2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai felmérés az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78968"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_242.jpg" border="0" width="319" height="129" /></a></span>2013. nyarán a European Schoolnet és az INTEL Education kutatást végzett négy európai országban, közöttük - a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével -  Magyarországon is, ahol a 2011-2012. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny résztvevőinek tettek fel kérdéseket. A magyar fiatalok 86%-a,míg a magyar tanárok 35% töltötte ki az online kérdőívet.A magyar felmérés kiértékelése az elmúlt hetekben fejeződött be, melyekből néhány megállapítást érdemes kiemelni:</p> <p> 

2013. nyarán a European Schoolnet és az INTEL Education kutatást végzett négy európai országban, közöttük – a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével –  Magyarországon is, ahol a 2011-2012. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny résztvevőinek tettek fel kérdéseket. A magyar fiatalok 86%-a,míg a magyar tanárok 35% töltötte ki az online kérdőívet.A magyar felmérés kiértékelése az elmúlt hetekben fejeződött be, melyekből néhány megállapítást érdemes kiemelni:

 

2013. nyarán a European Schoolnet és az INTEL Education kutatást végzett négy európai országban, közöttük – a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével –  Magyarországon is, ahol a 2011-2012. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny résztvevőinek tettek fel kérdéseket. A magyar fiatalok 86%-a,míg a magyar tanárok 35% töltötte ki az online kérdőívet.A magyar felmérés kiértékelése az elmúlt hetekben fejeződött be, melyekből néhány megállapítást érdemes kiemelni:

 

        I.            Fiatalok:

 

–          a nemek arányát tekintve a résztvevők 84%-a fiú, és csak 16%-a lány.

–          a fiatalok 90%-a azért indult el a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, mert szerintük nagy a verseny presztízse, és nem azért, mert kötelezővé tették volna az iskolában. A tanulók egyhangúan azt nyilatkozták, hogy újra indulnának a Tehetségkutató Versenyen, sőt 90%-uk ajánlaná a barátainak is.

–          a tanulók 90%-a verseny után jobban érdeklődik a tudományok iránt, és 88%-a már azt is látja, hogy mennyire fontos számára a tudomány.

–          A diákok 96%-a egyetértett azzal, hogy nagyon sok újdonságot tanult a verseny alatt, 94%-a nem csak, hogy jól érezte magát a verseny közben, hanem immáron a felmerülő problémákra is könnyebben megoldásokat tud találni. A diákok 73%-a azért is előnynek tekinti, hogy részt vett a tudományos versenyen, hiszen így esélye nyílt rá, hogy megmutassa a munkáját az egész világnak.

–          A tanulók több mint 70% több hónapot foglalkozott projektjének a fejlesztésével, de többségük nehézségnek tartotta, hogy a kidolgozás folyamatában kevés anyagi támogatásban részesült a kutatás-fejlesztési munkájuk.

–          A diákok többsége szerint (63%) a projekt sikeréhez jelentős kreativitásra van/volt szükség.

 

      II.            Tanárok

 

–          A felkészítő tanárok 62%-a nő, míg csak 38%-uk volt férfi. 60%-a több mint 20 éve van a pedagógus pályán, a pedagógusok 88%-a mester diplomával rendelkezik, 6%-uk pedig doktori címmel.

–          Az iskolák 60%-a már kétszer, vagy annál többször vett részt a versenyen, és csak 31%-uk vett részt először. A pedagógusok fele már részt vett a versenyen, mint felkészítő tanár. A pedagógusok 56%-a újra elvállalná a felkészítő tanár szerepét, hiszen a verseny számukra is pozitív élményt nyújtott.

–          A felkészítő tanárok 56%-a tudományos tantárgyat és 13%-uk matematikát tanít az iskolában, és 19%-uk a versenyt már integrálta a tantervbe.

–          A tanárok egyhangúan egyetértettek abban, hogy a diákjaik sokat tanultak a versenyből,  és már felismerték a tudomány jelentőségét a mindennapi életben is. A tanárok szerint a tanítványok 88%-át a versenyen való részvétel motiválta arra, hogy majd tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai pályára lépjen.

–          A pedagógusok többsége nehézségnek tartotta az anyagok és a felszerelések megszerzését, illetve anyagi támogatások felkutatását az egyes projektekhez. A versenyzőket a szülők (75%), az iskola vezetése (56%) és a mentorok (44%) támogatták a leginkább.

–          A felkészítő tanárok szerint a diákok 81%-át a versenyben való részvétel sokkal jobban motiválta, mint egy hagyományos tanóra.

–          A felkészítő tanárok szerint a projekt sikeréhez egyidejűleg fontos az intelligencia, a tudományos műveltség és a kreativitás, tehát okos, intelligens és kreatív képességekkel rendelkező fiatalok voltak sikeresek.

A magyarországi eredményektől kissé eltérnek az európai eredmények, ugyanis ott a nemek arányát tekintve jóval kiegyenlítettebb a mezőny

  • az indulók 41%-a lány és 57%-a fiú,
  • a felkészítő tanároknál 54%-a nő és 46%-a férfi
  • a pedagógusok 77%-a már részt vett a versenyen, mint felkészítő tanár.
  • a nemzetközi felmérés alapján a felkészítő tanárok 42%-a (Magyarországon majdnem háromszorosa) tudta a versenyt integrálni a tantervbe, s 56%-a újra elvállalná a felkészítő tanár szerepét.

A többi eredmény nagyjából összhangban van a magyar felméréssel.

 

2014. évben az Intel immáron 10 országra kiterjedően – köztük Magyarországon is, a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével – végzi el újból ezt a felmérést.

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.