTCASZÍNHÁZ, WORKSHOPOK

 

A koncertek mellett látható lesz a Frenák Pál Társulat helyszínre szabott, egyedi In Time előadása, a Willany Leó Improvizációs Műhely és képviselteti magát a kortárs cirkuszművészet. A MÉG színház Ördögök című utcaszínházi előadását mutatja be a fesztiválon, az aktivitásra vágyók pedig részt vehetnek a Body Mooving Tánc Mindenkinek című kortárstánc népszerűsítő programján. A Gödör Kemping filmklubjában a Mediawave dokumentum-, animációs és kisjátékfilmjeiből csemegézhetnek a fesztiválozók. A kortárstánc szerelmesei beállhatnak a Gödör Klub négy éve működő Spicc táncstúdiójának workshopjaira, az írni vágyók pedig a kemping irodalmi kurzusán képezhetik magukat különböző műfajokban.

Idén a fesztiválon kerül sor a D'Watt Nemzetközi Kortárstánc-és Cirkusztalálkozóra is. Zsonglőrök és akrobaták előadásában lesz klasszikus utcaszínház, varieté hangulatú vándorcirkusz, tűzzsonglőrök, izgalmas szabadtéri cirkusz­színházi produkció egy 9 méter magas installáción, valamint kortárstánc előadások.

 

 

CIVIL, ZÖLD & HELYI PROGRAMOK

 

A kultúrális programok mellett a Gödör Klub agorája is leköltözik a strandra. A Védegylet Egyesülettel ki lehet próbálni a közösségi kerttervezést, meg lehet ismerkedni az adománybolttal, részt lehet venni a Transparency International Magyarország anti-korrupciós vizicsatájában. Az Amnesty International Magyarország a fegyverkereskedelem és az emberi jogok témájában fesztiválozik, míg a Tudatos Vásárlók Egyesülete az ökotudatosság jegyében készül kreatív foglalkozásokkal. A kötögetni vágyók a Kézimunkások Szakszervezetének műhelyein találhatnak magukra, másoknak meg segíthet a helyi Egészség és Drogkonzultációs Iroda. Azoknak, akik az augusztusi csillaghullás mellett csillagképeket is megfigyelnének, távcsöves csillagtúrákat tartanak csillagászok, akiket meg reggel kidob a sátor, lesz reggeli torna és jóga a fűben.

 

A fesztivál programját átszövi a Gödör fenntarthatósági programja, a GödörInda. A már megszokott Gödrös re-poharak, a lebomló tisztítószerek, a tudatosságra ösztönző civil programok mellett ezúttal a helyi erőforrásokra és különlegességekre is fel szeretnék hívni a szervezők a figyelmet, amelyben segítséget nyújt a fesztivál fővédnöke, Tóth István, Gárdony polgármestere, a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület, valamint a helyi élelmiszerek közvetítésével foglalkozó Helyi Erőforrás Kft.

 

A kemping területén helyi piacon lehet bevásárolni. A standokon lehet kapni a környékről származó sajtot, zöldséget, gyümölcsöt, péksüteményeket, tejtermékeket, lekvárt, mézet. Részt lehet venni a székesfehérvári vadmadár-kórház bemutatón, a strandról kenus, ladikos és gyalogos természetjáró túrák indulnak a közeli madárrezervátumba. A fesztiválozóknak kedvezményesen látogatható a kemping területétől kerékpárral pár percre található Agárdi Termál- és Gyógyfürdő, vagy az egri vár miniatűr változatát is bemutató Gárdonyi emlékház. A fesztivál helyszínén kerékpár is bérelhető, mellyel könnyedén végiglátogathatók a környék nevezetességei – igény szerint a strandról induló vezetett bicajos túrák keretében is.

 

A Gödör Klub a fesztivállal is hosszú távra tervez, ezért a szemétszedésen túl igyekszik pótolni a letaposott füvet is.

A Gödör Kemping záróakkordja ezért egy rituális fűültetés lesz, melyre minden fesztiválozót szeretettel várnak a szervezők.

„A fű kinő utánad"

 

http://www.godorkemping.hu

http://www.facebook.com/godorkemping

 

Lantai József

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.