2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Katonák csontvázai az Almásy-kastélyban

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/78966"><img class="image image-preview" src="/files/images/AlmGy%20(1).preview.jpg" border="0" width="454" height="309" /></a></span>A „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai" című DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosítószámú pályázat kivitelezési munkálatai során három, fej nélküli csontváz bukkant elő a barokk pince bejáratánál. <p> 

A „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai" című DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosítószámú pályázat kivitelezési munkálatai során három, fej nélküli csontváz bukkant elő a barokk pince bejáratánál.

 

A „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai" című DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosítószámú pályázat kivitelezési munkálatai során három, fej nélküli csontváz bukkant elő a barokk pince bejáratánál.

 

A három, nagy valószínűséggel a 17. század végén elhunyt férfi fej nélküli csontvázát a pincelejárat végén találták a kivitelezést végző munkások. Egy 1722-ből ránk maradt térképvázlaton „G" betűvel jelölték azt a mai kastély helyén álló egykori épületet, amelynek a kastély padlószintje alatt feltárt alapfalai mellett megtalálták a csontvázakat.

 

Nagy valószínűséggel nem szabályos temetés során helyezték el ott az elhunytakat, ugyanis koporsó, ruházat vagy bármely más használati tárgy maradványa nem került elő. A sír későbbi rongálására utaló nyomok nem láthatók. Az előzetes szakértői vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a három férfi negyven éves kora körül hunyt el, a csontvázakon szabad szemmel látható külsérelmi nyomok nem találhatók. A csontvázak rétegtani elhelyezkedéséből következtetve valószínűsíthető, hogy az akkor jóval nagyobb kiterjedésű vár fából készült, úgynevezett „huszárvár" falának belső oldalán hantolták el őket, amely ugyanakkor, feltételezhetően egy ostrom során égett meg.

 

Mindebből arra következtethetünk, hogy a megtalált maradványok katonák csontvázai lehetnek, akik az oszmánok fogságába estek, és a kor szokásainak megfelelően lefejezés áldozatai lettek. A temetés csupán a megégett fa és föld rászórásából állt. A vizsgálatok antropológus szakember bevonásával folytatódnak.

 

A csontok sorsáról még nem született döntés.

 

Gyula Város Önkormányzata a Dél-Alföldi Operatív Program DAOP-2.1.1/G Kiemelt turisztikai termék és attrakciók fejlesztése című pályázati konstrukció keretében

1 986 039 850 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek célja a

„Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázada" című projekt megvalósítása.

A projekt keretében lebonyolításra került generálkivitelezői közbeszerzést a Modinvest Kft. nyerte el. A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírására 2014. február 7-én került sor az Almásy-kastély dísztermében.

2014. február 25-én ünnepélyes keretek között Dr. Görgényi Ernő polgármester, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Dr. Virág Zsolt projektmenedzser részvételével megtörtént a projekt alapkő letétele.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.