Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit – az UniCredit Bank Austria vezetésével, az Európai Bizottság által finanszírozott kezdeményezés keretében – a mai napon több országra kiterjedő EIF RSI (Risk Sharing Instrument, kockázatmegosztó eszköz) garanciamegállapodásokat írt alá innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k), továbbá a kisebb méretű Mid Cap (small Mid Cap) vállalkozások hitelezésének támogatására Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Szlovákiában.

 

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit – az UniCredit Bank Austria vezetésével, az Európai Bizottság által finanszírozott kezdeményezés keretében – a mai napon több országra kiterjedő EIF RSI (Risk Sharing Instrument, kockázatmegosztó eszköz) garanciamegállapodásokat írt alá innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k), továbbá a kisebb méretű Mid Cap (small Mid Cap) vállalkozások hitelezésének támogatására Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Szlovákiában.

 

Az új megállapodások lehetővé teszik az UniCredit Csoport tagjainak, hogy az öt közép- és kelet-európai ország innovatív vállalkozásai számára összesen 60 millió euró összegű finanszírozást tegyenek elérhetővé kedvező feltételekkel az EIF által nyújtott 50 százalékos garancia támogatásával.

 

Az eddigi 36 kockázatmegosztó együttműködésből Európában ez az első több országra kiterjedő RSI-megállapodás, amellyel az Unióban működő innovatív vállalkozások számára rendelkezésre álló hitelfinanszírozási keret több mint 3,2 milliárd euró fölé emelkedik.

 

Alessandro Tappi, az EIF garanciavállalásért, értékpapírosításért és mikrofinanszírozási célokért felelős igazgatója elmondta: „Az EIF örömére szolgál, hogy az UniCredittel öt országra vonatkozóan megkötheti az első több országra kiterjedő EIF RSI-garanciamegállapodást, amellyel az innovatív kis- és középvállalkozásokat támogatja. E megállapodások révén az innováció-központú vállalkozások gyorsan juthatnak hozzá a szükséges finanszírozási forráshoz Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban és Szlovákiában."

 

„Az európai gazdaságok gerincét kétségkívül a kkv-k alkotják. Az első több országra kiterjedő kockázatmegosztási (RSI) megállapodás egyértelmű előnyöket hordoz a kkv-k számára: még vonzóbb feltételekkel juthatnak hitelhez, mivel az EIF garanciavállalása miatti költségelőnyöket maradéktalanul továbbadjuk ügyfeleinknek. Örömünkre szolgál, hogy Európában egyedülálló hálózatunk segítségével összesen öt közép- és kelet-európai országban tehetjük elérhetővé ezt az előnyös finanszírozási konstrukciót" – tette hozzá Gianfranco Bisagni, az UniCredit Bank Austria közép- és kelet-európai vállalati és befektetési banki területéért felelős vezetője.

 

Az FP7 keretében létrehozott kockázatmegosztó eszköz (RSI)

Az RSI az EIF, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság közös kezdeményezése. Az eszköz a hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogramban (FP7) az Európai Unió támogatásával az EIF kockázatvállalási kapacitásának felhasználásával működik. Az EIB által kezelt kockázatmegosztó finanszírozásra irányuló keret (RSFF) része és annak kiegészítése. A program a jövőben, a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban „InnovFin – EU finanszírozás Innovátorok részére" néven folytatódik tovább.

 

Az RSI-program keretében az Európai Beruházási Alap (EIF) garanciát nyújt a kkv-kat és a kisebb méretű Mid Cap vállalkozásokat hitelező bankoknak és lízingcégeknek. A garancia az egyes hitelek fennálló tőketartozásának legfeljebb 50 százalékára nyújt fedezetet.

 

A garanciát az EU-ban és/vagy az FP7-programhoz kapcsolódó országokban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Izrael, Törökország, Macedónia, Szerbia, Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Moldova) székhellyel rendelkező és működő pénzügyi intézmények vagy hitelintézetek pályázhatták meg. A bankokat az EIF választotta ki az európai pénzügyi közvetítőknek szóló pályázati felhívást követően.

 

Az RSI-konstrukció célja a bankok ösztönzése arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatásával legfeljebb 7,5 millió euró összegű hitelt nyújtsanak a kkv-k és az 500 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató úgynevezett kisebb méretű Mid Cap vállalkozások részére, amelyeknek beruházásaik finanszírozására és/vagy működő tőkére van szükségük a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységük támogatásához.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) fő küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésével. Az EIF kockázati- és növekedési tőkealapot, garancia- és mikrofinanszírozási eszközöket tervez és fejleszt, amelyek kifejezetten ezt a piaci szegmenst célozzák meg. E szerepkörében az EIF az innovációt, kutatást és fejlesztést, valamint a vállalkozások alapítását, a növekedést és a foglalkoztatást támogató uniós célkitűzések megvalósítását segíti. Az EIF 2013 végén több mint 7,9 milliárd euró összegű magántőkealapokkal szembeni nettó kötelezettségállománnyal rendelkezett. A különösen a csúcstechnológiai és a kezdeti fázisú vállalkozásoknál végrehajtott befektetései nagyságának és kiterjedésének köszönhetően a több mint 435 alapba fektető EIF az európai kockázatitőke-piac vezető szereplője. Az EIF garanciáival fedezett hitelportfólió 2013 végén több mint 300 szervezet összesen 5,6 milliárd eurót meghaladó összegű ügyleteiből állt, amellyel az EIF legjelentősebb kkv-garancianyújtó és vezető mikrofinanszírozási garantőr az európai piacon.

Az UniCredit Bank Austria 2005 óta az egyik legnagyobb európai bankcsoport, az UniCredit tagja, az egyik legtőkeerősebb osztrák nagybank. 2014. március 31-én a teljes kockázat alapján számított Tier 1 (tőkemegfelelési) mutatója 11,2 százalék volt. 2014. március 31-én a Bank Austria teljes eszközállománya 179,2 milliárd euró volt.

A bank kiterjedt hálózatot működtet Ausztriában: 260 fiókjában mintegy 9600 munkatársával áll az ügyfelek rendelkezésére. A pénzügyi és gazdasági válság idején a Bank Austria bizonyította pénzügyi erejét: az egyetlen olyan nagybank volt Ausztriában, amely feltőkésítéséhez nem vett igénybe állami támogatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük