2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai Kereskedelem Napja 2007

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/6965"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eukernap.thumbnail.jpg" border="0" width="77" height="100" /></a></span>Magyarország immáron harmadik alkalommal bizonyítja hazai és nemzetközi színtéren, hogy az Európai Kereskedelem Napja kiemelt fontossággal bír nemzetgazdaságunk,  a szakmai közönség és a fogyasztó számára.A kereskedelem, amely az első tudatos értékelvű kapcsolatszervezés az emberiség történelmében,kiemelt politikai,gazdasági szerepéhez méltó ünnepnapot érdemel a mindenkori vevő és a kereskedői hivatás képviselőinek értékrendjében.</p><p>

 

eukernap.thumbnailMagyarország immáron harmadik alkalommal bizonyítja hazai és nemzetközi színtéren, hogy az Európai Kereskedelem Napja kiemelt fontossággal bír nemzetgazdaságunk,  a szakmai közönség és a fogyasztó számára.A kereskedelem, amely az első tudatos értékelvű kapcsolatszervezés az emberiség történelmében,kiemelt politikai,gazdasági szerepéhez méltó ünnepnapot érdemel a mindenkori vevő és a kereskedői hivatás képviselőinek értékrendjében.

 

eukernap.thumbnailMagyarország immáron harmadik alkalommal bizonyítja hazai és nemzetközi színtéren, hogy az Európai Kereskedelem Napja kiemelt fontossággal bír nemzetgazdaságunk,  a szakmai közönség és a fogyasztó számára.A kereskedelem, amely az első tudatos értékelvű kapcsolatszervezés az emberiség történelmében,kiemelt politikai,gazdasági szerepéhez méltó ünnepnapot érdemel a mindenkori vevő és a kereskedői hivatás képviselőinek értékrendjében.

E jeles nap az 1993-ban létre jött brüsszeli székhelyű EuroCommerce, az Európai Parlament mellé rendelt – 27 európai állam több mint 100 kereskedelmi szövetségét, – köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – szervezetét, legnagyobb kereskedelmi cégét tömörítő és azok érdekeit képviselő – lobby szervezet kezdeményezése.

demján sándorDemján SándorAz EuroCommerce és azon keresztül a VOSZ célja, hogy támogassa és védje a szektor érdekeit, felhívja az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét a kereskedelem európai gazdaságban betöltött szerepére, javítsa a jogi szabályozását, informálja tagjait az őket érintő uniós fejlesztésekről és nem utolsó sorban aktívan részt vegyen a társadalmi párbeszédben. A kereskedelmi szervezetek mögött több kereskedelmi lánc, beszállító és termelő is felsorakozott, hangsúlyt adva a rendezvénysorozat jelentőségének.

A sikertörténet folytatódik: Megújul a Széchenyi Kártya

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének szervezésében megtartott rendezvényen Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke emlékeztetett rá, hogy ezt a napot néhány éve magyar kezdeményezésre jelölték meg a naptárban az Európai Kereskedelem Napjaként. Az ügyvezető elnök elismeréssel szólt róla, hogy az Országgyűlés a társasági adó mértékét ötvenmillió forintos nyereséghatárig tíz százalékban állapította meg – ez ugyancsak a VOSZ kezdeményezése volt. Demján Sándor kiemelte a termelő beruházások fontosságát, és méltatta a magyar kereskedők tevékenységét: ez meghatározza az életminőséget, ezért örömmel állapíthatjuk meg, hogy a magyar kereskedelem színvonala utolérte Európát – mondta. A vasárnapi nyitva tartásról szólva megjegyezte: az nem politikai téma, a kereslet függvényében alakul, ezért a VOSZ ellene van mindenféle törvényi szabályozásnak.

gyurcsány ferencGyurcsány FerencA rendezvény vendégeként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette:

A kormány támogatta azt a VOSZ javaslatot, amely a társas vállalkozások és egyéni vállalkozások versenyképességét hivatott javítani. E szerint az érintettek 16 százalék helyett 10 százalékos adókulccsal adózhatnak. Ezen lehetőség igénybevételének feltétele: a vállalkozás nem vesz igénybe más adókedvezményt, foglalkoztatottainak átlagos létszáma az adóévben legalább egy fő, az adóalapja az adóévben és az azt megelőző adóévben legalább a jövedelemnyereség minimum összege, megfelel az államháztartásról szóló törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének, legalább a minimálbér évesített összegének kétszerese után, a leghátrányosabb helyzetű településeken és kistérségekben a minimálbér évesített összege után vall be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

Az is feltétel – mondta -, hogy a vállalkozás a meg nem fizetett adót beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy a munkaerő-piacon hátrányos helyzetben lévők – munkanélküliek, megváltozott munkaképességűek, pályakezdők – foglalkoztatására szükséges személyi költségekre használja fel.

lits józsef, veres jános, demján sándor, gyurcsány ferenc, xavier durieu, kóka jános, krisán lászlóLits József, Veres János, Demján Sándor, Gyurcsány Ferenc, Xavier Durieu, Kóka János, Krisán LászlóEz a lehetőség ma 5 millió forint adóalapig áll rendelkezésre, amit a kormány 50 millióra kíván növelni, ezzel évi maximum hárommillió forint támogatásban részesülhet egy-egy vállalkozás a meg nem fizetett adó révén.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a makrofolyamatokat tekintve pályára állt a magyar gazdaság. Hangsúlyozta, hogy sikeres vállalkozók és sikeres üzleti környezet nélkül nincs sikeres ország. Az államnak fontos szerepe van a feltételek megteremtésében. Alapelvként kell elfogadni, hogy nem szabad többet költeni az államra, mint amennyi egy adott minőség biztosításához kell. A nagy ellátó rendszerek, a közszolgáltatás a legnagyobb tétel a kiadások között. Ha azt a magánvilág olcsóbban állítja elő, akkor tőle kell megvásárolni – tette hozzá a miniszterelnök. A rendezvény fő témájáról, a feketekereskedelem visszaszorításáról szólva kiemelte, most először van többletbevétel abból, hogy fehéredik a gazdaság.

A kormány a Széchenyi Kártya sikerességére tekintettel az egyébként évvégén megszüntetett kamattámogatást 2008 évtől meghosszabbítja, sőt futamidejét két évre emeli, továbbá adminisztrációs és vállalkozóbarát könnyítéseket eszközöl: pl. negyedéves feltöltési előírás eltörlése – jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A miniszter szólt arról is, hogy a vállalkozások 2013-ig évi 170 milliárd forinthoz juthatnak hozzá, ez csaknem hatszor annyi, mint az elmúlt hat évben. Kiemelte, hogy a VOSZ, a KAVOSZ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részt vesz egy új hitelprogramban, amely a kezdő vállalkozások hitelhez jutását kívánja elősegíteni.

Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy sikerült olyan adózási megoldást találni, amely módosít a torz arányokon, hogy szélesebb alapú legyen a közteherviselés, és a legális vállalkozások tisztább körülmények között működhessenek. A jövedéki termékkörben például, szigorodik a szankció rendszer – a VOSZ kérésére.

        

Ehhez – és általában a feketekereskedelem témájához – kapcsolódva a Szakmai Fórum résztvevői az egyenlő elbánás elvét sürgették és azt, hogy ne csak a legálisan kereskedők kerüljenek az ellenőrzés kereszttüzébe. Le kell rombolni azt a tévhitet, hogy a feketekereskedelem szociális kérdés. A feketekereskedelem verseny, adózási, etikai és önmagában társadalmi kérdés.

Kitüntetések:

Az Európai Kereskedelem Napja alkalmával a VOSZ alapította Magyar Kereskedelmi Nagydíjban részesült:

-az ÁFEOSZ, az Aranypók Kereskedelmi Zrt., az AUCHAN Magyarország Kft., a Bétex Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a CO-OP Hungary Zrt., a METRO Kereskedelmi Kft., a Star-Five Kft., a Tesco Global Áruházak Zrt., a DM Kft.

Klauzál Gábor díj kitüntetést kapott: Pekó László a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója

GKM Miniszteri Elismerésben részesült:

Szabó Károlyné a Nógrád Megye VOSZ társelnöke,

Kári János a VOSZ Idegenforgalom és Szállás Szekció elnöke,

Varga István a Fejér Megye VOSZ elnöke,

Ferenczi Ildikó a Kereskedők és Vállalkozók Budapesti Szervezetének elnöke,

Jancsez Ferencné a Felina Hungária ügyvezető igazagatója,

Szabó Zsuzsannát az Alföld Pro-Coop Kereskedelmi Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.